Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč

28. září 2022 • 00:00

Bývalá francouzská herečka Brigitte Bardot, která je dodnes považována za jeden z prvních sexsymbolů 20. století, si nikdy nepotrpěla na zdravý životní styl. Miluje jídlo, ale protože jsou její celoživotní láskou zvířata, jejichž ochraně zasvětila značnou část svého života, maso v jejím jídelníčku nenajdete. Co si naopak ráda dopřeje?

Krásná blondýnka a hvězda filmových pláten, jejíž jméno se stalo téměř synonymem pro sexsymbol, si nikdy nelámala hlavu se zdravou životosprávou. Na rozdíl od své italské kolegyně Sophie Loren nikdy necvičila a klidně si dávala, na co měla chuť. A to hlavně večer, protože obědy často vynechávala. Kromě toho je vášnivou kuřačkou a také se několikrát během svého bouřlivého života pokusila o sebevraždu. 28. září oslaví Bardotka čili BB úctyhodné 88. narozeniny.  

Video se připravuje ...

Legendární moučník z Azurového pobřeží

Sladkostem se Brigitte Bardot nikdy nevyhýbala a jeden dezert ji naprosto okouzlil hned při prvním ochutnání. Bylo to v době, kdy byla ještě mladá a neznámá a se svým tendejším manželem Rogerem Vadimem natáčela v Saint-Tropez dnes už legendární film ...a Bůh stvořil ženu. Tehdy pro celý filmový štáb připravoval jídlo pekař polského původu Alexandre Micka, který si krátce předtím v roce 1955 otevřel na hlavním náměstí v Saint-Tropez pekárnu. A v té dělal i moučník inspirovaný francouzskou brioškou, ke které přidal něco málo z receptu od své polské babičky. Tradiční brioška se vyrábí podle podobného receptu jako bílý chléb, jen se do ní přidává víc vajec a másla. Micka do těsta přidal ještě cukr, aby výsledek sladkostí víc připomínal dezert, a aroma pomerančových květů. Upečenou briošku pak rozpůlil, naplnil směsí vanilkového a citronového krému a nakonec posypal krystalky cukru.

Tarte Tropézienne a pražský koláč

Bardot si moučník okamžitě zamilovala a hned přišla s nápadem pojmenovat ho po městě Saint-Tropez. A tak vznikl moučník Tarte Tropézienne, jehož popularita stoupala stejně rychle, jako popularita krásné herečky. Micka si dokonce nechal zaregistrovat název moučníku jako ochrannou známku a recept na něj je dodnes přísně tajný. A také se i po téměř 70 letech stále vyrábí podle tradičních postupů. I když se mnozí cukráři snaží Tarte Tropézienne napodobovat a připravují ho v různých tvarech, velikostech i chuťových obměnách (například s ovocem nebo posypaný mandlemi), ten originální je stále považován za nejchutnější.

Originální Tarte Tropézienne Originální Tarte Tropézienne • Autor: profimedia.cz

Pokud byste chtěli pravý Tarte Tropézienne ochutnat, budete si na něj muset zajet na jih Francie. Hodně se mu ale podobá jeden z českých moučníků – pražský koláč. I když se plní trochu jiným vanilkovým krémem a místo cukrových krystalů se sype drobenkou se skořicí, rozhodně mu to neubírá na skvělé chuti. Upečte si ten klasický nebo ve vylepšené verzi s opilými hruškami.

Milovaný tabouleh s kuskusem

Recept na další oblíbenou specialitu hvězdné BB prozradil šéfkuchař Frédéric Van Coppernolle. Když mu bylo 15 let, poslali ho rodiče k jeho babičce, která dělala slavné herečce v jejím domě v Saint-Tropez hospodyni. Pomáhal jí tehdy vařit pro Brigitte Bardot, která se už v té době místo herectví věnovala obraně práv zvířat, a starali se společně i o její zvěřinec čítající 13 psů a asi 40 koček. Pro bývalou herečku se připravovala většinou vegetariánská jídla, například cibulové koláče, ratatouille, pizzy, zeleninové a sýrové quiche. A obzvlášť ráda prý měla salát tabouleh, do kterého se místo tradičního bulguru přidával kuskus a také spousta citronové kůry. Frédéric před mnoha lety zavzpomínal na to, jak jeho babička vždy trnula strachy, když servírovala jídlo. Podle Bardot bylo pokaždé něco špatně. Obzvlášť u jejího oblíbeného taboulehu, který byl buď málo kyselý, nebo mu chyběla nějaká drobnost. Bardot byla schopná udělat scénu, zuřit, dupat nohama. Skoro to vypadalo, že ji to baví. Hotová královna dramatu, přestože kamery už byly dávno pryč.

Salát tabouleh podle Brigitte Bardot

Bardot miluje salát tabouleh s kuskusem Bardot miluje salát tabouleh s kuskusem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1/2 šálku rajčatové šťávy
  • 1 a 1/2 šálku kuskusu
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 šálek konzervované nebo vařené cizrny
  • 1 a 1/2 šálku nakrájených rajčat
  • 1 šálek oloupané a na kostičky nakrájené okurky
  • 1 lžičku jemně nasekaného česneku
  • 3 lžíce jemně nasekané šalotky
  • kůru z 1/2 citronu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 šálky jemně nasekaných lístků máty
  • 2 lžičky soli
  • černý pepř podle chuti
  • tabasco nebo kajenský pepř

1. V malém hrnci přiveďte k varu 1 šálek vody s rajčatovou šťávou. Kuskus nasypte do větší mísy a zalijte ho horkou tekutinou. Přidejte olej, promíchejte, zakryjte pokličkou a dejte stranou.

2. V další míse smíchejte cizrnu, rajčata, okurku, česnek, šalotku, citronovou kůru a šťávu, mátu, sůl a pepř. 

3. Kuskus načechrejte vidličkou, promíchejte se zeleninovou směsí a dochuťte tabascem nebo kajenským pepřem. Před podáváním ho nechte alespoň tři hodiny odležet v lednici (ideálně přes noc), aby se chutě propojily.

Autor: AK