Asijská kuchyně není jen o smažených nudlích: Ochutnejte nasi goreng nebo pravé kung pao

14. září 2023 • 00:00

Snažíte se odhalit tajemství asijské kuchyně? Není to ale jen o smažených nudlích či voňavé kachně. Každá asijská kuchyně má své zásady, kterými je třeba se řídit. Jakmile si je osvojíte, už nikdy se nespokojíte s „fastfoodovou verzí“. Naučte se vařit jako asijští mistři kuchyně a překvapte své blízké dokonalými a lahodnými pokrmy!

Asie je největší a nejlidnatější kontinent a je domovem mnoha kultur. Každá kuchyně má svůj charakteristický styl vaření. Takže i když je rýže typickou přílohou pro velkou část Asie, v různých oblastech se dostávají ke slovu různé odrůdy. Basmati rýže je populární v Indii, jasmínová v Thajsku a dlouhozrnná v Číně. K ostatním oblíbeným ingrediencím patří zázvor, česnek, sezamová semínka, chilli papričky, sója či karí.

Umíte správně uvařit rýži?>>>

Video se připravuje ...

Hlavní charakteristikou asijské kuchyně je pestrost. Pokrmy se připravují krátkou dobu (například v pánvi wok) v kombinaci s čerstvými surovinami. Běžnými metodami vaření jsou smažení, vaření v páře a fritování. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na nudličky či kostky, málokdy na plátky nebo v celku. Asijská kuchyně klade velký důraz i na estetickou úpravu pokrmů. Například staří Číňané věřili, že příprava jídla nemá být jen pouhé vaření, má být zároveň i uměním. Pokrmy musí příjemně vonět, dobře chutnat, pěkně vypadat a zároveň mít příznivý účinek na zdraví člověka. Vykouzlete tedy takové malé gastronomické umění i vy, příprava jídel není složitá a věřte, že výsledek bude stát za to!

Indonéské nasi goreng
Indonéská specialita nasi goreng. Indonéská specialita nasi goreng. • Autor: F.O.O.D.

Každý, kdo navštívil nádherný indonéský ostrov Bali, určitě musel ochutnat místní specialitu nasi goreng. V překladu to znamená „smažená rýže“, a ačkoli se nám to může zdát zvláštní, v Indonésii je to pro mnohé oblíbená snídaně. Nasi goreng Indonésané považují za svůj národní pokrm a najdete ji v pouličních stáncích a restauracích na každém rohu. Pokrm prý vznikl úplnou náhodou, kdy po jedné velké hostině dávných místních panovníků se smíchaly všechny nedojedené zbytky. A má to něco do sebe. Připravujete-li si rýži den předem, je tento pokrm opravdu chutnější. I dnes je tedy tak díky své různorodosti skvělým způsobem pro zpracování zbytků v lednici. Může být připravováno s kuřecím masem, krevetami či tofu. Typická je pro nasi goreng dohněda zbarvená rýže. Balijští kuchaři používají indonéskou sladkou sójovou omáčku, která připomíná konzistencí javorový sirup. Příprava tohoto pokrmu je velmi jednoduchá a zvládne ji i kuchař začátečník.

Korejská rýže bibimbap

Korejská kuchyně u nás zatím není tak rozšířená, což je obrovská škoda! Pokud to máte daleko do nějaké korejské restaurace, a přesto byste rádi jejich kuchyni ochutnali, připravte si domácí korejskou rýži bibimbap.

Korejská kuchyně u nás zatím není tak rozšířená, což je obrovská škoda!Ochutnejte bibimbap. Korejská kuchyně u nás zatím není tak rozšířená, což je obrovská škoda!Ochutnejte bibimbap. • Autor: F.O.O.D.

Jedná se o misku rýže se spoustou dalších surovin, jako jsou mleté hovězí maso, několik druhů barevné zeleniny, tofu a volské oko. Té správné chuti dosáhnete především díky fermentované pastě z chilli papriček. Místo volského oka můžete přidat vaječnou omeletu nakrájenou na proužky. Variant je spoustu a kromě toho, že výsledek lahodí oku, tak i úžasně chutná!

Pravé kung pao
Kung pao Kung pao • Autor: F.O.O.D.

Čínská kuchyně vždy byla plná tajemství a rozhodně stojí za to je odhalovat. Pokaždé dbala na uspokojení tří smyslů. Barevná kombinace surovin musela lahodit očím, příjemná vůně měla navnadit čich a chuť ohromovat perfektní vyvážeností užitých surovin. Díky této dokonalé harmonii je velmi oblíbená. Nejznámějším čínským pokrmem je asi kuře kung pao, původem ze sečuánské kuchyně. Říká se, že název tomuto pokrmu byl dán podle pekingského občana Ting Pao Čena, který byl významným úředníkem v Pekingu a jehož „úřední jméno“ znělo Kung Pao. Když ho místní honoráři pozvali na slavnostní hostinu, z bohatě prostřeného stolu si vybral jídlo, které na jeho počest pojmenovali právě jeho úředním jménem, tedy Kung Pao. Jde o pokrm, který by měl být lehce ostrý, ale zároveň příjemně sladkokyselý. V restauracích do něj často přidávají klasickou cibuli a barevnou papriku, které do originálního receptu vůbec nepatří. Připravte si to pravé a originální a potěšte své chuťové buňky.

Máte rádi asijskou kuchyni? 

Zkuste i tyto recepty:

Asijské nudle se zeleninou a krevetami

Vietnamský bůček

Nudle Bami Goreng

Asijský květák z trouby

Video se připravuje ...

Autor: red