Oprah Winfrey prozradila tajemství svých oblíbených těstovin. Neuvěříte, jakou přísadu používá, aby byly krémové

22. března 2023 • 00:00

Vzdát se přísady, kterou máte rádi, nemusí být nutně oběť, tvrdí slavná americká moderátorka Oprah Winfrey. O té je známo, že miluje dobré jídlo, zároveň ale celý život bojuje s nadváhou. Nyní konečně přišla na to, jak si udržet štíhlou postavu, být zdravá a zároveň si nemuset odpírat ani jídla, která miluje. Což je i případ jejích oblíbených těstovin s krémovou omáčkou. Stačilo v ní máslo a tučnou smetanu vyměnit za jinou přísadu, která vás nejspíš překvapí. Není to totiž žádná luxusní náhražka, kterou seženete jen v Beverly Hills, ale úplně obyčejná surovina, kterou má ve spíži většina z nás.

Oprah Winfrey za svůj život vyzkoušela všechny možné i nemožné diety. Zkušeností s hubnutím a opětovným nabíráním kil má tolik, že o tom dokonce napsala knihu. Byly doby, kdy jedla jen grapefruity nebo zelnou polévku, pak měla období, kdy zcela vynechávala sacharidy, později zase z jídelníčku vyloučila všechny tuky. A vyzkoušela i dietu, kdy čtyři měsíce žila jen na vodě a čistém vývaru. Sice radikálně zhubla, ale záhy zase přibrala. A tak to šlo pořád dokola.

Víte, co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr? >>>

Video se připravuje ...

Po letech slavná moderátorka pochopila, že tudy cesta nevede, a zdá se, že konečně přišla na způsob, který jí pomáhá udržet si štíhlou postavu a zároveň neškodit svému zdraví. Omezila sladké a tuky, ale jinak může jíst v podstatě všechno, pokud si ohlídá množství. Nemusela se vzdávat ani většiny jídel, která má ráda. A hlavně o jídle začala přemýšlet jinak než dřív. „Když přemýšlíte o tom, co nemůžete jíst, vždy budete mít pocit, že o něco přicházíte. Místo toho se musíte zaměřit na to, co jíst můžete,“ vysvětlila Oprah ve videu, které nedávno zveřejnila na Instagramu.

Výzva pro vynalézavého šéfkuchaře

Moderátorka se vyhýbá všemu, co je tučné, tedy i máslu a smetaně, což jsou dvě přísady, bez kterých se neobejdou její oblíbené citronové těstoviny s hráškem, houbami a krémovou omáčkou. I když, vlastně obejdou. Přesvědčil ji o tom francouzský šéfkuchař Philippe Chevalier, s nímž nedávno začala spolupracovat. Jako správný Francouz samozřejmě při vaření máslem ani tučnou smetanou nešetří, nicméně požadavek, který měla Oprah, tedy připravit její těstoviny tak, aby byly krémové, ale nebyla v nich ani kapka smetany nebo kousíček másla, vzal jako výzvu. A protože je velmi vynalézavý, vymyslel trik, který by asi napadl málokoho. Na krémovou omáčku použil ovesné vločky. Respektive vodu z uvařených ovesných vloček, která je poměrně hustá a plná škrobu. Když se přidá do omáčky, funguje i chutná stejně dobře, jako kdybyste klasicky použili máslo a smetanu. Navíc neobsahuje žádný tuk, zato je plná vlákniny, která zasytí a přispěje k tomu, aby vaše tělo všechno dobře strávilo. „Nemůžu uvěřit, že v tom není smetana!“ divila se Oprah, když jídlo poprvé ochutnala.

Pokud taky nevěříte, není nic jednoduššího, než si těstoviny připravit podle Chevalierova receptu. Uvedené množství jednotlivých surovin nemusíte dodržovat do puntíku. Klidně si ho přizpůsobte podle vlastní chuti a potřeb.

Oprah Winfrey miluje těstoviny s krémovou omáčkou a hráškem. Oprah Winfrey miluje těstoviny s krémovou omáčkou a hráškem. • Autor: iStock

Špagety pro Oprah Winfrey

Co budete potřebovat:

  • 4 porce špaget nebo tagliatelle uvařených podle návodu na obalu
  • ovesné vločky (1 šálek drcených ovesných vloček,  4 a půl šálku vody,
    1 kostku kuřecího nebo zeleninového bujonu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šálky nakrájených hub (žampionů, hříbků apod.)
  • 2 lžíce nakrájené cibule šalotky
  • 1 lžíci drceného česneku
  • 1 lžičku nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce nakrájené pažitky
  • 1 lžíci nakrájené bazalky
  • 1/2 šálku vařeného zeleného hrášku
  • citronovou šťávu
  • sůl a pepř
  • bazalku na ozdobení

Postup:

1. V hrnci přiveďte k varu 4 a půl šálky vody, přidejte šálek ovesných vloček a bujonovou kostku a povařte 15 minut. Asi půl šálku tekutiny z uvařených vloček odeberte a nechte stranou.

2. V hlubší velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájené houby, šalotku, česnek a tymián a restujte asi půl minuty. Pak přilijte vodu z ovesných vloček, kterou jste si dali stranou, přidejte nastrouhaný parmazán a trochu citronové kůry a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Přidejte pažitku, bazalku a hrášek a promíchejte. Pak zvyšte teplotu a vmíchejte asi lžíci citronové šťávy.

3. Do pánve přidejte uvařené špagety a míchejte, dokud se neobalí omáčkou. Dochuťte solí a pepřem, ozdobte bazalkou a hned podávejte.

Co se zbylými vločkami?

Povařené ovesné vločky nemusíte vyhazovat. Využijte je do dalších jídel. Protože jsou uvařené s bujonem, do sladké ovesné kaše se nehodí, ale přidat je můžete například do placiček s brokolicí nebo slané kaše se žampiony a rajčaty. A dá se s nimi zahustit i polévka

Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK