Bezlepkové pečení: Dopřejte si Míša řezy, bábovku nebo roládu

1. června 2021 • 00:15

Lepek se stal velkým strašákem i pro ty, co se mu ze zdravotních důvodů vyhýbat nemusejí. Naštěstí ale existuje spoustu přirozeně bezlepkových potravin a nejrůznějších alternativ, na kterých si pochutná úplně každý. Vyberte si některý z těchto osvědčených receptů a upečte si dezert ke kávě, který vás překvapí svou neodolatelnou chutí!

Při výběru bezlepkové mouky buďte obezřetní, při špatné volbě by se vám těsto mohlo příliš drolit nebo naopak lepit. Nejlépe kombinujte více druhů dohromady. Také bezlepkové mouky mají trošku odlišnou chuť, zvolte, zda se zrovna ta vámi vybraná hodí na sladké pečení. Pokud chcete vsadit na jistotu, sáhněte po špaldové. Mírně připomíná chuťově oříšky a ty s moučníky ladí.

Jestliže se chcete mouce zcela vyhnout, "ušlehejte" si nadýchanou Pavlovu >>>

Video se připravuje ...

Tvarohový dezert

Vybírejte si při bezlepkovém pečení i recepty, kde samotné těsto není dominantou moučníku. Slavné Míša řezy se skládají hned ze tří vrstev. Základ těsta tvoří vejce a pouze pár lžic mouky, kterou snadno nahradíte bezlepkovou. Vysoký obsah kakaa navíc potlačí její výraznější chuť. Nejdůležitější částí je pak tvarohový krém a nezapomeňte ani na čokoládovou polevu!

Roláda za pár minut

Máte rádi nadýchané vláčné dezerty? Pak jen stěží odoláte nebeské roládě bez mouky. Hodí se ke sváteční příležitosti, ale i jako víkendový dezert, který ocení i odpůrci sladkého. Korpus navíc upečete za pouhých osm minut, a tak celkově příprava rolády nezabere více než půl hodiny. 

Sladká tečka 

Dopřejte si sladkou tečku po kávě a mějte ji vždy po ruce doma i v práci. Božské bezlepkové sušenky vás zachrání pokaždé, když vás bude honit mlsná. Na těsto použijte mouku pohankovou, rýžovou i klasickou bezlepkovou, s těstem se vám tak bude mnohem snáz pracovat. Na sušenky můžete zvolit i bezlepkové ovesné vločky a inspirovat se tak v receptu na ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Bez mouky pečou i celebrity! Nepřehlédněte recept od Ivy Janžurové >>>

Dort nebo cheesecake

Plánujete upéct slavnostní moučník oslavenci, který nemůže lepek? I s takovým omezením zvládnete připravit výtečný bezlepkový dort. Krém z pudinku vrstvěte do několika pater a polevou libovolně dozdobte. Pokud hledáte o něco méně slavnostnější dezert, z bezlepkových sušenek snadno upečete domácí cheesecake.

Pečte z brambor

Ačkoli to může znít šíleně, i z brambor upečete výborný sladký dezert! Zatímco na ořechový koláč bez mouky musíte použít nastrouhané vařené brambory, do bábovky bez mouky patří pouze bramborový škrob neboli solamyl. Ten spolu s pudinkem zcela nahradí mouku. Nebojte se při pečení trochu experimentovat! Výsledná chuť vás mile překvapí.

Další bezlepkovou variantou je čokoládový krém do skleničky >>>

Autor: TR