Sacherův dort: Miluje ho celý svět, ale originál je jen jeden

10. června 2021 • 00:00

Vídeňská specialita plná čokolády, která sklízí sladký úspěch po celém světě již téměř dvě staletí, to je Sacher. Požitek z pravého Sacherova dortu servírovaného tradičně s nadýchanou šlehačkou si můžeme dopřát jen v několika vybraných kavárnách. Jeho receptura je dodnes přísně střežena. Dezert však dosáhl takového věhlasu, že se Hotel Sacher rozhodl podělit se se světem alespoň o krajíček sladkého tajemství.

Jen  těžko uvěřit, že za vznikem tak výtečného moučníku stála na začátku jen shoda náhod a okolností, bez kterých bychom Sacherův dort možná nikdy ani neochutnali. Když si přál kníže Metternich v roce 1832 uctít své hosty nějakou cukrárenskou specialitou, byl v tu dobu šéfcukrář pověřený sladké pohoštění připravit nemocen, a tak padl úkol teprve na šestnáctiletého cukrářského učně Franze Sachera. Neúspěch nepřipadal v úvahu, byla to výzva, ke které se mladičký učeň postavil zpříma a chopil se příležitosti. Upekl dort, který svou geniální jednoduchostí předčil všechna očekávání.

Video se připravuje ...

Na přípravu Sacheru není potřeba nekonečný výčet ingrediencí a zdlouhavých postupů, jak je tomu u mnoha jiných dezertů. Tento moučník je jednoduchou, avšak dokonalou kombinací chutí čokolády, másla, cukru, vajec, mouky, vanilky a meruňkové marmelády. Aby se však dostavil kýžený výsledek, není důležitý jen správný poměr ingrediencí, ale také výběr kvalitních surovin a správný postup. Souhra mnoha aspektů zkrátka provází přípravu Sacherova dortu již od počátku jeho vzniku.

Atmosféru vídeňské kavárny bohužel nic nenahradí, ale až se vaším domovem bude linout sladká vůně korpusu právě vyndaného z trouby, nebudete chtít být nikde jinde, než ve svém oblíbeném křesle s šálkem kávy a kouskem čokoládového potěšení na talíři.

S chutí do pečení

Vybrali jsme pro vás recept, který se našim čtenářům nejvíce osvědčil. Porovnejte ho s tím svým či s recepturou, kterou uveřejnil Hotel Sacher na svých oficiálních internetových stránkách, a upečte si svůj originál přesně dle vašich chutí. Uvidíte – možná předčí i přísně střežený recept na Original Sacher-Torte.

Čokoládový dort à la Sacher

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g hořké čokolády
  • 6 vajec
  • 20 g kakaa
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

Dohotovení:

Postup na Sacher

1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.

2. Máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem utřeme do světlé pěny. Bílky vyšleháme do lehké pěny, poté přidáme krupicový cukr a připravíme tuhý sníh.

3. Do máslové pěny zašleháme postupně žloutky, až budou zapracované, společně ještě asi 2 minuty prošleháme. Poté vmícháme zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Zlehka zapracujeme polovinu vyšlehaných bílků a polovinu mouky prosáté s kypřicím práškem a kakaem, nakonec vmícháme ve stejném pořadí zbylou bílkovou hmotu a moučnou směs. (Pokud je máslo s cukrem důkladně utřené a bílky dobře vyšlehané, není zapotřebí kypřicí prášek přidávat).

Máte náladu na netradiční dort? Vyzkoušejte ty naše ve tvaru jednorožce >>>

4. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C nejprve 10 minut, přičemž dvířka trouby necháme lehce pootevřená. Poté troubu zavřeme a pečeme dalších asi 45 minut. Korpus necháme zchladnout cca 20 minut ve formě, poté jej vyjmeme, obrátíme a necháme zcela vychladnout.

5. Vychladlý korpus ve středu vodorovně prokrojíme a spodní díl potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme vrchním dílem a celý dort potřeme slabou vrstvou zbylé zavařeniny. Povrch moučníku nakonec potáhneme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.    

Autor: VDŠ