Hrníčkové recepty: Bábovka, bublanina i perník aneb Rychlé moučníky bez vážení

9. června 2020 • 00:00

Hrníčkové moučníky jsou v dnešní uspěchané době stále oblíbenější. Upéct je zvládne nejen zkušená kuchařka, ale s vaší malou pomocí se mohou o přípravu těsta postarat i děti. Vyzkoušejte osvědčené hrníčkové recepty na milovanou klasiku.

Mysleli jste, že bez váhy se dá upéct tak maximálně žemlovka? Jste na omylu. S obyčejným "kafáčem" jednoduše připravíte téměř všechny oblíbené moučníky.

Hrníčkový koláč na plech

Tenhle typ moučníku patří k nejoblíbenějším. Především varianty s ovocem. Jsou hned hotové, šťavnaté a zužitkujete díky nim veškeré ovoce, kterého doma máte nadbytek. Ať už je přinesené ze zahrádky, trhu či obchodu. A když zrovna nemáte po ruce čerstvé, můžete klidně použít i mražené. Ochutnejte třeba hrnkový koláč s drobenkou a blumami, který je díky podmáslí v těstu úžasně vláčný. A pokud byste celý plech nestačili zkonzumovat, připravte hrníčkový ovocný koláč, který se vejde tak akorát do koláčové formy.

Hrníčková bublanina

Především v létě je rychlá hrnková bublanina drobným vítězstvím. Pokud při přípravě neodbydete tření vajíček s cukrem, bude úžasně nadýchaná a lehká jako peříčko. Nejlepší je s čerstvým ovocem, jako jsou třešně, višně, rybíz nebo české voňavé jahody, klidně ale můžete použít i ovoce kompotované nebo mražené z loňských zásob.

Video se připravuje ...

Hrníčková bábovka

Další stálicí mezi oblíbenými českými moučníky je bezesporu bábovka. Za zkoušku určitě stojí i nádherně jemná a vláčná šlehačková hrníčková bábovka, která je díky smetaně vláčná a nadýchaná. Zamilujete si také hrníčkovou kokosovou bábovku. Do těsta se vmíchává strouhaný kokos, díky němuž je moučník nadýchaný a krásně voní. Do třetiny těsta navíc můžete přidat pravé kakao a udělat tak bábovku mramorovou.

Hrníčkový perník

Zapomenout nesmíme ani na nadýchaný litý perník vonící kořením. Někdo ho má rád jen tak suchý, jiný ho promazává povidly nebo třeba marmeládou. Nejlepší je nějaká pikantní. Mlsné jazýčky mohou do těsta přidat ještě třeba sušené ovoce, skvěle chutnají brusinky nebo sušené švestky. Vyzkoušejte jednoduchý hrníčkový perník, ovoněný kapkou tradičního českého rumu. Pokud chcete, aby byl vláčnější, můžete do něj přidat nastrouhaná jablka anebo dvě lžíce džemu přímo do těsta.

Muffiny bez vážení

Jednoduché muffiny s ovocem a drobenkou, na které nepotřebujete váhu. Hotové jsou navíc za půl hodiny. Připravte je na víkend dětem na výlet nebo si udělejte malý odpolední piknik na zahradě. Pokud vám budou s přípravou pomáhat, program máte jasný.

Inspiraci na více nejen hrnkových moučníků najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová