Odpalované těsto: Připravte si oblíbené zákusky jako profík!

24. května 2021 • 00:00

Je lehké jako obláček a dezerty z něj jsou lahodné jako božská mana. Odpalovanému těstu podlehl snad celý svět a není se čemu divit. Nemusíme totiž chodit daleko, stačí si jen vzpomenout na naše nadýchané karamelové větrníky, lahodné věnečky se šlehačkou nebo ovocné knedlíky s jahodami. Už je to tak, jeho chuti jsme propadli i my. Ale v čem tkví jeho tajemství přípravy a úspěchu?  

Kynuté, třené, křehké, listové či plundrové, je tolik druhů těst, ale odpalované je ze všech co do přípravy snad to nejoriginálnější. Odpalované těsto se totiž připravuje ve dvou fázích, nejdříve se spařuje neboli odpaluje a poté peče, smaží nebo vaří. A i přes to, že se zprvu může zdát jeho zhotovení příliš komplikované, když jej vyzkoušíte, zjistíte, že je příprava snazší, než jste si mysleli. Stačí se jen řídit správným postupem a kýžený výsledek se určitě dostaví.   

Z odpalovaného těsta si můžeme připravit nejen mnoho sladkých dezertů, jako jsou např. arašídové věnečky, karamelové větrníky, mraky, větrníky na plech, eklérky, profiterolky, churros, croquembouche nebo Paris-Brest, ale i hlavní jídla v podobě jablečných knedlíků s ořechy či jemných ovocných knedlíků nebo slané pohoštění ve formě malých paštiček.  

Vyšperkujte své dezerty lehkým vanilkovým krémem >>>

Na odpalované těsto existuje mnoho osvědčených receptů. Naše dezerty se většinou připravují z vody, oleje, mouky a vajec. Ve francouzské kuchyni nahrazuje první dvě ingredience povětšinou mléko a máslo. Důležité je však nepodcenit první fázi přípravy a mouku s tekutinou a tukem správně propařit. Jak tedy na to?

Odpalované těsto

Na základní těsto si připravte:

1. V rendlíku přiveďte k varu vodu s máslem a špetkou soli. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a pomocí vařečky důkladně míchejte – odpalujte, dokud není těsto hladké a neutvoří se z něj koule. Trvá to asi 2–3 minuty. Na dně nádoby by se měl vytvořit bělavý povlak, tzv. bílé dno, to znamená, že je těsto dobře spařené.

2. Těsto přendejte do mísy a za občasného promíchání ho nechte lehce zchladnout. Do vlažné hmoty zapracujte postupně vejce. Pečlivě vmíchejte jedno po druhém. Vejce je důležité přidávat do zchladlého těsta, protože v horkém by ztratila pojivost. Těsto by mělo být hladké a lesklé.

3. Naplňte jím cukrářský sáček s řezanou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte požadované tvary. Nechávejte dostatečně velké rozestupy, protože těsto při pečení nabyde na svém objemu až dvojnásobně. Teplotu trouby a délku pečení je nutné přizpůsobit velikosti jednotlivých tvarů, např. věnečky pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, pak teplotu snižte a dopékejte asi 10 minut při 160 °C.

4. Zkraje pečení je důležité troubu neotevírat, aby korpusy nespadly.

5. Pokud máte zkušenost, že vám těsto málo zvětšuje objem, vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou, uvolňující se pára napomáhá pečivu přibývat na objemu.

TIP na závěr:

Jedním z triků, jak poznat, že jsou korpusy správně upečené, je vzít do dlaní dva kousky a třít je o sebe, pokud krásně „šustí“, jsou dobře upečené. Těsto uvnitř by nemělo být v žádném případě mazlavé.      

Autor: VDŠ