7 potravin, díky kterým si můžete prodloužit mládí. Většinu z nich máte nejspíš doma!

13. března 2024 • 04:10

Chcete být na světě do sta let? Nic není nemožné. Stačí do jídelníčku pravidelně zařazovat potraviny, které dokážou prodloužit mládí. 

Za potravinami, které mají schopnost prodloužit život třeba i o pár let, nemusíte daleko do exotiky. Některé najdete na českých zahrádkách, jiné si za pár korun koupíte v obchodě, a kupodivu mezi nimi najdete i dietní hříchy, na kterých si s chutí můžete zamlsat. Které konkrétní potraviny to jsou?

Jablka

Jablka Jablka • Autor: iStock

U nás nejznámější a pro někoho možná nejobyčejnější ovoce, přitom jablka umí neobyčejné věci. Říká se, že stačí sníst jedno jablko denně a nebudete potřebovat doktora. Toto ovoce totiž obsahuje látky, které chrání tělo před srdečními nemocemi a rakovinou. Dlouhověkost vám zajistí také vláknina, kterou jablka obsahují. Dá se říct, že jsou takovým kartáčem střev. Jablka je nejlepší chroupat jen tak, pokud si je ale chcete užít i v jiné podobě, zkuste třeba tyto recepty: 

Snídaňová jablečná miska

Banánové lívance s kokosem a jablky

A nesmíme zapomenout na výborný jablečný štrúdl>>>

Video se připravuje ...

Brokolice

Brokolice Brokolice • Autor: iStock

Je plná vitaminů C, E a B, obsahuje kyselinu listovou a hromadu minerálních látek. Můžete ji jíst tepelně upravenou, ale i syrovou. V každém případě posiluje imunitu a preventivně působí proti vzniku rakoviny. Dodává tělu železo, proto je vhodná pro ženy, které mají silnou menstruaci. Je ale dobrá i pro muže, protože je chrání před rakovinou prostaty.  

A co si můžete z brokolice připravit dobrého?

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Bramborové placky s brokolicí a pórkem

Quiche s brokolicí, fava fazolemi a fetou

Ženšen

Ženšen Ženšen • Autor: iStock

Po tisíce let ho využívá čínská medicína a říká se, že zatím nikdo nenašel rostlinu, která by na člověka působila blahodárněji. Dokáže bojovat proti cukrovce i nemocem srdce, zvyšuje imunitu, reguluje krevní tlak, preventivně působí proti rakovině, ale umí i zpomalovat už bující nádor, urychluje rekonvalescenci po chemoterapii. Zároveň zklidňuje, detoxikuje a má vliv na potenci. S ním budete žít nejen dlouho, ale nejspíš budete do vysokého věku i sexuálně aktivní.

TIP: Připravte si ženšenový životabudič

Kožen ženšenu u nás lze sehnat v lékárnách (v podobě tobolek nebo čaje), specializovaných obchodech s kořením nebo na internetu. Můžete si ho připravit například ve formě čaje.

Co budete potřebovat: 

  • 1 kořen ženšenu
  • 1 sáček vašeho oblíbeného čaje
  • 0,5 l horké vody. 

Kořen očistěte, nakrájejte na kolečka, případně nastrouhejte, zalijte horkou vodou, přidejte svůj oblíbený čaj (jen pro lepší chuť) a nechce louhovat 20 minut. Poté sceďte. Pije se jeden až tři malé šálky denně. 

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda Hořká čokoláda • Autor: iStock

Podle britských vědců si máme každý den dopřát kousek téhle laskominy. Ale opravdu jen kousek, a musí být kvalitní, tedy hořká a s vysokým obsahem kakaa. Bude se nám po ní lépe přemýšlet, zlepší se nám nálada, sníží se tlak a budeme mít víc energie. Hořká čokoláda také zklidňuje, zlepšuje spánek a pomáhá při žaludečních potížích.

Pokud si chcete trochu zahřešit, můžete si hořkou čokoládu vychutnat i v těchto receptech:

Velikonoční brownies

Čokoládový krém

Houby

Hlíva ústřičná Hlíva ústřičná • Autor: iStock

Některé houby jsou přímo elixírem pro naše tělo. I s nimi pracuje tradiční čínská medicína. Už 50 g čerstvé hlívy ústřičné denně vám zajistí, že budete mít trvale zvýšenou imunitu a budete v dobré kondici. Můžete ji použít jako doplňkovou léčbu po chemoterapii a dokáže snížit i cholesterol. Skvělé jsou i další houby, například shiitake nebo jidášovo ucho.

Špenátové palačinky s houbovou náplní

Nudle se shiitake

Thajská kuřecí polévka

Kurkuma

Kurkuma Kurkuma • Autor: iStock

Kurkuma je univerzálním lékem na spoustu nemocí. Zlatavý prášek seženete v bioprodejnách nebo v obchodech s kořením. Zlepšuje trávení, podporuje tvorbu žluči, činnost jater a žlučníku. Pomáhá při bolestech břicha, ulevuje od nadýmání a bolestí kloubů. Kurkuma funguje i jako prevence rakoviny tlustého střeva. 

V těchto receptech kurkumu skvěle využijete:

Indický špenát se sýrem halloumi

Batátový krém s kokosovým mlékem a cizrnou

Čočkový dhál

Česnek

Česnek Česnek • Autor: iStock

Česnek je účinné přírodní antibiotikum. Umí ničit viry, bakterie, vypudí z těla veškeré parazity a navíc obsahuje spoustu minerálů a vitaminů. Dáte-li si při angíně třikrát denně jeden stroužek česneku, brzy bude po ní. Pomáhá i při chřipce, podporuje pocení i odkašlávání. Snižuje tlak a pány jistě potěší, že podporuje potenci.

TIP: Domácí elixír dlouhověkosti

Budete potřebovat:

  • celou palici česneku
  • 3 lžičky kurkumy
  • 100 ml medu 

Postup:

Česnek nadrťte a smíchejte v misce s kurkumou. Vzniklou pastu napěchujte do skleničky a zalijte medem. Uzavřete víčkem a skladujte v lednici. Užívejte jednu lžičku denně. 

Z česneku si můžete připravit i tuto dobrotu>>>

Autor: Jana Dvořáková