Vyhazujete stonky brokolice? Chyba! Máme 5 tipů, jak se dají skvěle využít

7. března 2025 • 04:51

Brokolice je oblíbená zelenina plná vitaminů a antioxidantů, ale často se stává, že její stonky končí v koši. Přitom mají jemnou, lehce nasládlou chuť a dají se v kuchyni ještě výborně využít. Pokud nevíte, co s nimi, máme pro vás několik tipů, jak je chutně zpracovat.

Stonky brokolice chutnají podobně jako její růžičky. Možná se ale chutí blíží více kedlubně, protože jsou o něco jemnější a sladší. Jejich použití je stejně univerzální, jako je použití růžiček brokolice. Dají se jíst syrové i tepelně upravené, můžete je přidávat do salátů, polévek, těstovin, zapečených jídel, nastavit jimi sekanou, připravovat je jako přílohu…

Nezapomeňte je oloupat

Zatímco růžičky brokolice stačí jen omýt vodou, stonkům je třeba věnovat trochu více péče. Nejdříve oloupejte škrabkou na zeleninu nebo nožem tužší slupku a odřízněte spodní část stonku, která bývá dřevnatá. Pak stonky nakrájejte na menší kousky podle toho, na co je chcete použít. A pokud je nevyužijete hned, zamrazte je a využijte kdykoli později. Třeba ve chvíli, kdy jich nastřádáte víc. Zde je několik tipů:

Krémová polévka

Pokud máte více stonků brokolice, můžete z nich uvařit lahodnou krémovou polévku.

Co budete potřebovat:

  • 3 stonky brokolice
  • 2 brambory
  • 1 cibuli
  • 1–2 stroužky česneku
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • olej
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

1. Jemně nasekanou cibuli a česnek opečte v hrnci na oleji. Přidejte na kostičky nakrájené stonky brokolice a oloupané, na kostičky nakrájené brambory, vše zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina není měkká.

2. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přimíchejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Polévku můžete podávat s krutony.

Brokolicovou polévku si můžete připravit i podle videa:

Video se připravuje ...

Brokolicové pesto

Nakrájené brokolicové stonky (asi 230 g) uvařte doměkka (nejlépe v páře), zchlaďte ledovou vodou a nechte vychladnout. Pak je rozmixujte s 2 stroužky česneku a 50 g nasucho opražených vlašských ořechů. Přidejte pár lístků čerstvé bazalky a zelené petrželky, 50 g strouhaného parmazánu, osolte, opepřete a začněte pomalu mixovat. Během mixování pomalu přilévejte 50 ml olivového oleje. Takto připravené pesto skvěle dochutí vařené těstoviny, můžete ho podávat jako dip k zelenině nebo si ho třeba namazat na topinky

Brokolicové karbanátky

Z vařených nebo i syrových stonků brokolice si můžete připravit také výborné karbanátky. Vařené brokolicové stonky rozmačkejte vidličkou, máte-li syrové, nastrouhejte je na struhadle s většími otvory. Smíchejte je s vejcem a hladkou moukou (na 1 šálek nastrouhaných nebo rozmačkaných stonků počítejte 1 vejce a 1/4 šálku mouky). Směs osolte, případně okořeňte podle chuti, můžete přidat i nastrouhaný sýr, vytvarujte z ní mokrýma rukama placičky, rozložte je na plech, potřete olejem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15–20 minut. Zkusit můžete i tento recept na pečené brokolicové karbanátky nebo jednoduchou smaženou variantu se sýrem

Brokolicové karbanátky Brokolicové karbanátky • Autor: iStock

Asijské stir-fry

Stir-fry je velmi oblíbená, rychlá a jednoduchá technika, při které se do hlubší pánve (nejlépe woku) rychle za sebou přidávají nakrájené suroviny, které se za častého míchání (prohazování) restují v menším množství oleje. Nejdříve v pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm nakrájené kuřecí maso (lze použít i hovězí maso nebo tofu), které osolte, opepřete, případně ještě jinak ochuťte. Dejte ho stranou, do pánve přidejte trochu oleje a orestujte na něm nakrájenou cibuli a česnek. Můžete přidat i trochu čerstvého zázvoru a chilli. Pak přidejte na proužky nakrájené brokolicové stonky a další zeleninu (mrkev, papriku, kedlubnu...) a opět krátce orestujte. Do pánve vraťte opečené maso, přidejte sójovou nebo jinou omáčku a krátce prohřejte. Podávejte s rýží. Připravit si můžete i čistě zeleninovou verzi podle tohoto receptu. Stačí vyměnit cuketu za brokolicové stonky.

Zdravé nudle

Ze stonků brokolice si můžete připravit i zdravou a bezlepkovou variantu klasických těstovin. Stačí je nakrájet nebo ideálně nastrouhat na speciálním struhadle (takzvaném spiralizéru) na delší nudle a krátce je orestovat na pánvi s trochou oleje, případně krátce povařit v osolené vodě. Využít se dají i syrové nudle z brokolicových stonků. Můžete je přidat třeba do salátu.

Brokolicové stonky můžete přidat i do této kuřecí číny:

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková