15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina oblizovat až za ušima

8. srpna 2020 • 00:00

Letní slunečné počasí vybízí k odpočinku na chalupě. Mnohým z nás vyvstává v hlavě otázka, co připravit na stůl, abychom potěšili nejen sebe, ale i ostatní strávníky. Přesto se nikomu z nás nechce trávit celé letní horké dny v kuchyni. Připravili jsme proto přehled jídel, která nezaberou tolik času a budou zaručeně chutnat.

Cuketové placky

Cuketa je v poslední době velmi populární zelenina. Je možné ji upravit naslano i nasladko a vždy chutná skvěle. Příprava oblíbených cuketových placek je velmi snadná, zabere vám bezmála 20 minut času. Podávat je můžete s chutným pestem z petržele, ořechů a se zakysanou smetanou nebo jako přílohu k masu z grilu

Grilované kuře a la parrilla

Grilované kuře s pikantním kořením je chalupářská klasika, kterou nepohrdne žádný vděčný strávník. Marináda připravená spojením česneku, chilli papriček a sladké papriky dodá grilovanému kuřeti úplně jiný rozměr. Náš tip je ho podávat se spálenými mrkvemi s brynzou a mátou, ale výborné bude i s lehkým salátkem z polníčku, rajčat a paprik.

Bramborový guláš

Rychlý, jednoduchý a chutný oběd je ve znamení bramborového guláše. Nechte ho bublat na plotně a mezitím odpočívejte na terase nebo si prolistujte oblíbený časopis. Servírujte jej s chlebem, přidejte čerstvé bylinky ze zahrádky a úspěch je zaručen.

Hrnkový koláč s drobenkou a blumami

Chutný oběd je vždy potřeba zakončit sladkou tečkou. Blumy, borůvky, meruňky, jahody, to vše můžete použít na vrh lahodného koláče s ořechovou drobenkou. Tento lehký koláč bez vážení s blumami a drobenkou si zamiluje celá rodina a vám nezabere jeho příprava víc než 20 minut. 

Jednoduchý losos na grilu

Skvělý tip na lehký oběd i večeři je grilovaný filet z lososa, jehož příprava je velmi snadná a zabere skutečně pouhých pár minut. Naložte ho do olivového oleje s citronovou šťávou, čerstvým rozmarýnem, opečte do zlatova na grilu a servírujte s pečivem nebo jen se zeleninovým salátkem z pokladů vaší zahrady.

Hrníčková pomerančová bábovka

Milovníky bábovek potěší tradiční bábovka v originálním kabátku. A že pomeranč k českému létu nepatří? To sice ne, ale připomene vám horké dny ve slunném Španělsku. Sladký sirup, který jednoduše vytvoříte z pomerančové šťávy a cukru a bábovku s ním po upečení polijete, jí dodá vláčnost, nadýchanost a vůni. Na závěr zkuste hrníčkovou pomerančovou bábovku polít čokoládovou polevou, jen se po ní zapráší!

Salát z grilované zeleniny

Během horkých dní vás jistě potěší skvělá lehká večeře, do které zužitkujete všechno, co zrovna sklízíte ze záhonu. Kombinace pečených paprik, cuket a piniových oříšků ve spojení s balzamikem je prostě senzační. Chcete-li salát z grilované zeleniny ještě lepší, nadrobte na něj balkánský sýr nebo řeckou fetu.

Zapečené baby papriky s mletým hovězím a mozzarellou

Kdo by neznal pečené papriky. Co takhle vyzkoušet letní variantu baby paprik zapečených s hovězím masem posypaných mozzarellou? Rozhodně si je oblíbíte. Jsou lehké, syté, a co je nejlepší, i studené chutnají skvěle.

Těstoviny s pancettou a hráškem

Špagety jsou sázka na jistotu. Navíc v kombinaci s tradiční italskou uzeninou, hráškem a parmazánem je budete milovat. Příprava této lahůdky vám zabere pouhých 20 minut a na talíři budou těstoviny s pancettou a hráškem jen hrát.

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Jemné a nadýchané lívance z podmáslí, doplněné o lesní borůvky a javorový sirup. Podmáslí těsto zjemní, bude chutnat svěže a bude nadýchané a kypré. Ať už je budete podávat jako dezert ke kávě nebo snídani pro vaše ratolesti, budou mizet z talířů rychlostí blesku.

Pečené brambory s brynzou a slaninou

Brambory se drží na prvních příčkách těch nejpoužívanějších surovin. Zapomeňte na klasiku v podobě francouzských brambor nebo brambor jako přílohy, zkuste opečené brambory doplněné brynzou, dozlatova opečenou slaninou, posypané čerstvou šalotkou a pažitkou. Tahle československá fúze si vás tutově získá.

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Meruňkové knedlíky k létu neodmyslitelně patří. Nebojte se využít i jiné sezonní ovoce a zkuste i variantu s borůvkami, švestkami nebo letními jablíčky se skořicí. Přesvědčte se sami, tyto knedlíky jsou prostě dokonalé. 

Pstruh s bylinkovou krustou

Je známo, že pstruh patří mezi naše nejoblíbenější ryby. Zkuste ho tentokrát připravit trochu jinak a vychutnejte si jemné rybí maso v kombinaci bylinkami, česnekem a parmazánem. K pstruhovi s bylinkovou krustou vám bude stačit zelenina ze zahrady nebo brambory máslem maštěné.

Rajčatová polévka s petrželovým pestem

Tak trochu jiná varianta rajské omáčky, to je rajčatová polévka ze středomoří, která v poslední době sklízí úspěch a napravila reputaci té ze školní jídelny. Ozdobte ji pestem z petrželky, česneku, parmazánu a slunečnicových semínek. Toto dokonalé spojení chutí si zamilujete od prvního sousta. 

Vejce se špenátem a prosciuttem

Nevíte, co rychlého připravit na snídani? Překvapit strávníky můžete i v polních podmínkách. Sáhněte po vajíčkách, čerstvém listovém špenátu a jarní cibulce. Přidejte ještě pár plátků prosciutta a dokonalá omeleta je na stole.

Podívejte se, co vařit dětem o prázdninách. 15 receptů pro zoufalé babičky ZDE >>>

Autor: DF