Co uvařit k obědu: 5 pestrých pokrmů na každý všední den v týdnu

4. června 2020 • 00:00

Po víkendu, kdy si obvykle dopřáváme těžší a tučnější masitá jídla, je čas jídelníček tak trochu odlehčit. Vyzkoušejte třeba recepty na tresku pečenou s paprikami, grilované cukety s bulgurem nebo tortilly s krkovičkou, rajčatovou salsou a fazolovým hummusem.

Pondělí ve jménu grilovaných cuket

Cuketa si rychle našla cestu na naše stoly a připravit z ní můžete polévku, hlavní jídlo a dokonce i moučník. Hodí se na smažení, vaření, dušení i tolik oblíbené grilování. Vyzkoušejte třeba svěží mladé grilované cukety s bulgurem ochuceným citronovou šťávou, olivovým olejem, zelenou petrželkou, s cherry rajčátky a sýrem feta. Jsou skvělou lehkou večeří, podávat je můžete ale i jako přílohu třeba ke grilovanému masu.

Pečená treska v úterý

Ryby bychom na jídelníček měli zařadit alespoň jednou, ideálně dvakrát týdně. Na smažené rybí prsty nasáklé olejem ale raději zapomeňte. Treska pečená s paprikami a cibulí je hotová za půl hodinky a rozhodně je nejen zdravější, ale i chutnější. Vynikající pečené rybí maso skvěle doplňuje osvěžující domácí dip z bílého jogurtu a majonézy, ochucený štiplavou jarní cibulku a slanými kapary. Servírujte s čerstvou křupavou bagetou a dílkem citronu.

Středeční krém z batátů

Všimli jste si někdy v obchodě podlouhlých hlíz s načervenalou šlupkou? Jde o sladké brambory neboli batáty, které rozhodně stojí za ochutnání. Třeba ve formě hutné krémové polévky v orientálním stylu, připravené z batátů, brambor a mrkve, zjemněné kokosovým mlékem. Recept na batátový krém najdete zde. Krém servírujte s dokřupava upečenou cizrnou obalenou ve sladké paprice a dochuťte drceným sušeným chilli a čerstvým aromatickým koriandrem

Ve čtvrtek vsaďte na šťavnatou krkovičku

Pěkně prorostlá vepřová krkovička se dá upravit i jinak než jen ve formě oblíbeného smaženého řízku. Pochutnat si na ní můžete třeba v kukuřičné tortille, doplněné fazolovým hummusem a rajčatovou salsou. Stačí plátky masa jen na chvilku naložit do olivového oleje a čerstvého tymiánu, zprudka z každé strany opéct, nakrájet na proužky, tortilly potřít domácí pastou z fazolí, sušených rajčat, papriky a olivového oleje, přidat maso a osvěžující rajčatovou salsu, nasekanou petrželku, vše zakápnout limetovou šťávou, zabalit a podávat. Recept na šťavnatou krkovičku v tortille najdete ZDE >>>

Pátek s pečenou zeleninou

Zbyly vám doma ze středy ještě nějaké batáty? Využijte je k přípravě dalšího z rychlých a pestrých pokrmů, které na talíři vypadají skvěle. Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Pečená zelenina s cizrnou a kadeřávkem, přelitá lehkou a chuťově výraznou zálivkou ze sezamové pasty tahini, jogurtu a citronové šťávy, je inspirována orientální indickou kuchyní, ochucená je proto voňavým kari kořením, které jí dodává ten pravý šmrnc.

Pět receptů na všední dny najdete v každém čísle časopisu F.O.O.D. Aktuální vydání si můžete elektronicky i v tištěné podobě koupit přímo ZDE >>>

Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.