Co uvařit k obědu? 5 pestrých pokrmů na každý všední den v týdnu

7. srpna 2023 • 00:00

Po víkendu, kdy si většinou dopřáváme trochu víc než obvykle, je čas jídelníček odlehčit. To ale neznamená, že se nemůžete skvěle najíst. Vyzkoušejte recepty na chutná jídla ze sezónních surovin, jejichž příprava vám nezabere moc práce ani času.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Grilované cukety s bulgurem

Úterý: Treska pečená s paprikami

StředaBatátový krém s kokosovým mlékem a cizrnou

Čtvrtek: Vepřová krkovička v tortille

Pátek: Restovaná zelenina s kuřecím masem

Jako doplněk si můžete udělat třeba mrkvový salát>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Grilované cukety s bulgurem

Grilované cukety podávané s pestrým salátem z bulguru, cherry rajčat a zelené petrželky posypané sýrem feta, jsou skvělým tipem na lehkou večeři Grilované cukety podávané s pestrým salátem z bulguru, cherry rajčat a zelené petrželky posypané sýrem feta, jsou skvělým tipem na lehkou večeři • Autor: F.O.O.D.

Cuketa si rychle našla cestu na naše stoly a připravit z ní můžete polévku, hlavní jídlo, a dokonce i moučník. Hodí se na smažení, vaření, dušení i tolik oblíbené grilování. Vyzkoušejte třeba svěží mladé grilované cukety s bulgurem ochuceným citronovou šťávou, olivovým olejem, zelenou petrželkou, s cherry rajčátky a sýrem feta. Jsou skvělou lehkou večeří, podávat je můžete ale i jako přílohu třeba ke grilovanému masu. A pokud nemáte venkovní gril, můžete vše připravit i na grilovací pánvi.

Úterý: Treska pečená s paprikami

Netradičně připravenou tresku s pečenými  paprikami a cibulí si vychutnáte s křupavou bagetou a osvěžujícím domácím dipem Netradičně připravenou tresku s pečenými paprikami a cibulí si vychutnáte s křupavou bagetou a osvěžujícím domácím dipem • Autor: F.O.O.D.

Ryby bychom na jídelníček měli zařadit alespoň jednou, ideálně dvakrát týdně. Na smažené rybí prsty nasáklé olejem ale raději zapomeňte. Treska pečená s paprikami a cibulí je hotová za půl hodinky a rozhodně je nejen zdravější, ale i chutnější. Vynikající pečené rybí maso skvěle doplňuje osvěžující domácí dip z bílého jogurtu a majonézy ochucený štiplavou jarní cibulku a slanými kapary. Servírujte s čerstvou křupavou bagetou a dílkem citronu.

Středa: Batátový krém 

Batátový krém s kokosovým mlékem a cizrnou zahřeje nejen na těle, ale i na duši Batátový krém s kokosovým mlékem a cizrnou zahřeje nejen na těle, ale i na duši • Autor: F.O.O.D.

Všimli jste si někdy v obchodě podlouhlých hlíz s načervenalou slupkou? Jde o sladké brambory neboli batáty, které rozhodně stojí za ochutnání. Třeba ve formě hutné krémové polévky v orientálním stylu připravené z batátů, brambor, mrkve a zjemněné kokosovým mlékem. Recept na batátový krém najdete ZDE. Polévku servírujte s dokřupava upečenou cizrnou obalenou ve sladké paprice a dochuťte drceným sušeným chilli a čerstvým aromatickým koriandrem.

Čtvrtek: Vepřová krkovička v tortille

Tortilly se šťavnatou krkovičkou, fazolovým hummusem a rajčatovou salsou potěší i zapřísáhlé masožrouty Tortilly se šťavnatou krkovičkou, fazolovým hummusem a rajčatovou salsou potěší i zapřísáhlé masožrouty • Autor: F.O.O.D.

Pěkně prorostlá vepřová krkovička se dá upravit i jinak než jen ve formě oblíbeného smaženého řízku. Pochutnat si na ní můžete třeba v tortille doplněné fazolovým hummusem a rajčatovou salsou. Stačí plátky masa jen na chvilku naložit do olivového oleje a čerstvého tymiánu, zprudka z každé strany opéct, nakrájet na proužky, tortilly potřít domácí pastou z fazolí, sušených rajčat, papriky a olivového oleje, přidat maso a osvěžující rajčatovou salsu, nasekanou petrželku, vše zakápnout limetovou šťávou, zabalit a podávat. Recept na šťavnatou krkovičku v tortille najdete ZDE.  

Pátek: Restovaná zelenina s masem 

Restovaná zelenina s kuřecím masem Restovaná zelenina s kuřecím masem • Autor: F.O.O.D.

Zeleniny není nikdy dost, ale aby si na své přišli také ti, kteří bez masa víc než dva dny nevydrží, přidejte k ní i kuřecí maso. Jídlo připravené na pánvi v asijském stylu je jednoduché, rychlé a bude vám určitě chutnat. Recept na restovanou zeleninu s kuřecím masem najdete ZDE

Video se připravuje ...

Autor: red