Zahrádky restaurací jsou konečně otevřené: Na čem si na nich nejvíce pochutnáme?

  • 18. května 2021 • 00:15

    Letní posezení na zahrádkách restaurací je oblíbeným místem odpočinku a setkávání se s přáteli. Ale také vyhledávaným cílem rychlého občerstvení a osvěžení např. při vyjížďce na kole. Není lepšího místa, když si pod slunečníkem vychutnáváme svou orosenou sklenici oblíbeného nápoje a obsluha nám přináší milovaný smažáček, obložené prkénko či palačinku se zmrzlinou. Co říkáte, také už se těšíte?

    Mnoho oblíbených zahrádek a teras bývá však často plně obsazených a není vůbec snadné se na ně dostat a najít volné místo. Výtečné občerstvení si však lze připravit jednoduše i doma. Užít si tak svoji chvilku odpočinku s osvěžující limonádou a skvělým pohoštěním v pohodlí své zahrady, terasy či balkonu můžeme, kdykoli se nám zlíbí. Proto jsme pro vás vybrali 5 receptů, které nejsou nikterak složité na přípravu a se kterými se budete cítit jak ve své oblíbené restaurační zahrádce.

    Pokud se chystáte na zahrádky restaurací, nepřehlédněte video, co je k tomu potřeba. Recepty a tipy najdete na dalších stránkách článku.

    Video se připravuje ...

  • Šopský salát

    Video se připravuje ...

    V kategorii lehkých a bezmasých jídel si své výhradní místo již mnoho let drží šopský salát. Tento tradiční bulharský salátek z křupavých paprik, okurek, rajčat a jemného sýra s výraznou slanou chutí v podobě fety či  balkánu dostál velké obliby i v našich končinách. Z bylinek ho doplňuje čerstvá petrželka a směs koření čubrica, ale chuti se meze nekladou, a tak si jej můžete vyladit, jak hrdlo ráčí.    

    Šopský salát je skvělým občerstvením v opravdu horkých dnech, vychutnat si ho můžeme ke svačině, jako lehký oběd i jako přílohu k masu Šopský salát je skvělým občerstvením v opravdu horkých dnech, vychutnat si ho můžeme ke svačině, jako lehký oběd i jako přílohu k masu • Autor: iStock

  • Utopence

    Utopence patří do stálé nabídky mnoha restaurací, připravují se tradičně ze špekáčků, ale setkat se můžeme i s utopenci např. z klobásy Utopence patří do stálé nabídky mnoha restaurací, připravují se tradičně ze špekáčků, ale setkat se můžeme i s utopenci např. z klobásy • Autor: Profimedia

    K orosené sklenici zlatavého moku nabízí v mnoha hospůdkách již tradičně také utopence. Pikantní špekáčky naložené v kyselém láku se díky své oblibě dočkaly mnoha obměn, tuto tradiční pochoutku tak můžeme vyzkoušet v podobě utopenců se zelím a hořčicí, s dominantní chutí paprik nebo si dokonce pochutnat na utopencích z vajec.

  • Smažený sýr

    Smažený sýr je evergreenem české kuchyně, dopřát si ho můžeme i v podobě malých kuliček smažené mozzarelly Smažený sýr je evergreenem české kuchyně, dopřát si ho můžeme i v podobě malých kuliček smažené mozzarelly • Autor: Profimedia

    Mezi evergreeny téměř všech pohostinství patří již zmíněný smažák, který je takovou naší – českou specialitou a na který zkrátka nedáme dopustit. Mnoho restaurací jej nabízí smažený na přepuštěném máslíčku, které dodá sýru v trojobalu během smažení neuvěřitelně lahodou máslovou vůni i chuť s jemnými oříškovými tóny. A jelikož je přepuštěné máslo čistým tukem zbaveným syrovátky, odolává i vyšším teplotám než ve své čerstvé podobě, a proto je ke smažení jako dělané.

  • Tagliatelle

    Bez italských těstovin si svůj jídelníček už ani nedovedeme představit, mezi ty neoblíbenější patří právě tagliatelle Bez italských těstovin si svůj jídelníček už ani nedovedeme představit, mezi ty neoblíbenější patří právě tagliatelle • Autor: iStock

    Aby si na své přišli opravdu všichni strávníci, své stálé místo si v mnoha meníčkách vybojovaly i těstoviny. Mezi nejoblíbenější patří zejména dlouhé ploché nudle nazývané tagliatelle. Tyto italské těstoviny vyráběné tradičně v oblastech Emilia-Romagna a Marche si můžeme vychutnat např. se špenátem a houbovou omáčkou, s uzeným lososem nebo snad v té nejvyhledávanější kombinaci se špenátem a kuřecím masem.

  • Palačinky

    Video se připravuje ...

    V sekci dezertů si své místo již tradičně drží palačinky. Tento nekynutý moučník z litého těsta, který si oblíbil snad celý svět, zdomácněl natrvalo i u nás. Rádi si pochutnáme na jemných tvarohových palačinkách se šlehačkou, svěžích citronových palačinkách, ale v létě snad ze všeho nejvíc na těch s domácí vanilkovou, čokoládovou, jahodovou či meruňkovou zmrzlinou. 

    Palačinky jsou oblíbeným sladkým dezertem, když je navíc doplníte o zmrzlinu, čerstvé ovoce a polevu, smlsnou si na nich jistě i ti nejnáročnější gurmáni Palačinky jsou oblíbeným sladkým dezertem, když je navíc doplníte o zmrzlinu, čerstvé ovoce a polevu, smlsnou si na nich jistě i ti nejnáročnější gurmáni • Autor: iStock

  • Limonády

    Video se připravuje ...

    Ale co by to bylo za letní občerstvení bez osvěžujícího nápoje v podobě milované limonády. Připravit si tak můžeme například domácí zázvorovou, broskvovou s melounem, mangovou, borůvkovou, melounovou, ovocnou, pomerančovou s granátovým jablkem, okurkovou s citronem nebo milovanou bezinkovou, která je součástí nápojových lístků snad všech pohostinství.  

    Domácí limonády jsou vyhledávaným letním osvěžením, připravit je můžete jak z mnoha druhů ovoce a bylin, tak ze zeleniny Domácí limonády jsou vyhledávaným letním osvěžením, připravit je můžete jak z mnoha druhů ovoce a bylin, tak ze zeleniny • Autor: iStock

Autor: VDŠ