Zahrádky restaurací jsou konečně otevřené: Na čem si na nich nejvíce pochutnáme?
-
Letní posezení na zahrádkách restaurací je oblíbeným místem odpočinku a setkávání se s přáteli. Ale také vyhledávaným cílem rychlého občerstvení a osvěžení např. při vyjížďce na kole. Není lepšího místa, když si pod slunečníkem vychutnáváme svou orosenou sklenici oblíbeného nápoje a obsluha nám přináší milovaný smažáček, obložené prkénko či palačinku se zmrzlinou. Co říkáte, také už se těšíte?
Mnoho oblíbených zahrádek a teras bývá však často plně obsazených a není vůbec snadné se na ně dostat a najít volné místo. Výtečné občerstvení si však lze připravit jednoduše i doma. Užít si tak svoji chvilku odpočinku s osvěžující limonádou a skvělým pohoštěním v pohodlí své zahrady, terasy či balkonu můžeme, kdykoli se nám zlíbí. Proto jsme pro vás vybrali 5 receptů, které nejsou nikterak složité na přípravu a se kterými se budete cítit jak ve své oblíbené restaurační zahrádce.
Pokud se chystáte na zahrádky restaurací, nepřehlédněte video, co je k tomu potřeba. Recepty a tipy najdete na dalších stránkách článku.
Video se připravuje ... -
Šopský salát
Video se připravuje ...V kategorii lehkých a bezmasých jídel si své výhradní místo již mnoho let drží šopský salát. Tento tradiční bulharský salátek z křupavých paprik, okurek, rajčat a jemného sýra s výraznou slanou chutí v podobě fety či balkánu dostál velké obliby i v našich končinách. Z bylinek ho doplňuje čerstvá petrželka a směs koření čubrica, ale chuti se meze nekladou, a tak si jej můžete vyladit, jak hrdlo ráčí.
Šopský salát je skvělým občerstvením v opravdu horkých dnech, vychutnat si ho můžeme ke svačině, jako lehký oběd i jako přílohu k masu
-
Utopence
Utopence patří do stálé nabídky mnoha restaurací, připravují se tradičně ze špekáčků, ale setkat se můžeme i s utopenci např. z klobásy
K orosené sklenici zlatavého moku nabízí v mnoha hospůdkách již tradičně také utopence. Pikantní špekáčky naložené v kyselém láku se díky své oblibě dočkaly mnoha obměn, tuto tradiční pochoutku tak můžeme vyzkoušet v podobě utopenců se zelím a hořčicí, s dominantní chutí paprik nebo si dokonce pochutnat na utopencích z vajec.
-
Smažený sýr
Smažený sýr je evergreenem české kuchyně, dopřát si ho můžeme i v podobě malých kuliček smažené mozzarelly
Mezi evergreeny téměř všech pohostinství patří již zmíněný smažák, který je takovou naší – českou specialitou a na který zkrátka nedáme dopustit. Mnoho restaurací jej nabízí smažený na přepuštěném máslíčku, které dodá sýru v trojobalu během smažení neuvěřitelně lahodou máslovou vůni i chuť s jemnými oříškovými tóny. A jelikož je přepuštěné máslo čistým tukem zbaveným syrovátky, odolává i vyšším teplotám než ve své čerstvé podobě, a proto je ke smažení jako dělané.
Fotogalerie
-
Tagliatelle
Bez italských těstovin si svůj jídelníček už ani nedovedeme představit, mezi ty neoblíbenější patří právě tagliatelle
Aby si na své přišli opravdu všichni strávníci, své stálé místo si v mnoha meníčkách vybojovaly i těstoviny. Mezi nejoblíbenější patří zejména dlouhé ploché nudle nazývané tagliatelle. Tyto italské těstoviny vyráběné tradičně v oblastech Emilia-Romagna a Marche si můžeme vychutnat např. se špenátem a houbovou omáčkou, s uzeným lososem nebo snad v té nejvyhledávanější kombinaci se špenátem a kuřecím masem.
-
Palačinky
Video se připravuje ...V sekci dezertů si své místo již tradičně drží palačinky. Tento nekynutý moučník z litého těsta, který si oblíbil snad celý svět, zdomácněl natrvalo i u nás. Rádi si pochutnáme na jemných tvarohových palačinkách se šlehačkou, svěžích citronových palačinkách, ale v létě snad ze všeho nejvíc na těch s domácí vanilkovou, čokoládovou, jahodovou či meruňkovou zmrzlinou.
Palačinky jsou oblíbeným sladkým dezertem, když je navíc doplníte o zmrzlinu, čerstvé ovoce a polevu, smlsnou si na nich jistě i ti nejnáročnější gurmáni
-
Limonády
Video se připravuje ...Ale co by to bylo za letní občerstvení bez osvěžujícího nápoje v podobě milované limonády. Připravit si tak můžeme například domácí zázvorovou, broskvovou s melounem, mangovou, borůvkovou, melounovou, ovocnou, pomerančovou s granátovým jablkem, okurkovou s citronem nebo milovanou bezinkovou, která je součástí nápojových lístků snad všech pohostinství.
Domácí limonády jsou vyhledávaným letním osvěžením, připravit je můžete jak z mnoha druhů ovoce a bylin, tak ze zeleniny