Recepty z pampelišek: Zkuste med, salát nebo polévku

1. května 2018 • 00:00

V polovině dubna všechny trávníky pokryjí zlaté květy pampelišek a zůstanou až do října. Jako jedna z mála rostlin je pampeliška jedlá celá. Z kořene připravíte odvar, listy plné vitaminů nakrájíte do salátu a z květů připravíte med nebo čerstvé smoothie. Servírujeme vám ty nejlepší recepty z pampelišek.

Léčivé pampelišky jsou známé pro svou schopnost odbourávat z těla škodlivé látky a čistit trávicí a vylučovací systém, proto jsou vhodné pro jarní očisty. Vyjděte na zahradu, natrhejte si čerstvé pampelišky a vyzkoušejte tyhle originální recepty. Pampelišky sbírejte pouze na čistých místech a nejlépe kolem poledne, kdy je obsah živin nejvyšší.

Pampeliškový med

Pampeliškový med krásně ovoní domácí limonády a osladí čaje nebo jej můžete využít na ochucení ovesných kaší k snídani. Dlouhé vaření ale květům pampelišek příliš neprospívá a prospěšné látky se z nich při vysokých teplotách ztrácí. Vyzkoušejte také voňavý nevařený pampeliškový sirup nebo pampeliškový sirup s pomerančovou a citronovou šťávou.

Zelené smoothie z pampelišek

Mnohem lepším zdrojem vitaminů jsou čerstvé saláty a smoothies. Energii po dlouhé zimě vám dodá zelené svěží smoothie s pampeliškovými květy. Máte-li radši sladší šťávy, smoothie z ananasu a pampeliškových listů bude to pravé pro Vás.

Salát z pampelišek s vejcem a slaninou

Nejvyšší koncentrace živin vitaminů a minerálů včetně vápníku  je v pampeliškových listech, jsou proto skvělé jako základ lehkého salátu. Teď chutnají nejlépe. Mladé listy jsou hořkosladké, s postupující sezónou je hořkost intenzivnější, ale sbírat je můžete prakticky až do října. S medovo-hořčičnou zálivkou bude salát z pampeliškových listů s vařeným vejcem a restovanou slaninou chutnat naprosto dokonale.

Pampelišková polévka

Listy pampelišek urychlují metabolismus a podporují hubnutí. Zkuste je přidat do výborné smetanové polévky z pampelišek. S křupavými krutony z bílého chleba a ztraceným vejcem bude dokonalým lehkým obědem nebo večeří po celou pampeliškovou sezónu.  

Pampeliškové víno

Pokud máte rádi pampeliškové víno s citrusy, je na čase ho založit. Kvašení nápoje trvá 6 týdnů, tak neotálejte a nasbírejte čerstvé voňavé kvítky už teď. Tohle s pomerančem a citronem bude originálním drinkem pro letní grilovačky.

Další tipy na recepty z pampelišek najdete ZDE >>>

Autor: Karolína Fourová