Recepty z pampelišek: Zkuste med, salát nebo polévku

10. dubna 2024 • 03:15

V polovině dubna všechny trávníky pokryjí zlaté květy pampelišek a zůstanou až do října. Jako jedna z mála rostlin je pampeliška jedlá celá. Z kořene připravíte odvar, listy plné vitaminů nakrájíte do salátu a z květů připravíte med nebo čerstvé smoothie. Máme pro vás ty nejlepší recepty z pampelišek.

Léčivé pampelišky jsou známé pro svou schopnost odbourávat z těla škodlivé látky a čistit trávicí a vylučovací systém, proto jsou vhodné pro jarní očisty. Vyjděte na zahradu, natrhejte si čerstvé pampelišky a vyzkoušejte tyhle originální recepty. Pampelišky sbírejte pouze na čistých místech a nejlépe kolem poledne, kdy je obsah živin nejvyšší.

Video se připravuje ...

Pampeliškový med

Pampeliškový med krásně ovoní domácí limonády a osladí čaje. Nebo ho můžete využít na ochucení ovesných kaší k snídani. Je ale dobré vědět, že nejde o med v pravém smyslu slova, spíš o sirup. Vyzkoušet můžete také voňavý nevařený pampeliškový sirup nebo pampeliškový sirup s pomerančovou a citronovou šťávou.

Pampeliškový med je řidší než klasický včelí. Pampeliškový med je řidší než klasický včelí. • Autor: iStock

Zelené smoothie z pampelišek

Mnohem lepším zdrojem vitaminů jsou čerstvé saláty a smoothie z pampelišek. Energii po dlouhé zimě vám dodá zelené svěží smoothie s pampeliškovými květy. Máte-li radši sladší šťávy, smoothie z ananasu a pampeliškových listů bude to pravé pro vás.

Salát z pampelišek s vejcem a slaninou

Nejvyšší koncentrace živin – vitaminů a minerálů včetně vápníku – je v pampeliškových listech, jsou proto skvělé jako základ lehkého salátu. Teď brzy na jaře chutnají nejlépe. Mladé listy jsou hořkosladké, s postupující sezónou je hořkost intenzivnější, ale sbírat je můžete prakticky až do října. S medovo-hořčičnou zálivkou bude salát z pampeliškových listů s vařeným vejcem a restovanou slaninou chutnat naprosto dokonale.

Pampeliškové recepty Pampeliškové recepty • Autor: iStock

Pampelišková polévka

Listy pampelišek urychlují metabolismus a podporují hubnutí. Zkuste je přidat do výborné smetanové polévky z pampelišek. S křupavými krutony z bílého chleba a ztraceným vejcem bude dokonalým lehkým obědem nebo večeří po celou pampeliškovou sezónu.  

Pampeliškové víno

Pokud máte rádi pampeliškové víno, je na čase ho založit. Kvašení nápoje trvá 6 týdnů, tak neotálejte a nasbírejte čerstvé voňavé kvítky už teď. Totopampeliškové víno s pomerančem a citronem bude jistě originálním drinkem pro letní grilovačky.

Další tipy na recepty s pampeliškami najdete ZDE

Autor: Karolína Fourová, red