Tradiční valašské frgále jako od babičky: Vyzkoušejte je podle receptu cukráře Josefa Maršálka
Vláčné koláče s bohatou dávkou náplně a křupavou drobenkou navrchu vám určitě zachutnají. Není divu, že si tuhle krajovou specialitu z Valašska zamiloval i cukrář a porotce soutěže Peče celá země a recept vyladil k dokonalosti. A vy si teď podle něj můžete tenhle voňavý kynutý moučník připravit.
Tradiční region v nejvýchodnější části Moravy u hranic se Slovenskem je jedinečnou oblastí, kde se stále udržuje živé místní nářečí, tradice, jedinečná lidová architektura i také tradiční valašská kuchyně. Ta je pověstná především pokrmy z kysaného zelí, haluškami, bramborovými plackami a sladkým pečivem, jehož historie je stará víc než 200 let, velkými koláči z kynutého těsta, kterým se říká frgály. Jsou natolik jedinečné, že od roku 2013 nesou chráněné zeměpisné označení.
Pravý valašský frgál je z tenkého kynutého těsta, v průměru měří cca 30 cm, váží kolem 600 gramů a na rozdíl od na pohled pestrých chodských koláčů se vyznačuje tím, že má vždy jen jednodruhovou náplň. Mohou to být povidla, a to jak švestková, tak i ta hrušková, tvaroh nebo mák. A chybět nemůže ani bohatá vrstva drobenky. Základem jsou ale podle světoběžníka Josefa Maršálka, který si sám nejvíc pochutná na vánočce od babičky a klasické, dobře vyrobené likérové špičce, především kvalitní suroviny. Vyzkoušejte hvězdným porotcem soutěže Peče celá země vyladěný recept na valašské frgály s domácími hruškovými povidly vonícími badyánem a skořicí. Tenhle recept si zamilujete.
Valašské hruškové frgály s badyánem
Doba přípravy: 200 minut
Množství: 4 frgály
Suroviny: Na těsto
500 g bio špaldové hladké mouky
100 g sádla
250 g mléka
2 žloutky
20 g droždí
75 g krupicového cukru
5 g mořské soli
Na náplň
4 kg hrušek (nejlépe plošťky)
100 g melasy
100 g rumu
100 g hnědého cukru
10 g mletého badyánu
1 g mleté skořice
Na drobenku
110 g hladké špaldové mouky
55 g krupicového cukru
55 g másla
špetka soli
Na dokončení
200 g rozpuštěného másla na pomazání
nastrouhaný perník na posypání
rum podle chuti
Postup přípravy valašských hruškových frgálů s badyánem
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte v teple hodinu a půl odpočívat.
Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout.
Ze všech ingrediencí na přípravu drobenky vypracujte krásně sypkou směs. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.
Těsto rozdělte na čtyři bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete; posypte drobenkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
Pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8 až 9 minut.
Ihned po vytažení z trouby je pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem a za každou cenu se snažte vydržet, dokud nevychladnou.
Nejlepší jsou s bílou kávou či meltou.
Zaujal vás recept na valašské frgále? Vydejte se na sladkou cestu kolem světa a ochutnejte i další dezerty a moučníky. Recepty na ně najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk Vaše recepty. Na stáncích je do 2. června!