Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu

13. srpna 2018 • 00:00

Co by byla česká kuchyně bez švestek? Vůně povidel a nadýchané buchty připomenou ty nejhezčí vzpomínky z dětství. A až se vám omrzí klasika, můžete se pustit do experimentů  třeba na grilu. Tyhle recepty jsou během švestkové sezóny zkrátka povinná četba! Recepty získáte kliknutím na název pokrmu.

Švestková povidla bez míchání

Na švestková povidla vám budou stačit tři ingredience. Vyzkoušejte tento recept na švestková povidla, ve kterém je zakázáno míchání! Kdyby se to ve švestkami provoněné kuchyni dalo, klidně byste mohli na bublající švestky na sporáku na pár hodin zapomenout. Jediná velká práce, která vás čeká, je vypeckování švestek, na tu si nezapomeňte vzít rukavice, jinak vám hrozí, že se modrých rukou a nehtů nezbavíte klidně i týden.

Švestkovým povidlům můžete dopřát i trochu nezvyklého koření  na jemno umletá skořice, badyán nebo hřebíček je krásně provoní. Zajímavou chuť získáte i když vyměníte klasický ocet za balsamico.

Povidla se hodí mít v kuchyni po ruce nejen kvůli buchtám, pochutnat si na nich můžete i zdravě na slano, zkuste čočkový salát s rajčaty se zálivkou ze švestkových povidel. Chuťová kombinace se slaným sýrem feta vás dostane, a čočka se tak ve vaší kuchyni stane pravidelným společníkem.

Povidlové buchty

Kynuté domácí buchty jsou dobrota milovaná stejně jako obávaná. Příprava ale není těžká, stačí umět vyzrát na kvásek a vědět, na co si dát pozor, a máte vyhráno.  S těmito triky, jak na české buchty, budete mít kynutí, přípravu těsta, pečení i náplně v malíku.

Povidlové buchty budou chutnat a vonět ještě pohádkověji, když do náplně rozemelete trochu oříšků nebo kápnete trochu rumu.

Švestkové knedlíky s mákem

Ovocné knedlíky jsou jedním z mála opravdu původních českých jídel. Už proto bychom si je alespoň jednou za sezónu měli dopřát. Ať už se rozhodnete pro švestkové knedlíky z kynutéhobramborového nebo tvarohového těsta, přelité máslem a zasněžené mákem budou nepřekonatelné. Dokonale budou chutnat také obalené v máku nebo pražených mandlích.

I když ovocné knedlíky z kynutého těsta dnes běžně vaříme ve vodě, správně bychom je měli vařit v páře na utěrce napnuté přes hrnec a přiklopené dalším hrncem. Knedlík se v páře nerozvaří ani nepraskne, protože kyne rovnoměrněji. Pokud se do vaření knedlíků v páře pustíte, po uvaření je nezapomeňte propíchnout vidličkou, aby se pára dostala ven.

 Švestkový koláč s drobenkou i závin s kořením

Koláče na plech si užíváme celé léto. Jsou rychlé a existuje tolik variant, že nás jen tak nezačnou nudit. Tenhle klasický švestkový koláč s drobenkou si nenechte utéct, ještě nadýchanější bude s jogurtem a pokud už vám švestek nezbývá tolik, můžete jimi ozdobit jablkový koláč s kakaem.

Do náplně švestkového závinu můžete přimíchat i pár nastrouhaných hrušek, mák, oříšky a hlavně nesmí chybět skořice a hřebíček. Navrch dozdobte závin mandlemi a rychlý, podzimem provoněný dezert je na světě. Pokud jste se pustili do domácího závinu a trápíte se s lepivým těstem, které se trhá, zkuste přidat do těsta lžíci octa.

Marináda na maso i grilovaný koláč

Na švestkovou sezónu se netěšíme jenom kvůli koláčům a buchtám, sladká a plná chuť švestek padne jako ulitá i masu. Švestkovou pikantní marinádu musíte letos rozhodně vyzkoušet, drůbeži dodá ten správný šmrnc a šťavnatost. Svojí jednoduchostí i spojením křupavé slaniny a šťavnatého ovoce si vás získají i grilované švestky s mandlíSe skleničkou červeného vína se po nich na každé grilovačce jenom zapráší. Utíkat od grilu do kuchyně nemusíte ani při přípravě dezertu, ovocnému koláči s tvarohem na grilu budou švestky slušet náramně.

Chystáte se zavařovat? To nejlepší z receptů na marmelády a džemy naleznete ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová