Hrnková mramorová bábovka podle Jiřiny Bohdalové: Dokonale vláčná a bez špinavého nádobí
Chcete upéct něco sladkého na neděli, ale nechcete tím strávit půl dne? Pak vám možná přijde vhod jednoduchá bábovka od slavné herečky Jiřiny Bohdalové. Zvládnete jí s jedním hrnkem a jednou mísou, ve které vše smícháte dohromady. A navíc do ní můžete využít věci, které máte běžně ve spíži a lednici.
Receptů na bábovku existují stovky. Tato podle receptu herečky Bohdalové je skvělá hned z několika důvodů. Kromě toho, že je velmi snadná a jednoduchá na přípravu, vás osloví také svojí chutí a vláčností. Suroviny na její přípravu máte většinou vždy doma, a díky hrnkovému receptu je nemusíte vůbec vážit.
Zkuste i rychlou hrnkovou buchtu>>>
Vláčná hrníčková bábovka podle Jiřiny Bohdalové
Co budete potřebovat:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku krupicového cukru
- 1,5 balení prášku do pečiva
- 2 balení vanilkového cukru
- 5 vajec
- 1,5 hrnku mléka
- 1,5 hrnku oleje
- 2 lžíce kakaa
Postup:
1. Nejdříve promíchejte všechny sypké suroviny, tedy mouku cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr.
2. K suchým ingrediencím přidejte rozklepnutá vejce, přilijte mléko a olej. Vše důkladně promíchejte metlou nebo prošlehejte ručním šlehačem.
3. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu nechte světlou a do druhé přimíchejte 2 lžíce kakaa. Poté střídavě nalévejte obě těsta do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy.
4. Bábovku pečte v troubě předem rozpálené na 175 °C zhruba 60 minut zakrytou alobalem, poté alobal sundejte a nechte ji ještě dopéct dalších 15 minut odkrytou.