Staročeský pokrm z Plzeňska aneb Víte, co jsou to pískorky?

13. května 2020 • 00:00

Že jste o pískorkách ještě neslyšeli? Pak byste je měli určitě ochutnat. Jsou levné, rychlé a vynikající. Přinášíme vám recept na další ze zapomenutých pokrmů našich předků, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jídla našich prababiček postupem času vytlačily pokrmy moderní gastronomie. Nyní se ovšem znovu dostávají na výsluní. Staročeské krajové speciality, jako jsou například pravé krkonošské kyselo, hrstková polévka nebo třeba houbový kuba, se objevují i na jídelních lístcích mnoha restaurací a slaví úspěch.

My dnes zabrousíme do plzeňského kraje. V jídelníčku místních vždycky převládaly brambory. Lidé si zde v minulosti pochutnávali třeba na uhlířině, báči, vošouchách, kočičákovi a také na pískorkách. Na sádle smažených, někdy ale i v troubě pečených plackách, jejichž základem jsou uvařené brambory, mouka a vajíčko. Jak už tomu bývá, recept má řadu variací, lišil se vesnici od vesnice, město od města. Někde se používala mouka hladká, jinde polohrubá a dokonce i hrubá. Některé hospodyně do těsta přidávaly i máslo, jiné zase nastrouhaná jablíčka. Hotové placky se pak podávaly poprášené práškovým cukrem nebo obalené v tom krupicovém se skořicí, pomazané povidly, pokapané smetanou nebo posypané strouhaným tvarohem.

Suroviny na západočeské pískorky

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut

500 g předem uvařených brambor (nejlépe moučných)
170–200 g hladké mouky
2 vejce (nebo 1 vejce a 1 žloutek)
30 g másla
sůl
sádlo nebo olej na smažení

Postup přípravy tradičních pískorek

1. Předem uvařené brambory oloupejte a ještě horké prolisujte do mísy nebo je na jemném struhadle nastrouhejte a nechte vychladnout.

2. Do vychladlých brambor přidejte vajíčka, změklé utřené máslo, prosátou mouku, přidejte špetku soli a vypracujte vláčné těsto.

3. To rozválejte na tenčí placku, poprašte ji moukou, v půlce přeložte a třeba sklenicí vykrájejte kolečka, která smažte dozlatova v rozpáleném tuku.

4. Podávejte posypané moučkovým cukrem. Můžete přidat i domácí povidla, zakysanou smetanu a tvrdý nastrouhaný tvaroh.

Podívejte se na recept na tradiční kyselo, skromný pokrm drsných horalů >>>

Autor: Lenka Chvostová