Od pondělí do pátku: Rychlé a jednoduché večeře bez vaření

18. března 2024 • 04:17

Večeře, kterou připravíte bez dlouhého vyvařování, je ideální ve chvíli, kdy přijdete utahaní domů z práce. Ušetří vám energii hned dvakrát – její přípravou se úplně neodrovnáte a nebudete zbytečně platit za elektřinu nebo plyn. A určitě se nemusíte odbývat jen chlebem se šunkou nebo mísou zeleného lupení.

Pondělí: Chutná pomazánka

Nějaké suroviny, ze kterých se dá rychle umíchat pomazánka, v lednici nebo ve spíži najdete vždycky. Ať už je to tvaroh, plechovka s rybičkami, nebo pár mrkví. Navíc při jejich přípravě nemusíte přesně dodržovat, kolik čeho použijete, a klidně můžete různě improvizovat podle toho, co máte k dispozici. Pak už stačí jen myslet na to, abyste cestou domů nezapomněli koupit čerstvé pečivo nebo dobrý chleba, na který si pomazánku namažete.

Chutnou pomazánku připravíte i do pěti minut >>>

Video se připravuje ...

Zkuste i tyto domácí pomazánky:

Rychlá ředkvičková pomazánka

Pomazánka z uzeného pstruha

Hermelínová pomazánka

Karotková pomazánka

Retro rybičková pomazánka

Pomazánka z pečeného lososa

Vajíčková pomazánka

Úterý: Originální sendviče

I z plátků chleba nebo jiného pečiva se dá vykouzlit luxusní večeře. Pokud se nespokojíte jen s máslem a plátkem šunky nebo sýru, možnosti, čím je naplníte, jsou nekonečné. I v případě, že využijete zbytky, pochutnáte si přímo královsky.

Hovězí sendvič s nakládanými houbami Hovězí sendvič s nakládanými houbami • Autor: F.O.O.D.

Důkazem jsou třeba tyto recepty:

Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami

Celerový sendvič s kuřecím masem

Sendviče se šunkou a zelným salátem

Sushi sendvič Onigirazu

BLT sendvič

Středa: Sytý salát

Ani smíchání pár surovin v míse vám nedá moc práce. I tady se dá různě experimentovat a určitě nemusíte používat jen čerstvou zeleninu. Klidně využijte i různé zbytky – vařené brambory nebo jinou zeleninu, pečené maso, vajíčka natvrdo, vařené těstoviny nebo třeba starší chleba…

Kuřecí salát Kuřecí salát • Autor: F.O.O.D.

Inspirujte se recepty na saláty, které jsou chutné i dostatečně syté:

Chlebový salát panzanella

Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou

Salát ze zbylého vařeného kuřete

Sedlácký bramborový salát

Salát z buřtů

Čtvrtek: Závitky plné zeleniny

Asijské závitky si i v našich krajích našly mnoho příznivců. Nejspíš i proto, že jejich příprava je neuvěřitelně jednoduchá. Náplň, kterou zabalíte do rýžového papíru, může mít mnoho podob, barev i chutí – většinou je to spousta zeleniny a rýžové nudle, na jejichž uvaření vám stačí i voda z rychlovarné konvice.  

Jarní duhové závitky Jarní duhové závitky • Autor: F.O.O.D.

Připravte si doma čerstvé závitky podle našich receptů:

Barevné jarní závitky s tofu se třemi omáčkami

Letní závitky s arašídovou omáčkou

Jarní duhové závitky

Jarní závitky s krevetami, bylinkami a zeleninovými nudlemi

Pátek: Carpaccio klidně i bez masa

Původem italskou delikatesu si můžete dopřát nejen v originální verzi z hovězí svíčkové. Tímto názvem se dá označit vlastně vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova spolu se studenou omáčkou. Nejčastěji se místo hovězího masa používá červená řepa, kterou si můžete koupit už předvařenou a odpadne vám tak práce s jejím vařením nebo pečením.

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Hruškové carpaccio s parmazánem a ořechy

Rajčatové carpaccio

Tip na víkend: Hummus

Za nepříliš lichotivým názvem se skrývá pochoutka, která je nejen dobrá, ale i zdravá a většinou i dostatečně sytá. Protože hummus vypadá jako dip nebo pomazánka, můžete si ho klidně namazat na pečivo nebo si do něj namáčet nakrájenou zeleninu.

Mrkvový hummus s pestem Mrkvový hummus s pestem • Autor: F.O.O.D.

Vyberte si, na který máte chuť:

Klasický hummus z konzervované cizrny

Mrkvový hummus s pestem

Avokádový hummus

Hummus z červené řepy

Hummus z lilku s ořechy kešú

Jestli vám zbyly vařené těstoviny, udělejte si k večeři rychlý těstovinový salát>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková