Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?

20. dubna 2024 • 03:27

Pokud máte rádi věnečky nebo větrníky, tak je tento moučník stvořen přímo pro vás. Pojmenování dezertu je odvozené od jeho samotného vzhledu. Ale až ho okusíte, poznáte, že je lehký jako obláček. Připravuje se ze dvou tenkých plátů odpalovaného těsta, mezi kterými se skrývá lahodný vanilkový krém a nadýchaná šlehačka. Že vám to něco připomíná? Máte pravdu, velmi podobné mu jsou totiž dobře známé řezy kremeš, připravované z listového těsta.

Mraky jsou právě díky své přípravě z odpalovaného těsta nejpodobnější „karpatce“, jak je také nazývaný karpatský koláč, tradiční polský moučník plněný vanilkovým krémem, jehož název vzešel jak jinak než z podobnosti se zasněženými vrcholky Karpat. Původně byl tento dezert připravován ze dvou druhů těst – křehké těsto tvořilo plát spodní a odpalované zase díl vrchní. Oblíbenou se však stala i příprava pouze z těsta odpalovaného

Krásně nadýchané jsou také domácí kremrole>>>

Video se připravuje ...

Kdo moučník s názvem mraky okusil, říká, že nejtěžší na něm je to čekání, než zatuhne v ledničce. A má pravdu. Příprava odpalovaného těsta není nikterak náročná, jak by se mohlo zprvu zdát. Ačkoli se připravuje ve dvou krocích, kdy se nejdříve spařuje neboli odpaluje a až poté peče, stačí dodržet správný postup a kýžený výsledek se dostaví.

Jak na obláčky plné krému?

Než se pustíte do pečený sladkých mraků, máme pro vás pár cenných rad:

  • Mouku předem prosejte, aby se provzdušnila.
  • Do vroucí tekutiny vsypte mouku vždy najednou, aby se nevytvořily hrudky.
  • Hmotu míchejte a zahřívejte v kastrolu tak dlouho, dokud se na dně nevytvoří bílý povrch, tzv. bílé dno. Až tehdy bude těsto správně spařené.
  • Vejce přidávejte do těsta až po částečném zchladnutí, jinak by zřídla a ztratila pojivost. Vždy vmíchávejte jedno po druhém.
  • Troubu během pečení neotevírejte, aby se těsto hezky nafouklo. 

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 6 vajec vel. M
  • sádlo na vymazání plechů
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 500 ml polotučného mléka
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Postup:

1. Do rendlíku s vroucí vodou přidáme sůl, máslo a opět přivedeme k varu. Vsypeme mouku, snížíme teplotu a mícháme cca 2–3 minuty, dokud není těsto hladké a nelepí se na stěny nádoby.

2. Těsto přendáme do studené mísy a zpracováváme ho, dokud lehce nezchladne. Do vlažné hmoty vmícháme postupně jedno po druhém vejce a každé dobře zapracujeme, aby bylo těsto krásně hladké a lesklé.

3. Dva plechy vymažeme tukem a v tenké vrstvě na ně rozetřeme těsto. Vložíme je do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 5 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme asi 10 minut dozlatova. Troubu během pečení neotvíráme. Upečené pláty necháme vychladnout.

4. Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Odstavíme, ihned přidáme žloutky a za stálého míchání ve studené vodní lázni necháme vychladnout. Poté krém našleháme elektrickým šlehačem. Postupně do něj přidáváme změklé máslo a šleháme dohladka.

5. Hotovou náplň rozetřeme na jeden díl korpusu. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha a navrstvíme na pudinkový krém. Povrch uhladíme a přiklopíme zbylým plátem. Uložíme alespoň na dvě hodiny do chladničky. Před podáváním pocukrujeme.  

Tip: Vrchní plát rozkrájejte před dohotovením na jednotlivé porce a až poté rozložte na vrstvu šlehačky. Mraky se pak budou snáze krájet.

Chcete-li zkusit i další nadýchaný dezert, udělejte pavlovu>>>

Video se připravuje ...

Autor: red