Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?

13. března 2021 • 00:00

Pokud máte rádi věnečky nebo větrníky, tak je tento moučník stvořen přímo pro vás. Pojmenování dezertu je odvozené od jeho samotného vzhledu. Ale až ho okusíte, poznáte, že je lehký jako obláček. Připravuje se ze dvou tenkých plátů odpalovaného těsta, mezi kterými se skrývá lahodný vanilkový krém a nadýchaná šlehačka. Že vám to něco připomíná? Máte pravdu, velmi podobné mu jsou totiž dobře známé řezy kremeš, připravované z listového těsta.

Mraky jsou právě díky své přípravě z odpalovaného těsta nejpodobnější „karpatce“, jak je také nazývaný karpatský koláč, tradiční polský moučník plněný vanilkovým krémem, jehož název vzešel jak jinak než z podobnosti se zasněženými vrcholky Karpat. Původně byl tento dezert připravován ze dvou druhů těst – křehké těsto tvořilo plát spodní a odpalované zase díl vrchní. Oblíbenou se však stala i příprava pouze z těsta odpalovanéhoVynikající moučník mraky se skvěle hodí k odpolední kávě, a protože studené dny zatím nekončí, zahřejte se s irskou kávou podle pana Cuketky. Recept najdete ve videu v galerii. 

Kdo moučník okusil, říká, že nejtěžší na něm je to čekání, než zatuhne v ledničce. A má pravdu. Příprava odpalovaného těsta není nikterak náročná, jak by se mohlo zprvu zdát. Ačkoli se připravuje ve dvou krocích, kdy se nejdříve spařuje neboli odpaluje a až poté peče, stačí dodržet pár správných postupů a kýžený výsledek se dostaví.

Jak na křehké těsto? Zkuste je podle receptu na vynikající ořechové řezy!

Jak na obláčky plné krému?

Máme pro vás pár dobrých rad do začátku:

  • Mouku předem prosejte, aby se provzdušnila.
  • Do vroucí tekutiny vsypte mouku vždy najednou, aby se nevytvořily hrudky.
  • Hmotu míchejte a zahřívejte v kastrolu tak dlouho, dokud se na dně nevytvoří bílý povrch, tzv. bílé dno. Až tehdy bude těsto správně spařené.
  • Vejce přidávejte do těsta až po částečném zchladnutí, jinak by zřídla a ztratila pojivost. Vždy vmíchávejte jedno po druhém.
  • Ze začátku pečení troubu neotevírejte, aby korpus nespadl.

Větrníky z cukrárny Myšák: S tímto receptem se po nich jen zapráší!

Suroviny na těsto:

  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 6 vajec vel. M
  • sádlo na vymazání plechů
  • moučkový cukr na posypání

Suroviny na náplň:

  • 500 ml polotučného mléka
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 sáčky vanilkového cukru

1. Do rendlíku s vroucí vodou přidáme sůl, máslo a opět přivedeme k varu. Vsypeme mouku, snížíme teplotu a mícháme cca 2–3 minuty, dokud není těsto hladké a nelepí se na stěny nádoby.

2. Těsto přendáme do studené mísy a zpracováváme ho, dokud lehce nezchladne. Do vlažné hmoty vmícháme postupně vejce, dobře je zapracujeme, aby bylo těsto krásně hladké a lesklé.

3. Dva plechy vymažeme tukem a v tenké vrstvě na ně rozetřeme těsto. Vložíme je do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 5 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme asi 10 minut dozlatova. Pláty necháme vychladnout.

Jak na domácí vanilkový pudink? Tenhle je mnohem lepší než ze sáčku!

4. Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Odstavíme, ihned přidáme žloutky a za stálého míchání ve studené vodní lázni necháme vychladnout. Poté krém našleháme elektrickým šlehačem. Postupně do něj přidáváme změklé máslo a šleháme dohladka.

5. Hotovou náplň rozetřeme na jeden díl korpusu. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha a navrstvíme na pudinkový krém. Povrch uhladíme a přiklopíme zbylým plátem. Uložíme alespoň na dvě hodiny do chladničky. Před podáváním pocukrujeme.  

Tip: Vrchní plát rozkrájejte před dohotovením na jednotlivé porce a až poté rozložte na vrstvu šlehačky. Řez se pak bude snáze krájet.

Autor: VDŠ