Voňavé nedělní odpoledne s babiččinými recepty: Kynuté rohlíčky s povidly, hraběnčiny řezy i bábovka

28. září 2019 • 00:00

I když v dnešní době jsou již hodně oblíbené recepty mezinárodní kuchyně, jako jsou třeba tiramisu, panna cotta nebo cheesecake, stále v našich srdcích mají své místo poctivé české dobroty. Vzpomínky na oblíbená jídla od babičky nás provází celý život a vůni čerstvě upečených hraběnčiných řezů nebo povidlových rohlíčků nic nenahradí.

Proč každý nejvíc vzpomíná na dětství strávené u babičky? Odpověď je velmi prostá. Je to výtečné místo pro odpočinek a symbol dobrého jídla. V babiččiných receptech nikdy nebyla žádná chemie ani žádné polotovary. Není nad nadýchanou bábovku, která provoní celý dům, nebo tvarohové či povidlové buchty, které zmizí z pekáče téměř vždy ještě teplé. Oprašte tedy starou kuchařku babiček a zkuste si doma připravit oblíbené české moučníky a sladké dezerty.

Hraběnčiny řezy: sladká vůně sychravého podzimu
Sezóna jablek a sladkých moučníků z nich je tady. Jejich vůně v kombinaci se skořicí k podzimu patří stejně jako pouštění draka Sezóna jablek a sladkých moučníků z nich je tady. Jejich vůně v kombinaci se skořicí k podzimu patří stejně jako pouštění draka • Autor: F.O.O.D.

Sezóna jablek a sladkých moučníků z nich je tady. Jejich vůně v kombinaci se skořicí k podzimu patří stejně jako pouštění draka. I když vás jako první napadne jablečný závin, připomeňte si dobrotu, kterou dělávaly naše babičky a vy, když jste byli malí, jste jim ji určitě brali ještě z plechu. Jde o hraběnčiny řezy, které si pamatuje zaručeně každý. Na přípravě není nic složitého. Nejlépe chutnají ještě vlažné v den upečení, protože jsou bílky ještě pěkně načechrané. Když je ale necháte den odležet, vše pěkně povolí, chutě se propojí a řezy jsou krásně šťavnaté.

Citronová bábovka s mákem
Citronovou bábovkou s mákem se svou jemnou chutí a voňavým těstem zaručeně zařadíte mezi vaše oblíbené dezerty Citronovou bábovkou s mákem se svou jemnou chutí a voňavým těstem zaručeně zařadíte mezi vaše oblíbené dezerty • Autor: F.O.O.D.

Stálicí mezi snadnými a chutnými moučníky jsou bábovky. Existuje stovka různých receptů a chutí. Mák zase spíše známe jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp k oblíbenému jídlu všech dětí – šišek s mákem. Zkuste ho ale zkombinovat s osvěžující chutí citronu a věřte, že vznikne lahůdka, po které budete mít boule za ušima. Citronovou bábovkou s mákem se svou jemnou chutí a voňavým těstem zaručeně zařadíte mezi vaše oblíbené dezerty.

Rohlíčky s povidly
Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do této podzimní pochoutky Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do této podzimní pochoutky • Autor: F.O.O.D.

Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do této podzimní pochoutky. Uděláte-li k snídani kupříkladu domácí rohlíčky s povidly, z talíře zmizí hned. Těsto je tak jemné, že se rozplývají na jazyku a i druhý den chutnají jako čerstvě upečené. Jejich příprava není vůbec složitá, takže si je doma vykouzlíte během chvilky. Věřte, že jakmile tuhle dobrotu předložíte, okamžitě se po ní zapráší!

Řepánky
Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do této podzimní pochoutky Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do této podzimní pochoutky • Autor: iStock

Že naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, nám dokazuje v minulosti tradiční, dnes již téměř zapomenuté pečivo zvané řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do této podzimní pochoutky. Jsou typické pro Podkrkonoší nebo oblast Polabí, kde se pěstuje velké množství řepy cukrovky. Připravují se z kynutého těsta, tvarem připomínají buchty, ale na plechu se nepečou naskládané těsně vedle sebe, tudíž jsou dozlatova vypečené ze všech stran.

Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Koupit si ho můžete do schránky i v elektronické podobě přímo ZDE >>>

Autor: Kateřina Rovenská, F.O.O.D.