Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl ještě na pánvi!
Kupujte tučnější sýr
Základem dobrého smažáku je bezesporu kvalitní sýr. Vybírejte ten, který má minimálně 30 % tuku – tučnější sýry mají krémovou chuť a snadněji se smaží, stačí je jen správně obalit. Klasika je ediam, použít lze i goudu a perfektně chutnají i plísňově sýry, například hermelín, který je ideální doplnit sladkými brusinkami.
Před smažením ho dejte do mrazáku
Aby se sýr neroztekl hned na pánvi, dopřejte mu před obalováním a následným smažením 10 minut v mrazáku. Bude se vám s ním lépe pracovat, a také se během smažení bude zahřívat delší dobu a trojobal mezitím stihne kolem něj vytvořit dostatečně pevnou vrstvu.
Aby smažák nevytekl, obalte ho dvakrát!
Sýr obalujte dvakrát
Mouka, vajíčko a strouhanka – to jsou tři nepostradatelné ingredience. Na rozdíl od řízku, který stačí obalit v každé ingredienci jen jednou, sýr potřebuje dvojité obalení. To znamená, že sýr obalíte v mouce, vajíčku, pak znovu v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance. Nebo ho obalte v mouce, vajíčku a strouhance a pak ještě jednou ve vejci a strouhance. Důležité je obalit ho dvakrát ve vejci, díky kterému se při smažení vytvoří kolem sýru nepropustný obal.
Osmažte ho zprudka
Nejdříve rozpalte pánev s olejem a až v momentě, kdy se začnou tvořit bublinky, nastává ten správný čas přidat sýr. Smažte z každé strany přibližně minutu, dokud obal nezezlátne. Hotový smažák nechte okapat na ubrousku a podávejte s tatarkou.