Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl ještě na pánvi! V době, kdy vše zdražuje, tyto triky zajisté využijete.
Kupujte tučnější sýr
Základem dobrého smažáku je bezesporu kvalitní sýr. Vybírejte ten, který má minimálně 30 % tuku – tučnější sýry mají krémovou chuť a snadněji se smaží, stačí je jen správně obalit. Perfektně chutnají i plísňově sýry, například hermelín, jehož chuť vyladíte sladkými brusinkami.
Před smažením dejte na 10 minut do mrazáku
Aby se sýr neroztekl hned na pánvi, dopřejte mu 10 minut před obalováním a následným smažením v mrazáku. Bude se vám s ním lépe pracovat!
Aby smažák nevytekl, obalte ho dvakrát!
Dopřáváte si smažák častěji, než je zvykem? Přečtěte si o tom, jaký dopad může mít konzumace smaženého sýru na vaše zdraví.
Sýr obalujte dvakrát
Mouka, vajíčko a strouhanka – to jsou tři nepostradatelné ingredience. Sýr vezměte do rukou a proces opakujte, aby se obalil minimálně dvakrát. Uvidíte, že se vám na pánvi nerozteče.
Stejně jako nakládaný hermelín i ten smažený chutná skvěle s brusinkami
Vařené brambory a hranolky jsou nejčastější příloha ke smaženému sýru. Vyzkoušet ho ale můžete i s kapřími hranolkami:
Osmažte zprudka
Prvně rozpalte pánev s olejem a až v momentě, kdy se začnou tvořit bublinky, nastává ten správný čas přidat sýr. Smažte z každé strany přibližně minutu, dokud nezezlátne. Hotový smažák nechte okapat na ubrousku a podávejte s tatarkou.
Stejně jako nakládaný hermelín i ten smažený chutná skvěle s brusinkami