Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi

8. srpna 2023 • 12:00

Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl ještě na pánvi! 

Kupujte tučnější sýr

Základem dobrého smažáku je bezesporu kvalitní sýr. Vybírejte ten, který má minimálně 30 % tuku – tučnější sýry mají krémovou chuť a snadněji se smaží, stačí je jen správně obalit. Klasika je ediam, použít lze i goudu a perfektně chutnají i plísňově sýry, například hermelín, který je ideální doplnit sladkými brusinkami. 

Video se připravuje ...

Před smažením ho dejte do mrazáku

Aby se sýr neroztekl hned na pánvi, dopřejte mu 10 minut před obalováním a následným smažením v mrazáku. Bude se vám s ním lépe pracovat, a také se během smažení bude zahřívat delší dobu a trojobal mezitím stihne kolem něj vytvořit dostatečně pevnou vrstvu.

Aby smažák nevytekl, obalte ho dvakrát! Aby smažák nevytekl, obalte ho dvakrát! • Autor: iStock

Sýr obalujte dvakrát

Mouka, vajíčko a strouhanka – to jsou tři nepostradatelné ingredience. Narozdíl od řízku, který stačí obalit v každé ingredienci jen jednou, sýr potřebuje dvojité obalení. To znamená, že sýr obalíte v mouce, vajíčku, pak znovu v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance. Nebo ho obalte v mouce, vajíčku a strouhance a pak ještě jednou ve vejci a strouhance. Důležité je obalit ho dvakrát ve vejci, díky kterému se při smažení vytvoří kolem sýru nepropustný obal.  

Smažený hermelín chutná skvěle s brusinkami Smažený hermelín chutná skvěle s brusinkami • Autor: iStock

Osmažte ho zprudka

Prvně rozpalte pánev s olejem a až v momentě, kdy se začnou tvořit bublinky, nastává ten správný čas přidat sýr. Smažte z každé strany přibližně minutu, dokud nezezlátne. Hotový smažák nechte okapat na ubrousku a podávejte s tatarkou.

Video se připravuje ...

Autor: red