Nebojte se odpalovaného těsta: 10 krásných a nadýchaných dezertů, které zvládne i začátečník

5. listopadu 2022 • 12:00

Zatímco ostatní těsta se míchají a různě hnětou, to odpalované musíte před pečením ještě uvařit. Také se nerozvaluje, ale stříká přímo na plech ze sáčku. A také z něj připravíte to nejkrásnější a nejnadýchanější pečivo.

Pečivo z odpalovaného těsta je jemné, křehké a poměrně snadné na přípravu. Jeho základem je vroucí tekutina (voda nebo mléko) se špetkou soli a rozehřátým tukem (máslem nebo olejem), do které se vsype prosátá mouka a těsto se míchá (odpaluje) při nižší teplotě, dokud není hladké, lesklé a nechytá se vařečky ani nádoby. Pak se nechá částečně zchladnout a postupně se do něj zašlehá jedno nebo více vajec. Hotové těsto se nastříká pomocí cukrářského sáčku (na hromádky stačí jen lžička) na plech s papírem na pečení do různých tvarů, potře rozšlehaným vejcem a upeče dozlatova. Správně upečené těsto by mělo být uvnitř suché a duté. Po vychladnutí se většinou plní různými krémy nebo šlehačkou, zdobí polevami nebo ho stačí jen pocukrovat.

Pečivo můžete naplnit třeba lehkým vanilkovým krémem >>>

Aby se vám povedlo

Při přípravě odpalovaného těsta je důležité dodržet pár pravidel:

  • Do horké tekutiny se sype celá dávka mouky najednou, ne postupně. Používejte dobrou hladkou, s dostatečným množstvím lepku.
  • Než mouku vsypete do vroucí tekutiny, kastrůlek odstavte z plotny. Vsypte mouku, intenzivně asi minutu míchejte a pak kastrůlek vraťte na plotnu a dál míchejte, dokud nevznikne hladká koule, která se leskne tukem. Těsto pak dál míchejte a zahřívejte ještě asi dvě minuty, dokud se na dně nevytvoří tenká připečená vrstva těsta.
  • Vejce se do těsta zapracovávají postupně, jedno po druhém, a teprve ve chvíli, kdy těsto zchladne zhruba na tělesnou teplotu. Abyste proces chladnutí urychlili, můžete těsto přendat do další nádoby.
  • Těsto dávejte na plech v dostatečných rozestupech, počítejte s tím, že se nafoukne.
  • Těsto se vkládá do dobře a hodně vyhřáté trouby (200–220 °C). Počkejte 10–15 minut, dokud se hezky nenafoukne a během této doby rozhodně troubu neotvírejte. Vniknutím chladného vzduchu by se nenafouklo a nebylo by pak hezké ani chutné. Pak můžete teplotu stáhnout asi na 170 °C a těsto dopéct dozlatova.
  • Pokud chcete upečené těsto ještě plnit, počkejte, až zcela vychladne (ideálně na mřížce, aby z něj mohla unikat pára), a pak ho teprve rozkrojte a naplňte.

Máte-li těsto připravené, můžete tvořit dobroty jako z cukrárny:

Větrníky 

Větrníky z cukrárny Myšák Větrníky z cukrárny Myšák • Autor: F.O.O.D.

Když se budete řídit klasickým receptem of šéfcukráře vyhlášené pražské cukrárny Myšák, nemohou se vám větrníky nepovést. Dejte si je stejně jako v cukrárně – s pořádnou porcí vanilkové a karamelové šlehačky.

Věnečky s krémem

Věnečky s arašídovým krémem Věnečky s arašídovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Nadýchané věnečky se v popularitě jistě vyrovnají větrníkům. Naplněné svěžím krémem z mascarpone, arašídového másla a cukru jsou lehké jako vánek.

Věnečky s krémem a polevou

Věnečky s mátovým krémem Věnečky s mátovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Když vám bude připadat, že věnečky plněné krémem jsou málo, přelijte si je ještě sladkou polevou. Vynikající je kombinace mátového krému a polevy z bílé čokolády.

Mraky

Mraky Mraky • Autor: recepty.cz

Z těsta nemusíte na plech tvořit jen menší tvary. Když z něj upečete dvě velké placky, které naplníte krémem a pak nakrájíte, získáte s minimem práce řezy lehké jako obláček

Profiterolky

Profiterolky Profiterolky • Autor: iStock

Profiterolky jsou roztomilé nadýchané sladké kuličky původem z Francie. Plní se krémem, mohou se polévat polevou a skvělé jsou s malinami, jahodami, borůvkami nebo jiným drobným ovocem.

Éclairs

Éclairs Éclairs • Autor: iStock

Také pečivo podlouhlého tvaru zvané éclairs neboli česky eklérky má původ ve Francii. Tradičně se podává plněné krémem a přelité polevou. 

Churros

Churros Churros • Autor: iStock

Křupavé churros (čtěte čuros) pocházejí ze slunného Španělska. Tak trochu připomínají naše koblížky, protože se nepečou, ale smaží, a tradičně se podávají s horkou čokoládou, do které se namáčejí. 

Sladké labutě

Labutě Labutě • Autor: Pinterest

Když si budete chtít trochu pohrát, upečte si z odpalovaného těsta pečivo ve tvaru labutí. Na plech nastříkejte oválky nebo „srdíčka“ (nemáte-li cukrářský sáček, vytvarujte lžící malé hromádky). Ze zbylého těsta nastříkejte sáčkem s úzkou hladkou trubičkou tvary podobné číslici 2. Upečené oválky nebo srdíčka po vychladnutí podélně rozkrojte a vrchní díly ještě podélně rozpulte. Na spodní díly nastříkejte krém nebo šlehačku, vmáčkněte do něj upečené „dvojky“ jako krky s hlavičkami a na závěr do krému lehce vmáčkněte rozpůlené vršky jako křidélka. Před podáváním labutě pocukrujte.

Knedlíky jako dezert i oběd

Jablečné knedlíky z odpalovaného těsta Jablečné knedlíky z odpalovaného těsta • Autor: F.O.O.D.

Odpalované těsto si můžete dát i jako teplý dezert nebo sladký oběd v podobě knedlíků. Třeba v podzimní verzi s jablky a ořechy

Croquembouche

Sladký croquembouche je složený z malých profiterolek do kuželovitého tvaru, ovinutý je karamelovou nití a často ozdoben také cukrovými květy Sladký croquembouche je složený z malých profiterolek do kuželovitého tvaru, ovinutý je karamelovou nití a často ozdoben také cukrovými květy • Autor: iStock

Dezert s trochu krkolomným názvem (česky čteno krokámbuš) v překladu znamená sladké kousnutí. Ve Francii se často podává místo svatebního dortu a přestože vypadá opravdu honosně, věřte, že jeho příprava tak složitá není. V podstatě jde o profiterolky spojené do tvaru pyramidy karamelem. Pokud si troufnete, můžete ještě celé dílo omotat tenkými nitkami karamelu. V kastrůlku zahřejte za stálého míchání 500 g krupicového cukru, až se rozpustí a zezlátne. Opatrně vmíchejte 1 dl vody a nechte provařit. Kastrůlek postavte těsně k pyramidě z kuliček a vidličkou z něj vytahujte tenké nitky, kterými pyramidu opřeďte jako pavučinou, a nechte ztuhnout.  

Autor: AK