Stolování za socialismu a dnes: Ladislav Špaček prozradí, v čem jsme se za ta léta zlepšili.
Také máte takový pocit, že co je modernější, musí být automaticky lepší? Platí to i u stolování? Kam se posunuly restaurace a jíme teď „lépe“? Je to u vás doma stejně příjemné, a podle pravidel správného stolování, jako u babičky? Na všechny otázky odpověděl odborník na etiketu Ladislav Špaček. Budete překvapeni, kam jsme se posunuli!
Víte, jak se správně chovat v restauracích? Snažte se dodržovat pár základních pravidel, která každý dobře zná. Ale jak se říká, opakování je matka moudrosti.
- Respektujte rezervaci stolu. Pokud máte rezervaci, dorazte včas a pokud ji nemáte, neusazujte se u stolu, který je rezervován pro někoho jiného.
- Dodržujte základní pravidla etikety při jídle. Patří sem například správné používání příborů, používání ubrousků a správný postup jídla.
Také už vidíte nedostatky, které má toto stolování?
- Počkejte na přivítání personálem restaurace. Nezačínejte si sami vymýšlet, jaký nápoj si objednat, než vás obsluha pozdraví a nabídne vám nápojový lístek.
- Objednejte si podle svého gusta, ale nebuďte příliš nároční. Pokud máte nějaké zvláštní požadavky, jako například bezlepkovou stravu, informujte o tom svou obsluhu předem.
- Nezapomeňte na slušné chování. Dodržujte základní pravidla slušného chování, například nekřičte na obsluhu nebo nebuďte příliš nároční na ostatní hosty.
- Uvědomte si, že platíte za služby. Nezapomeňte na slušné chování, když platíte účet. Zaplaťte vše, co jste si objednali a bylo to v pořádku. Pokud se vám služba líbila, zvažte, zda nechcete dát obsluze spropitné.
- Své odpadky nenechávejte na obsluze. Po dokončení jídla nechte stůl čistý a pokud možno uklizený. Jestli je stůl plný nádobí a skleniček, položte je na speciální místo, nebo je odevzdejte obsluze. Stůl v restauraci také není místo, kde ponecháte odpadky ze své tašky, jako jsou například obaly od kapesníčků a žvýkaček.