Stolování za socialismu a dnes: Ladislav Špaček prozradí, v čem jsme se za ta léta zlepšili.

Video se připravuje ...
1. dubna 2023 • 00:00

Také máte takový pocit, že co je modernější, musí být automaticky lepší? Platí to i u stolování? Kam se posunuly restaurace a jíme teď „lépe“? Je to u vás doma stejně příjemné, a podle pravidel správného stolování, jako u babičky? Na všechny otázky odpověděl odborník na etiketu Ladislav Špaček. Budete překvapeni, kam jsme se posunuli!

Víte, jak se správně chovat v restauracích? Snažte se dodržovat pár základních pravidel, která každý dobře zná. Ale jak se říká, opakování je matka moudrosti.

  • Respektujte rezervaci stolu. Pokud máte rezervaci, dorazte včas a pokud ji nemáte, neusazujte se u stolu, který je rezervován pro někoho jiného.
  • Dodržujte základní pravidla etikety při jídle. Patří sem například správné používání příborů, používání ubrousků a správný postup jídla.

Také už vidíte nedostatky, které má toto stolování? Také už vidíte nedostatky, které má toto stolování? • Autor: iStock.com

  • Počkejte na přivítání personálem restaurace. Nezačínejte si sami vymýšlet, jaký nápoj si objednat, než vás obsluha pozdraví a nabídne vám nápojový lístek.
  • Objednejte si podle svého gusta, ale nebuďte příliš nároční. Pokud máte nějaké zvláštní požadavky, jako například bezlepkovou stravu, informujte o tom svou obsluhu předem.
  • Nezapomeňte na slušné chování. Dodržujte základní pravidla slušného chování, například nekřičte na obsluhu nebo nebuďte příliš nároční na ostatní hosty.
  • Uvědomte si, že platíte za služby. Nezapomeňte na slušné chování, když platíte účet. Zaplaťte vše, co jste si objednali a bylo to v pořádku. Pokud se vám služba líbila, zvažte, zda nechcete dát obsluze spropitné.
  • Své odpadky nenechávejte na obsluze. Po dokončení jídla nechte stůl čistý a pokud možno uklizený. Jestli je stůl plný nádobí a skleniček, položte je na speciální místo, nebo je odevzdejte obsluze. Stůl v restauraci také není místo, kde ponecháte odpadky ze své tašky, jako jsou například obaly od kapesníčků a žvýkaček.

Autor: TR, Tereza Víchová, Simona Formánková