Zdravá jídla, která zahřejí a zasytí: Špízy s pistáciemi, salát s fazolemi i sladký chlebíček s kokosovou šlehačkou

28. července 2020 • 00:00

Zapomeňte na to, že zdravá jídla nemůžou být dobrá. Opak je pravdou. Nechte se inspirovat recepty blogerů Petra a Gábiny Ogurčákových z blogu P&G foodies a uvidíte, jak si na zdravých pokrmech pochutnáte.

Fazolový salát s cuketou

Po těžkých vánočních jídlech a spoustě cukroví určitě přijde vhod něco lehčího. Fazolový salát s cuketou poslouží jako chutná večeře, která je navíc hotová raz dva. Jen je potřeba si ji zavčasu naplánovat a před odchodem do práce namočit fazole do vody. Po návratu domů budou pěkně nabobtnalé a stačí je už jen tři čtvrtě hodinky povařit. Mezitím si můžete v klidu nachystat zbytek surovin. Nakrájejte papriku, jarní cibulky a cuketu, které následně s uvařenými fazolemi smícháte. Potom už stačí jen salát dochutit podle vašich představ a můžete servírovat.

Polévka z kořenové zeleniny se semínkovými krekry

Zima je stále v plném proudu a i po novém roce přijde vhod pokrm, po kterém se pořádně zahřejeme. Taková polévka z kořenové zeleniny dokáže divy. Zasytí, potěší chuťové buňky a navíc je ze samých zdravých surovin. Základ tvoří mrkev, petržel a celer, ale chybět nesmí ani cibule a česnek. Zeleninu orestujte na voňavém ghí – přepuštěném másle, které má svůj původ v Indii a narozdíl od klasického másla se nepřepaluje. Polévku můžete připravit ve dvou variantách se zeleninovým nebo s drůbežím vývarem – záleží na vašich chutích a na tom, co máte zrovna při ruce. 

Hotovou polévku rozmixujte, aby byla hutnější a pěkně sytá. Pokud ke krémovým polévkám rádi přikusujete pečivo, zkuste ho tentokrát vyměnit za originální semínkové krekry. Upotřebíte na ně lněná, slunečnicová, dýňová i sezamová semínka. Spolu s několika dalšími ingrediencemi je umícháte do směsi, kterou jednoduše rozválíte na plech, upečete dokřupava a nalámete na kousky.

Květákové kuku

Kuku je pokrm, který má svůj původ v Íránu a květákové kuku podle Gábiny a Petra si zamiluje celá rodina. Květák si nejprve orestujte spolu s cibulí, česnekem a kořením. Podobně jako v předchozím receptu budeme restovat na přepuštěném másle ghí, které celý pokrm nádherně provoní. Květák následně přelijte směsí rýžové mouky, sýra, vejce a prášku do pečiva a dejte zapéct. Hotový pokrm dozdobte řeckým jogurtem a svěžím granátovým jablkem.

Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi

Kuřecí maso je velmi oblíbené, navíc je lehčí a zdravější než třeba vepřové či hovězí. Připravovat se dá na nespočet způsobů a věříme, že i vy oceníte novou inspiraci. Co takhle vyzkoušet kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi? Základem bude marináda, ideálně připravená s dostatečným předstihem, aby se v ní maso pěkně naleželo. Hlavní roli v ní sehraje skořice, která pokrm krásně provoní a dodá mu originální chuť. Po několika hodinách v marinádě je načase maso napíchat na špejle, opéct a poté posypat pistáciemi. Jako přílohu zvolte brambory, pečivo nebo třeba jen zeleninový salát.

 

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

I milovníci sladkého si mezi zdravými pokrmy přijdou na své. Moučníky nemusí být plné cukru. Při přípravě těsta můžete využít třeba obyčejnou mrkev a pustit se do mrkvového chlebíčku s kokosovým krémem. Tu nastrouhejte, doslaďte medem a nechte odpočinout v ledničce. Potom si zpracujte zvlášť sypké a zvlášť tekuté ingredience a umíchejte z nich těsto, které upečete ve formě na biskupský chlebíček. Aby byl dezert ještě lepší, ozdobte jej krémem ušlehaným z kokosového mléka a rýžového sirupu. Chlebíček můžete servírovat třeba ke kávě nebo k odpolednímu čaji. Vězte, že i nedůvěřivci, kteří si na zdravé pečení nepotrpí, se budou olizovat až za ušima.

Zaujaly vás recepty Gábiny a Petra Ogurčákových alias P&G Foodies? 1. 1. 2020 otevřeli bistro ETAPA v pražském Karlíně, a vy tak můžete jejich skvělé recepty a domácí chléb ochutnat přímo tam.

Více zdravých receptů se objevilo v lednovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si předplatné i jednotlivé číslo do schránky a bez poštovného můžete přímo ZDE >>>

Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Ilona Dobrovolná, F.O.O.D.