Zdravá jídla, která zahřejí a zasytí: Špízy s pistáciemi, salát s fazolemi i sladký chlebíček s kokosovou šlehačkou

15. listopadu 2023 • 00:15

Zapomeňte na to, že zdravá jídla nemůžou být dobrá. Opak je pravdou. Stačí nápaditý výběr surovin a jejich dobré ochucení. Nechte se inspirovat recepty Petra a Gábiny Ogurčákových z blogu P&G foodies, kteří v roce 2019 vyhráli foodblog roku. Uvidíte, jak si na zdravých pokrmech pochutnáte.

Fazolový salát s cuketou

Fazolový salát s cuketou poslouží jako chutná večeře, která je navíc hotová raz dva Fazolový salát s cuketou poslouží jako chutná večeře, která je navíc hotová raz dva • Autor: F.O.O.D.

Přestože jde o luštěniny, tohle jídlo můžete mít hotové raz dva. Jen je potřeba si ho včas naplánovat a před odchodem do práce namočit fazole do vody. Po návratu domů budou pěkně nabobtnalé a stačí je už jen tři čtvrtě hodinky povařit. Mezitím si můžete v klidu nachystat zbytek surovin. Nakrájejte papriku, jarní cibulky a cuketu, které následně s uvařenými fazolemi smícháte. Potom už stačí jen salát dochutit podle vašich představ a můžete servírovat. Recept najdete ZDE

Z vařených nebo sterilovaných fazolí si můžete uvařit i sytou polévku>>>

Video se připravuje ...

Polévka z kořenové zeleniny se semínkovými krekry

Taková polévka z kořenové zeleniny dokáže v chladném počasí divy. Zasytí, potěší chuťové buňky a navíc je ze samých zdravých surovin. Základ tvoří mrkev, petržel a celer, ale chybět nesmí ani cibule a česnek. Zeleninu orestujte na voňavém ghí – přepuštěném másle, které má svůj původ v Indii a narozdíl od klasického másla se nepřepaluje. Polévku můžete připravit ve dvou variantách se zeleninovým nebo drůbežím vývarem – záleží na vašich chutích a na tom, co máte zrovna při ruce. 

Polévka z kořenové zeleniny dokáže divy Polévka z kořenové zeleniny dokáže divy • Autor: F.O.O.D.

Hotovou polévku rozmixujte, aby byla hutnější a pěkně sytá. Pokud ke krémovým polévkám rádi přikusujete pečivo, zkuste ho tentokrát vyměnit za originální semínkové krekry. Upotřebíte na ně lněná, slunečnicová, dýňová i sezamová semínka. Spolu s několika dalšími ingrediencemi je umícháte do směsi, kterou jednoduše rozválíte na plech, upečete dokřupava a nalámete na kousky.

Květákové kuku

Kuku je pokrm, který má svůj původ v Íránu a květákové kuku podle Gábiny a Petra si zamiluje celá rodina Kuku je pokrm, který má svůj původ v Íránu a květákové kuku podle Gábiny a Petra si zamiluje celá rodina • Autor: F.O.O.D.

Kuku je pokrm, který má svůj původ v Íránu a květákové kuku podle Gábiny a Petra si zamiluje celá rodina. Květák si nejprve orestujte spolu s cibulí, česnekem a kořením. Podobně jako v předchozím receptu budeme restovat na přepuštěném másle ghí, které celý pokrm nádherně provoní. Květák následně přelijte směsí rýžové mouky, sýra, vejce a prášku do pečiva a dejte zapéct. Hotový pokrm dozdobte řeckým jogurtem a svěžím granátovým jablkem.

Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi

Co takhle vyzkoušet kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi? Co takhle vyzkoušet kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi? • Autor: F.O.O.D.

Kuřecí maso je velmi oblíbené, navíc je lehčí a zdravější než třeba vepřové či hovězí. Připravovat se dá na nespočet způsobů a věříme, že i vy oceníte novou inspiraci. Co takhle vyzkoušet kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi? Základem bude marináda, ideálně připravená s dostatečným předstihem, aby se v ní maso pěkně odleželo. Hlavní roli v ní sehraje skořice, která pokrm krásně provoní a dodá mu originální chuť. Po několika hodinách v marinádě je načase maso napíchat na špejle, opéct a poté posypat pistáciemi. Jako přílohu zvolte brambory, pečivo nebo třeba jen zeleninový salát.

 

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem • Autor: F.O.O.D.

I milovníci sladkého si mezi zdravými pokrmy přijdou na své. Moučníky totiž nemusí být plné cukru. Při přípravě těsta můžete využít třeba obyčejnou mrkev a pustit se do mrkvového chlebíčku s kokosovým krémem. Mrkev nastrouhejte, doslaďte medem a nechte odpočinout v ledničce. Potom si zpracujte zvlášť sypké a zvlášť tekuté ingredience a umíchejte z nich těsto, které upečete ve formě na biskupský chlebíček. Aby byl dezert ještě lepší, ozdobte jej krémem ušlehaným z kokosového mléka a rýžového sirupu. Chlebíček můžete servírovat třeba ke kávě nebo k odpolednímu čaji. Vězte, že i nedůvěřivci, kteří si na zdravé pečení nepotrpí, se budou olizovat až za ušima.

Video se připravuje ...

Autor: red