Zdravá jídla, která zahřejí a zasytí: Špízy s pistáciemi, salát s fazolemi i sladký chlebíček s kokosovou šlehačkou

6. ledna 2020 • 00:00

Zapomeňte na to, že zdravá jídla nemůžou být dobrá. Opak je pravdou. Nechte se inspirovat novoročním menu podle blogerů Petra a Gábiny Ogurčákových z blogu P&G foodies a uvidíte, jak si na zdravých pokrmech pochutnáte.

Starý rok se nám přehoupl v nový a to je tradičně nejlepší čas na nové začátky. Myslete na to, že byste se novoročními předsevzetími neměli trápit, jinak nebudou mít dlouhého trvání. Co takhle vyzkoušet zdravější vaření, které vás chytne za srdce?

Fazolový salát s cuketou

Po těžkých vánočních jídlech a spoustě cukroví určitě přijde vhod něco lehčího. Fazolový salát s cuketou poslouží jako chutná večeře, která je navíc hotová raz dva. Jen je potřeba si ji zavčasu naplánovat a před odchodem do práce namočit fazole do vody. Po návratu domů budou pěkně nabobtnalé a stačí je už jen tři čtvrtě hodinky povařit. Mezitím si můžete v klidu nachystat zbytek surovin. Nakrájejte papriku, jarní cibulky a cuketu, které následně s uvařenými fazolemi smícháte. Potom už stačí jen salát dochutit podle vašich představ a můžete servírovat.

Polévka z kořenové zeleniny se semínkovými krekry

Zima je stále v plném proudu a i po novém roce přijde vhod pokrm, po kterém se pořádně zahřejeme. Taková polévka z kořenové zeleniny dokáže divy. Zasytí, potěší chuťové buňky a navíc je ze samých zdravých surovin. Základ tvoří mrkev, petržel a celer, ale chybět nesmí ani cibule a česnek. Zeleninu orestujte na voňavém ghí – přepuštěném másle, které má svůj původ v Indii a narozdíl od klasického másla se nepřepalujePolévku můžete připravit ve dvou variantách se zeleninovým nebo s drůbežím vývarem – záleží na vašich chutích a na tom, co máte zrovna při ruce. 

Hotovou polévku rozmixujte, aby byla hutnější a pěkně sytá. Pokud ke krémovým polévkám rádi přikusujete pečivo, zkuste ho tentokrát vyměnit za originální semínkové krekry. Upotřebíte na ně lněná, slunečnicová, dýňová i sezamová semínka. Spolu s několika dalšími ingrediencemi je umícháte do směsi, kterou jednoduše rozválíte na plech, upečete dokřupava a nalámete na kousky.

Květákové kuku

Kuku je pokrm, který má svůj původ v Íránu a květákové kuku podle Gábiny a Petra si zamiluje celá rodina. Květák si nejprve orestujte spolu s cibulí, česnekem a kořením. Podobně jako v předchozím receptu budeme restovat na přepuštěném másle ghí, které celý pokrm nádherně provoní. Květák následně přelijte směsí rýžové mouky, sýra, vejce a prášku do pečiva a dejte zapéct. Hotový pokrm dozdobte řeckým jogurtem a svěžím granátovým jablkem.

Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi

Kuřecí maso je velmi oblíbené, navíc je lehčí a zdravější než třeba vepřové či hovězí. Připravovat se dá na nespočet způsobů a věříme, že i vy oceníte novou inspiraci. Co takhle vyzkoušet kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi? Základem bude marináda, ideálně připravená s dostatečným předstihem, aby se v ní maso pěkně naleželo. Hlavní roli v ní sehraje skořice, která pokrm krásně provoní a dodá mu originální chuť. Po několika hodinách v marinádě je načase maso napíchat na špejle, opéct a poté posypat pistáciemi. Jako přílohu zvolte brambory, pečivo nebo třeba jen zeleninový salát.

 

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

I milovníci sladkého si mezi zdravými pokrmy přijdou na své. Moučníky nemusí být plné cukru. Při přípravě těsta můžete využít třeba obyčejnou mrkev a pustit se do mrkvového chlebíčku s kokosovým krémem. Tu nastrouhejte, doslaďte medem a nechte odpočinout v ledničce. Potom si zpracujte zvlášť sypké a zvlášť tekuté ingredience a umíchejte z nich těsto, které upečete ve formě na biskupský chlebíček. Aby byl dezert ještě lepší, ozdobte jej krémem ušlehaným z kokosového mléka a rýžového sirupu. Chlebíček můžete servírovat třeba ke kávě nebo k odpolednímu čaji. Vězte, že i nedůvěřivci, kteří si na zdravé pečení nepotrpí, se budou olizovat až za ušima.

Zaujaly vás recepty Gábiny a Petra Ogurčákových alias P&G Foodies? 1. 1. 2020 otevřeli bistro ETAPA v pražském Karlíně, a vy tak můžete jejich skvělé recepty a domácí chléb ochutnat přímo tam.

Více zdravých receptů vás čeká v lednovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si předplatné i jednotlivé číslo do schránky a bez poštovného můžete přímo ZDE >>>

Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Ilona Dobrovolná, F.O.O.D.