V hlavní roli vajíčka: Vyzkoušejte pomazánku nebo plněná i ztracená vejce

Video se připravuje ...
12. dubna 2023 • 14:00

Symbolem Velikonoc, ale hlavně radostí každého kuchaře, jsou vejce. Jejich hlavním benefitem je, že chutnají na desítky způsobů a přejíst se jich snad ani nejde. Takže pokud se vám jich po Velikonocích doma sešla celá kupa, nechte se inspirovat a vyzkoušejte některý z těchto deseti vynikajících vaječných receptů.

1. Rukolový salát se ztraceným vejcem

Rukolový salát se ztraceným vejcem Rukolový salát se ztraceným vejcem • Autor: F.O.O.D.

Jako příloha i jako zdravý oběd – rukolový salát se ztraceným vejcem je snadný recept s minimem ingrediencí a maximem chutí. Nejste si jistí přípravou ztraceného vejce? Stačí, když si vyberete hrnec s větším průměrem, žádný malý kastrůlek, a vejce nenalévejte do vody příliš prudce vroucí, stačí počkat, až se objeví první bublinky.

2. Vejce plněná lososovou pěnou

Vejce plněná lososovou pěnou Vejce plněná lososovou pěnou • Autor: iStock.com

Na plněných vejcích si můžete pochutnat na sto způsobů, vejce plněná lososovou pěnou mezi nimi ale kralují. Tahle vejce jsu obzvlášť jemná díky smetaně a jsou ideálním předkrmem, který udělá dojem.

3. Cuketová frittata

Cuketová frittata Cuketová frittata • Autor: iStock.com

Někdo může namítat, že frittata je jenom obyčejná omeleta, a tak docela se neplete. Frittata se sice na rozdíl od omelety dopéká v troubě se všemi ingrediencemi, jinak je ale tato italská pochoutka v podstatě jako klasická omeleta. Ať už jí ale chcete říkat tak nebo onak, hlavní je, že bude chutnat. Tahle cuketová frittata s čerstvou bazalkou rozhodně bude!

4. Zdravé vejce s rýží

Vejce s rýží Vejce s rýží • Autor: F.O.O.D.

Tenhle recept vás možná překvapí. Na první pohled jednoduché vejce s rýží nejenže skvělechutná, je ale zároveň i tipem na zdravý a svěží oběd či večeři.

5. Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka Vajíčková pomazánka • Autor: iStock.com

Máte rádi vajíčkovou pomazánku, ale před majonézou byste raději dali přednost něčemu zdravějšímu? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle tohoto receptu, kterou si nebudete muset vyčítat.

6. Vaflové sušenky s citronovým krémem

Vaflové sušenky Vaflové sušenky • Autor: iStock.com

Svěží a sladké vaflové sušenky podávejte ještě teplé s citronovým krémem navrchu. Uvidíte sami, jak se po téhle křehké dobrotě jenom zapráší. Recept také skvěle poslouží všem, kteří si kvůli vaflím jednou za čas nechtějí kupovat vaflovač, na tyhle sušenky totiž potřebujete jenom troubu.

Milujete sladké? Zde najdete tipy na velikonoční moučníky, které ocení nejen koledníci. Upečte si zajíčky, perníčky nebo velikonoční muffiny.

7. Ďábelská vejce

Ďábelská vejce Ďábelská vejce • Autor: iStock.com

Klasické rychlé občerstvení, které už zachránilo nejednu neohlášenou návštěvu. Plněná Deviled eggs jsou vděčná a chutná. Pro o něco zdravější variantu můžete majonézu nahradit sýrem cottage.

Zkuste plněná vejce i jinak! Co takhle s tuňákem nebo ďábelská s guacamole? Zde najdete nápady, jak klasická plněná vejce trochu osvěžit.

8. Zapečené palačinky se šunkou a vejci

Zapečené palačinky se šunkou a vejci Zapečené palačinky se šunkou a vejci • Autor: F.O.O.D.

Ten možná nejlepší recept na palačinky naslano vůbec. Palačinky zapečené se šunkou, vejcem a s trochou pažitky navrchu vás svojí jednoduchostí dostanou. To nejjednodušší je zkrátka někdy to nejlepší.

Chcete se vyhnout „trhancům“? Recept na palačinky tenčí než papír nebo na zdravé slazené banánem najdete zde.

9. Skotské vejce

Skotské vejce Skotské vejce • Autor: iStock.com

Už jste vyzkoušeli skotské vejce? Pokud ne, je čas to napravit. Skotské vejce, tradičně podávané k pivu, možná není ten nejdietnější recept, bohatá chuť vejce zavinutého v šunce, v řízku a nakonec v trojobalu za nějaké ty kalorie navíc ale určitě stojí.

10. Topinky se sýrem, šunkou a vejci

Topinky se sýrem, šunkou a vejci Topinky se sýrem, šunkou a vejci • Autor: F.O.O.D.

Vyvážená kombinace koření dává tomuto receptu na topinky se sýrem, šunkou a vejci přesně to navíc, co dělí obyčejné jídlo od delikatesy. Chleba zapečený s na šalotce orestovanou šunkou podlitou smetanou a se sýrem, to vše zalité horkým žloutkem ze ztraceného vejce na vrchu, stačí jen rozkrojit – zkrátka topinka dovedená k dokonalosti.

Nemáte dost? Další vaječné recepty, které vás dostanou, najdete zde.

A bonusový recept na závěr: Vynikající vaječná tlečenka, kterou budete milovat >>>

Video se připravuje ...

Autor: red