Nebojte se papiňáku, místo obávaného výbuchu chrlí lahůdky

19. ledna 2022 • 00:00

Tlakový hrnec neboli papiňák vám ušetří čas i peníze. Jeho kouzlo spočívá ve vaření při vysokém tlaku. S tímto zázrakem budete mít během chvilky hotovou polévku, omáčku, ale i božskou vepřovou pečeni.

Co je to papiňák?

Papiňák neboli tlakový hrnec je speciální hrnec, který slouží k vaření za vyššího tlaku, než je tlak atmosférický. Tuto vymoženost vynalezl Denis Papin už v 17. století. Tento pomocník zvládne ukuchtit téměř cokoliv. Vařit v něm můžete zeleninu, luštěniny, polévky, omáčky, ale i maso a ryby.

Třeba takový segedín z papiňáku je naprostý luxus. Nevěříte? Přesvědčte se, co vše umí moderní chytré tlakové hrnce >>>

Výhody papiňáku

  • Papiňák šetří čas i peníze. Věřte nebo ne, ale v tomto hrnci uvaříte guláš za 20 minut. V klasickém by trval o dvě hodiny déle.
  • Výsledné jídlo nepřichází při vaření v papiňáku o vitaminy a minerály, je proto zdravější a chutnější.
  • Nejnovější modely nabízejí nastavitelnost teploty. Můžete tak využít jinou teplotu při přípravě zeleniny než při přípravě masa. Některé papiňáky disponují také časovačem nebo odnímatelnou rukojetí, což usnadní skladování hrnce.
  • Tlakové hrnce můžete používat na všech typech sporáků, a to od plynového až po indukci.

Bezpečnost především!

Kvůli eskapádám minulých let se pro někoho staly tlakové hrnce hrozbou. Od svého vzniku však prošly značným vývojem! Některé typy mají dokonce bezpečnostní pojistky, ale i u těch nejobyčejnějších modelů se žádné nehody bát rozhodně nemusíte!

Jak papiňák správně používat?

  • Nepřehánějte to s vodou. K vaření vám postačí naplnit cca 2/3 objemu nádoby.
  • Naplněný hrnec uzavřete, zapněte na nejvyšší stupeň a postavte na sporák. Nezapomeňte, že správné uzavření hrnce je důležitý krok.
  • Ve chvíli, kdy začne vycházet pára, teplotu opět snižte a vyčkejte, dokud se neuvolní zbytek páry.
  • Po ukončení vaření hrnec sundejte ze sporáku a odtlakujte.

Ochutnejte dobroty z papiňáku, které si zamilujete

Další příprava gulášku je například v troubě >>>

Video se připravuje ...

Autor: DF