Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste kapustové s domácí kaší

2. ledna 2024 • 00:15

Kapustové karbanátky ocení nejen vegetariáni. Uvidíte to nadšení, až se zarytý masožravec zakousne do křupavé placičky. Chutnají skvěle, především v kombinaci s domácí bramborovou kaší a kyselou okurkou. Podle receptu časopisu F.O.O.D. připravíte do 30 minut perfektní hlavní chod, a navíc odlehčíte masový jídelníček.

Placky, bramboráky, sekaná nebo karbanátky jsou v Čechách oblíbenou pochoutkou už po mnoho let. Můžete sáhnout po sezónní zelenině, často zužitkujete zbytky, jako jsou vařené brambory nebo staré pečivo, a během chvilky máte výborný hlavní chod či přílohu k masu a omáčkám.

Pokud chcete karbanátky s trochou uzeniny, zkuste tento videorecept>>>

Video se připravuje ...

Jak na kapustové karbanátky s bramborovou kaší

Čas na přípravu: 30 minut

Počet porcí: 4

Suroviny:

Na karbanátky:

  • 1/4 hlávky kapusty
  • 2 housky
  • 120 ml mléka
  • 1 červená cibule
  • 2 vejce + 2 vejce na obalení
  • 150 g strouhanky
  • olej na smažení
  • sůl a pepř
  • nakládané okurky a nasekaná petrželka k podávání

Na kaši:

  • 500 g brambor typu C
  • 150 g změklého másla
  • 150–200 ml teplého mléka
  • sůl

Postup:

1. Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky, dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí. Kapustu rozeberte na listy, vykrojte tuhá žebra a listy spařte vroucí vodou. Dobře osušte a nasekejte. Housky pokrájejte na kousky a zalijte mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno.

2. Do větší mísy dejte nasekanou kapustu, vymačkané housky, cibuli, 2 vejce a asi 150 g strouhanky. Směs osolte, opepřete a zpracujte na kompaktní hmotu. Vlhkýma rukama tvarujte karbanátky. Karbanátky obalujte v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran.

3. Brambory slijte, rozšťouchejte, přidejte pokrájené máslo a teplé mléko. Osolte a vymíchejte kaši. Karbanátky podávejte s kaší posypanou nasekanou petrželkou a s kyselými okurkami.

Skvělé a jednoduché jsou i brokolicové placky>>>

Video se připravuje ...

Autor: red