Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste kapustové s domácí kaší
Kapustové karbanátky ocení nejen vegetariáni. Uvidíte to nadšení, až se zarytý masožravec zakousne do křupavé placičky. Chutnají skvěle, především v kombinaci s domácí bramborovou kaší a kyselou okurkou. Podle receptu časopisu F.O.O.D. připravíte do 30 minut perfektní hlavní chod, a navíc odlehčíte masový jídelníček.
Placky, bramboráky, sekaná nebo karbanátky jsou v Čechách oblíbenou pochoutkou už po mnoho let. Můžete sáhnout po sezónní zelenině, často zužitkujete zbytky, jako jsou vařené brambory nebo staré pečivo, a během chvilky máte výborný hlavní chod či přílohu k masu a omáčkám.
Chcete ochutnat i kapustovou sekanou? Přesvědčte se ve videu, jaká je to mňamka >>>
Jak na kapustové karbanátky s bramborovou kaší
Čas na přípravu: 30 minut
Počet porcí: 4
Suroviny:
Na karbanátky:
- 1/4 hlávky kapusty
- 2 housky
- 120 ml mléka
- 1 červená cibule
- 2 vejce + 2 vejce na obalení
- 150 g strouhanky
- olej na smažení
- sůl a pepř
- nakládané okurky a nasekaná petrželka k podávání
Na kaši:
- 500 g brambor typu C
- 150 g změklého másla
- 150–200 ml teplého mléka
- sůl
Postup:
1. Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky, dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí. Kapustu rozeberte na listy, vykrojte tuhá žebra a listy spařte vroucí vodou. Dobře osušte a nasekejte. Housky pokrájejte na kousky a zalijte mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno.
2. Do větší mísy dejte nasekanou kapustu, vymačkané housky, cibuli, 2 vejce a asi 150 g strouhanky. Směs osolte, opepřete a zpracujte na kompaktní hmotu. Vlhkýma rukama tvarujte karbanátky. Karbanátky obalujte v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran.
3. Brambory slijte, rozšťouchejte, přidejte pokrájené máslo a teplé mléko. Osolte a vymíchejte kaši. Karbanátky podávejte s kaší posypanou nasekanou petrželkou a s kyselými okurkami.
Další kapustovou lahůdkou jsou pečené chipsy. Nevěříte? Jen se podívejte>>>