Víte, co je to vodní kefír a jak ho vyrobit? Odhalte tajemství tibetské houby!

5. prosince 2020 • 00:00

Tibetská houba se těší čím dál větší popularitě. Co to je a jak z ní vyrobit oblíbený vodní kefír, který je považován za superpotravinu a elixír mládí? Podívejte se na náš návod. Příprava je jednoduchá a zabere jen pár minut.

I když podle vzhledu může skutečně houbu připomínat, nenechte se zmýlit. Tibetská houba nemá s těmi, které najdete v lese, nic společného. Jedná se o kulturu bakterií a kvasinek, s jejichž pomocí snadno vytvoříte fermentovaný nápoj z mléka, zvaný tibetský kefir. Použijete-li místo mléka vodu, vyrobíte nápoj známý jako vodní kefír. Svou chutí pak připomíná jemně perlivou limonádu.

Tibetská houba: prodej hlavně přes internet

Tibetská houba není běžně dostupná v obchodních řetězcích. Zaručeně ji ale seženete na internetu. Po zakoupení je zapotřebí surovinu připomínající květák naložit do mléka, aby došlo ke spuštění kvasného procesu. Nechcete-li použít mléko, kulturu můžete naložit také do vody, přidává se pak například pár kousků sušeného ovoce jako zdroj cukru pro živé mikroorganismy. Při pokojové teplotě vznikne kefírový nápoj do 24 hodin.

Tibetská kefírová houba: návod na kefír

Množství: 500 ml
Doba přípravy: 10 minut

Suroviny:

1–2 lžíce tibetské houby
0,5 litru čerstvého plnotučného mléka (kravského či kozího) nebo vody
pár kousků oblíbeného sušeného ovoce

Postup přípravy

1. Tibetskou houbu zalijte polotučným nebo plnotučným mlékem. Pokud chcete vyrobit kefír z vody, použijte vychladlou převařenou a přidejte pár kousků sušeného ovoce. Sušené ovoce můžete přidat i do mléka.

2. Sklenici přikryjte prodyšnou gázou. Celý proces by měl probíhat při pokojové teplotě. Po 24 hodinách zamíchejte plastovou nebo dřevěnou lžičkou.

3. Hotový kefír z tibetské houby poznáte tak, že se při potřepání sklenicí objeví na stěně typický kefírový povlak. Kefír je potřeba scedit přes hadřík nebo plastový cedník. Je důležité, aby se houba nedostala do styku s kovem.

4. Scezenou houbu vyjměte z cedníku, propláchněte a přikryjte gázou. Celý proces můžete stále znovu opakovat. Kulturu i hotový nápoj uchovávejte v lednici. 

TIP: Kefír z tibetské houby můžete pít samotný, využívat jej při vaření, ale také pro kosmetické účely, třeba na zmírnění ekzémů.

Tibetský kefír: účinky na zdraví

Tibetský kefír je jeden z nejbohatších probiotických nápojů a má blahodárné účinky, jelikož je skvělým zdrojem mnoha výživných látek. Příznivý vliv kefírové kultury byl znám už před pěti tisíci lety v oblasti Kavkazu a Tibetu. Informace o účincích na lidské zdraví se na západ dostaly až v 19. století, když je popsali ruští lékaři. V dnešní době se o Tibetské houbě hovoří jako o superpotravině a elixíru mládí.

Podle dostupných informací konzumace tibetské houby představuje prevenci infarktu myokardu, jelikož reguluje krevní tlak a ovlivňuje rozklad cholesterolu v cévách. Dále je obecně doporučována při ledvinových či jaterních onemocněních a při problémech se žlučníkem, slinivkou a na podporu trávicí soustavy. Kefír také působí pozitivně na imunitní systém, zpomalení stárnutí, zvýšení vitality, proti únavě a je bohatým zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové. Probiotika, která jsou obsažena ve fermentovaných potravinách, mají schopnost potlačovat růst nádoru redukcí karcinogenních buněk. Studie prokázaly, že určité probiotické kmeny, které kefír obsahuje, mohou chránit tělo před různými infekcemi.

Autor: DF