Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!

29. září 2017 • 11:23

Jednou z klasických podzimních surovin je zářivě oranžová dýně a dokonale jemný krém je podle nás ten nejlepší způsob, jak si ji vychutnat. Jak dýňovou polévku připravit a vychutnat si její chuť co nejvíce? Připravili jsme pro vás 5 tipů, které vám při její přípravě pomohou!

Jakou dýni vybrat?

Druhů dýně je opravdu spoustu a všechny jsou jedlé. Okrasné dýně jsou malé, tuhé a nemají příliš mnoho dužiny, proto sáhněte po hokkaidó, špagetové, muškátové nebo máslové dýni.

Dýně hokkaidóDýně hokkaidó • Autor: iStock

Dýně bez loupání? Použijte hokkaidó! 

Nejznámější je dýně hokkaidó, červená dýně, která může vážit 1 až 2 kilogramy. Tato dýně je jediná, která se před vařením nemusí loupat, takže ušetří značnou část práce. Má oříškovou chuť a polévce dodá sytě oranžovou barvu. Navíc také dlouho vydrží. Pokud ji budete uchovávat v chladu, můžete ji ještě i před Vánocemi použít. Podobnou chuť má dýně muškátová, která má pevnou strukturu a sytě oranžovou barvu. Nic nezkazíte také dýní máslovou, která má tvar hrušky, velké množství dužiny a méně semen. Máslová je sladší než hokkaidó a hodí se proto na pečení sladkých receptů.

Dýni můžete před vařením upéct v trouběDýni můžete před vařením upéct v troubě • Autor: iStock

Dýňová polévka a její příprava

Aby se plně rozvinula chuť dýně, je nejlepší ji upéct. Pečením se totiž zintenzivní její chuť. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete a pečte asi 20 minut, dokud není měkká. Pro ještě intenzivnější chuť posypte sušeným tymiánem. Dalším způsobem, jak dýni zpracovat, je ji v zeleninovém vývaru přímo uvařit. Na oleji orestujte cibulku, nakrájenou dýni a zalijte vývarem. Vařte, dokud nebude dýně měkká. Upečenou či uvařenou dýni pak jednoduše rozmixujte se zeleninovým vývarem a dalšími ingrediencemi v hladký a jemný krém.

Podívejte se na video pražské restaurace Gourmet Pauza s lahodným receptem na dýňovou polévku:

720p 360p
Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka!

Čím vylepšit dýňovou polévku?

Variací na dýňovou polévku je nespočet a vybrat ten nejlepší způsob dochucení je nemožné. Osvědčeným kořením je kromě čerstvě namletého pepře a soli i muškátový oříšek, který polévce dodá osobité aroma. S muškátovým oříškem to ale moc nepřehánějte, při větším množství má halucinogenní účinky. Pro zjemnění chuti použijte smetanu, buď klasickou smetanu na vaření, nebo zakysanou, díky které bude mít polévka sladkokyselou chuť. Větší exotiku zažijete s kokosovým mlékem. Ti, kteří nemohou laktózu, mohou samozřejmě použít jakoukoliv rostlinnou alternativu smetany. Výborně polévku dochutí i stroužek česneku či červené chilli.

Dýňovou polévku můžete zjemnit smetanou i kokosovým mlékemDýňovou polévku můžete zjemnit smetanou i kokosovým mlékem • Autor: iStock


Dokonalá dýňová polévka podle šéfkuchaře Radka Davida:


Dokonalá dýňová polévka podle šéfkuchaře Radka Davida

Tipy k servírování dýňové polévky

Abyste si dýňovou polévku vychutnali kompletně, servírujte ji s dýňovými semínky a dýňovým olejem. Semínka opražte na pánvi na sucho, tak se zintenzivní jejich chuť a vůně. Polévku jimi posypte a zakápněte pár kapkami dýňového oleje. V případě většího hladu podávejte s čerstvým chlebem.

Polévka by měla být tak akorát hustáPolévka by měla být tak akorát hustá • Autor: iStock

Co dělat se zbylou dužinou a dýňovými semínky?

Po vydlabání dýně zbyde spoustu semínek a dužiny, kterou většinou všichni vyhazujeme, ale i to se dá dále zpracovat. Dužinu krátce povařte a po vychladnutí rozmačkejte vidličkou. Dýňové pyré podle chuti ochuťte (smetanou, sýrem, medem nebo skořicí) a naplňte jím slané i sladké koláče a záviny. A co s dýňovými semínky? Jednotlivé kousky důkladně propláchněte vodou a zbavte dužiny. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte cca 1 hodinu, dokud neoschnou. Vychladlá semínka se dají přidat na pečivo, do salátů nebo konzumovat jen tak, jako zdravou pochoutku k vínu.

Dýňová semínkaDýňová semínka • Autor: iStock