Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!

9. září 2023 • 00:00

Jednou z klasických podzimních surovin je zářivě oranžová dýně a dokonale jemný krém je podle nás ten nejlepší způsob, jak ji zpracovat. Jak dýňovou polévku připravit a vychutnat si její chuť co nejvíce? Připravili jsme pro vás pět tipů, které vám při její přípravě pomohou!

Jakou dýni vybrat?

Druhů dýně je opravdu spoustu a všechny jsou jedlé. Okrasné dýně jsou malé, tuhé a nemají příliš mnoho dužiny, proto sáhněte po těch o trochu větších, jako je hokkaidó, špagetová, muškátová nebo máslová. 

Vyzkoušejte dýňovou polévku podle šéfkuchaře Radka Davida>>>

Video se připravuje ...

Dýně bez loupání? Použijte hokkaidó! 

Nejznámější je dýně hokkaidó, červená dýně, která může vážit 1 až 2 kilogramy. Tato dýně je jediná, která se před vařením nemusí loupat, takže ušetří značnou část práce. Má oříškovou chuť a polévce dodá sytě oranžovou barvu. Navíc také dlouho vydrží. Pokud ji budete uchovávat v chladu, můžete z ní klidně vařit ještě o Vánocích. Podobnou chuť má dýně muškátová, která má pevnou strukturu a sytě oranžovou barvu. Nic nezkazíte také dýní máslovou, která má tvar hrušky, velké množství dužiny a méně semen. Máslová je sladší než hokkaidó, a hodí se proto na pečení sladkých receptů

 

Uvařit nebo upéct?

Aby se plně rozvinula chuť dýně, je nejlepší ji upéct. Pečením se totiž zintenzivní její chuť. Dýni omyjte, vydlabejte semínka, pokud nejde o dýni hokkaidó, tak ji i oloupejte, a nakrájejte na kousky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete a pečte asi 20 minut, dokud není měkká. Pro ještě intenzivnější chuť můžete dýni posypat sušeným tymiánem. Recept na polévku z pečené dýně najdete ZDE

Dýni můžete před vařením upéct v troubě Dýni můžete před vařením upéct v troubě • Autor: iStock

Dalším způsobem, jak dýni zpracovat, je uvařit ji v zeleninovém vývaru. Na oleji orestujte cibulku, přidejte nakrájenou dýni, krátce orestujte a zalijte vývarem. Vařte, dokud nebude dýně měkká. Upečenou či uvařenou dýni pak jednoduše rozmixujte se zeleninovým vývarem a dalšími ingrediencemi na hladký a jemný krém. Recept na vařenou dýňovou polévku najdete ZDE.

 

Čím vylepšit dýňovou polévku?

Variací na dýňovou polévku je nespočet a vybrat ten nejlepší způsob dochucení je nemožné. Osvědčeným kořením je kromě čerstvě namletého pepře a soli i muškátový oříšek, který polévce dodá osobité aroma. S muškátovým oříškem to ale moc nepřehánějte, při větším množství má halucinogenní účinky. Do dýňové polévky se hodí i kurkuma, zázvor, kari nebo mletá skořice. Pro zjemnění chuti použijte smetanu, buď klasickou smetanu na vaření, nebo zakysanou, díky které bude mít polévka sladkokyselou chuť. Větší exotiku zažijete s kokosovým mlékem. Ti, kteří nemohou laktózu, mohou samozřejmě použít jakoukoliv rostlinnou alternativu smetany. Výborně polévku dochutí i stroužek česneku nebo trochu chilli.

Tipy k servírování dýňové polévky

Abyste si dýňovou polévku dokonale vychutnali, servírujte ji s dýňovými semínky a dýňovým olejem. Tím také zvýšíte její výživovou hodnotu. Semínka opražte na pánvi na sucho nebo na troše oleje. Tak se zintenzivní jejich chuť a vůně. Polévku jimi posypte a zakápněte pár kapkami dýňového oleje. V případě většího hladu podávejte s čerstvým chlebem.

Dýňovou polévku můžete podávat ozdobenou opraženými dýňovými semínky a dýňovým olejem Dýňovou polévku můžete podávat ozdobenou opraženými dýňovými semínky a dýňovým olejem • Autor: iStock

 

Co dělat se zbylou dužinou a dýňovými semínky?

Po vydlabání dýně zbyde spoustu semínek, která většinou všichni vyhazujeme, ale i ta se dají dále zpracovat. Když je upečete a ochutíte, můžete je přidávat třeba do salátů nebo je zobat jen tak jako zdravou pochoutku třeba k vínu.

Pokud vám zbyde i nějaká dužina, krátce ji povařte ve vodě a po vychladnutí rozmačkejte vidličkou na dýňové pyré. Je to vděčný polotovar, který můžete mít v mrazáku a podle potřeby ho použít do polévek, kaší, slaných i sladkých placiček nebo koláčů.  

Video se připravuje ...

 

 

Autor: red