Domácí polévková dochucovadla: Aby polévka byla opravdu grunt, a ne zbytečně chemická

22. srpna 2022 • 00:00

Nedokážete si představit vývar bez polévkových dochucovadel? Pak vás jistě potěší recept na domácí vegetu nebo maggi z libečku. Dochucovadla dostupná v obchodech obsahují většinou mnoho soli a chemie, proto recepty na domácí výrobky zaručeně oceníte.

Možná byste byli překvapeni, co všechno obsahují kupovaná dochucovadla. Vegety a maggi v sobě mají kromě glutamátů také spoustu éček, soli, chemie, a přitom minimum zeleniny. Zapomeňte na tyto nezdravé verze a připravte si domácí polévkové koření. Kromě zeleniny můžete pro originální a výraznější chuť přidat i pár snítek voňavého tymiánu, rozmarýnu nebo libečku.

Anna Grosmanová vás naučí připravit lahodný a silný kuřecí vývar >>>

Video se připravuje ...

Domácí vegeta

1. Nejprve zeleninu (pórek, cibuli, česnek, petržel, celer, mrkev) nastrouhejte. Lze ji také nakrájet na malé kousky nebo využít robot. Přidat můžete také petrželovou nať.

2. Nastrouhanou zeleninu usušte v elektrické sušičce nebo vložte na plech a sušte v troubě na 50–60 °C, dokud nebude zcela usušena.

3. Usušenou zeleninu rozmixujte spolu se solí a skladujte v uzavíratelné nádobě.  

Vegety a maggi obsahují kromě glutamátů také spoustu éček, soli, chemie, a přitom minimum zeleniny. Vegety a maggi obsahují kromě glutamátů také spoustu éček, soli, chemie, a přitom minimum zeleniny. • Autor: iStock

Domácí maggi z libečku

1. Libeček omyjte a nakrájejte najemno. Poté libeček v misce promíchejte s olivovým olejem a solí.

2 .Následně ze směsi libečku, olivového oleje a soli vymačkejte všechnu přebytečnou vodu.

3. Přendejte do uzavíratelné sklenice a dolijte olivovým olejem.

Jak skladovat domácí polévkové koření?

  • Domácí vegetu byste měli skladovat v uzavíratelných nádobách na tmavém a suchém místě. Myslete na to, aby byla všechna zelenina dobře usušená, jinak by mohlo dojít k tvorbě plísní.
  • Domácí maggi je vhodné skladovat také v uzavíratelné sklenici a v lednici.  

A jak na hovězí vývar >>>

Autor: DF