Polévka z kapra: podle video receptu zvládnete tuhle klasiku levou zadní

Video se připravuje ...
17. prosince 2018 • 00:00

Kdo nedá dopustit na tradiční Vánoce, bez rybí polévky se neobejde. Foodblogerka Mona Jaoua vás naučí rybí polévku z kapra, která chutná jako od babičky. Vyzkoušejte jí letos připravit podle našeho video receptu a uvidíte, že si přidá i ten, kdo dá jinak před kaprem přednost řízku.

Ať už se u vás v rodině recept dědí nebo se u vás doma nikdy nedělala a tak ji letos zkoušíte poprvé, podle tohoto receptu to dáte. Rybí polévka je navíc skvělý způsob, jak se postarat, že ani to, co vám po vykuchání kapra  zbyde, nepřijde na zmar.

Bez čeho se tradiční rybí polévka neobejde? Samozřejmě bez kapří hlavy, právě ta dodá polévce nejvíce vůně a chuti. Aroma rybiny se ale můžete jednoduše zbavit, stačí když necháte kapří hlavu a maso přes noc namočené v mléce.

Suroviny

Kapří hlavu a odřezky
2 l vody
jikry a mlíčí
kořenovou zeleninu
1 cibuli
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
bobkový list
nové koření
sůl a pepř
máslové krutony k podávání
petrželku

Vánoční rybí polévka podle profesionála

1. Začneme přípravou rybího vývaru. Hlavu a odřezky dáme do hrnce s vodou, přidáme kořenovou zeleninu a necháme vařit.

2. Zatímco se vývar bude vařit, připravíme si cibulovou jíšku. Máslo necháme rozpustit, přisypeme mouku a teprve až když je mouka s máslem zarestovaná, přidáme cibuli.

3. Asi po 45 minutách máme hotový vývar a připravíme si vložky do polévky. Uvařenou kořenovou zeleninu nastrouháme, usmažíme na másle a obereme maso z ryby. Mlíčí a jikry zarestujeme na pánvi.

4. Rybím vývarem zalijeme cibulovou jíšku a necháme 15 až 20 minut provařit.

5. Do provařené jíšky s vývarem přidáme připravené vložky - kořenovou zeleninu smaženou na másle, obrané maso, mlíčí a jikry.

6. Polévku necháme chvilku vařit, aby se chutě spojily. Nakonec přidáme petrželku a servírujeme s máslovými krutony.

Chcete vidět, jak se pocitvá rybí polévka připravuje, krok za krokem? Podívejte se na video v úvodu článku. Mona Jaoua pro vás navíc má spoustu tipů, díky kterým se bude na vaší rybí polévku vzpomínat celý rok.

Jak poznat čerstvou rybu

Než se pustíte do vánočních rybích hodů, ujistěte se, že pracujte s čerstvým kaprem. Jak to poznáte? Napoví vám jasně červené žábry, lesklé oči bez zakalení i sliz na povrchu. Kapra je samozřejmě nejlepší koupit přímo z kádě.

Mlíčí a jikry někdo přidává do polévky syrové. Když ale i jim dopřejete chvilku na pánvi a lehce je orestujete na másle, nebudete litovat.

Další vánoční recepty tradiční i méně klasické najdete ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová