Máte čerstvé houby? Uvařte výborný a rychlý bramborový krém s opečenými houbami!

6. září 2020 • 00:00

Zapomeňte na chvíli na oblíbenou bramboračku a využijte voňavé čerstvé houby k přípravě méně tradičního bramborového krému. Koko vám předvede, jak takovou neodolatelnou krémovou polévku vykouzlit během chvilky.

České brambory, silný česnek a voňavé lesní houby. Základ skoro stejný jako na oblíbenou bramboračku, ale do finiše dojdeme se smetanou a parmazánem. Podívejte se, jak takovou moderní houbovou polévku připravit. Receptem vás provede oblíbená foodblogerka Koko.

Ingredience na 4 porce:

20 g másla
½ menšího pórku
500 g oloupaných pokrájených brambor
lžička drceného kmínu
2 stroužky česneku
asi 700 ml slabšího nebo ředěného kuřecího vývaru (případně další na zředění, pokud nemáte rádi husté krémy)
4 menší hříbky nebo dvě hrsti jiných lesních hub
pár snítek čerstvého libečku (nebo petrželky)
lžíce oleje na opečení hub
20 g parmezánu
špetka mletého bílého pepře
100 ml smetany ke šlehání
lžička bílého vinného octa
sůl

Postup přípravy bramborového krému:

Brambory oloupejte a pokrájejte na kousky. Zpěňte na pánvi máslo a pórek orestujte dosklovata. Přidejte kousky brambor, česnek, zasypte drceným kmínem, promíchejte a osolte. Základ zalijte slabším nebo ředěným vývarem a přiveďte k varu.

Potom výkon plotýnky ztlumte a polévku povařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím nakrájejte hřiby (nebo jiné houby) na tenké plátky, větší lišky rozkrojte, pokrájejte si také libeček. Houby zprudka orestujte na oleji nebo sádle a lehce je zasolte. Měly by být ve finále opečené krásně dohněda.

Opečené houby odložte stranou, na pánev nastrouhejte po celé ploše parmazán a plotýnku nastavte na plný výkon. Struktura sýra se bude pozvolna měnit. Zhruba po sedmi minutách se odpaří voda a vznikne krásný, velký chips. Ten z pánve dostanete pomocí obrácené lžíce, kterou budete chips pomalu odloupávat (postup vidíte ve videu).

Jakmile jsou brambory uvařené, vlijte směs do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Pak ho přelijte do čistého hrnce, dosolte, přidejte bílý pepř, libeček a smetanu ke šlehání. Polévku mírně povařte a přikápnětě lžičku vinného octa.

Před podáváním ozdobte teplou polévku orestovanými houbami a parmazánovým chipsem. Užijte si tu krásnou vůni a dobrou chuť!

Autor: JV