Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z brambor, které neodoláte

31. května 2023 • 08:00

Jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný, stejně jako většina pokrmů, na nichž si pochutnávali naši předci. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho teď připravit i vy. Uvidíte, že vám zachutná.

Pod nicneříkajícím slůvkem kucmoch si jen stěží něco vybavíte. Jde vlastně o dozlatova upečenou placku z tenoučkých plátků brambor, která se po upečení potře česnekem rozetřeným se solí, zalije vajíčky rozšlehanými v mléce či smetaně se špetkou majoránky a ještě jednou krátce zapeče. Může to znít obyčejně, ale je to skutečná pochoutka, kterou můžete připravit k obědu nebo večeři. Recept najdete na konci článku.

Z brambor si můžete připravit k večeři i voňavé bramboráky>>>

Video se připravuje ...

Existují ale i další krajové varianty tohoto tradičního receptu. Někde se brambory nejdříve uvařily ve slupce, oloupaly, rozmačkaly a promíchaly s  kysaným zelím, škvarky, rozetřeným česnekem, majoránkou a pepřem a pak už se postupovalo jako u tradiční varianty. Směs se v řádně vymaštěném pekáčku upekla a následovalo zalití v mléce rozšlehaným vajíčkem a opětné zapečení.

V oblasti Orlických hor se zase syrové brambory nastrouhaly, smíchaly s kapkou podmáslí, škvarky, směs se zahustila moukou,vlila na vymazaný pekáč, pokladla na plátky nakrájenými jablky nebo švestkami a dala zapéct do trouby. Takový kucmoch se podával se zakysanou smetanou.

Ve východočeském Polabí se kucmochem často nazývaly klasické škubánky připravované z uvařených brambor, do kterých se koncem obrácené vařečky „zašťouchala“ hrubá mouka, a směs se nechala na plotně při nízké teplotě asi 20 minut pod pokličkou propařit. Hmota se pak důkladně prohnětla dohladka a lžící namočenou v sádle se z ní vykrajovaly podlouhlé nočky, které se podávaly sypané mákem s cukrem, případně prachandou, což byly v hmoždíři na prach rozmělněné sušené hrušky, vše samozřejmě řádně polité rozpuštěným máslem.

Podívejte se, jak připravit lahodé mrkvance z Polné, PŘÍMO ZDE >>>

Suroviny na tradiční zapečený bramborový kucmoch

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut

5 větších brambor
2 lžíce sádla
150–200 ml smetany (podle velikosti pekáčku)
4 vajíčka
3–4 větší stroužky česneku
majoránka
sůl
pepř mletý

Postup přípravy kucmochu

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky.

2. Ty rozložte do pekáčku nebo na hlubší plech bohatě vymazaný sádlem. Skládejte je tak, aby se překrývaly, nezůstávaly mezi nimi žádné mezery a vytvořila se tak souvislá vrstva. Nesolte je!

3. Brambory upečte dozlatova. Měly by se spéci k sobě a vytvořit velkou placku.

4. Upečené brambory potřené česnekem rozetřeným se solí zalijte vejci rozšlehanými ve smetaně s pořádnou špetkou voňavé majoránky.

5. Pekáček dejte znovu do trouby a zapečte.

Podle tohoto videonávodu připravíte jednoduché a vynikající zapečené brambory s masem a smetanou:

Video se připravuje ...

Autor: red