Chudá jídla našich předků: 5 českých receptů, které jste možná roky nejedli

8. května 2023 • 00:00

Připravte si k obědu nebo k večeři jídla, která si s oblibou dávali naši předkové. Tradiční a chutné pokrmy budete mít hotové do 40 minut. Vyzkoušejte lepenici s trhaným uzeným masem nebo se vraťte do dětství a připomeňte si kouzlo rýžového nákypu. Tyto recepty si zamilujete.

Lepenice s trhaným uzeným

Vyzkoušejte tradiční jihočeskou lepenici s trhaným uzeným Vyzkoušejte tradiční jihočeskou lepenici s trhaným uzeným • Autor: F.O.O.D

Tradiční jihočeská lepenice s trhaným uzeným tak trochu upadla v zapomnění. Šťouchané brambory s kysaným zelím, jarní cibulkou, zelenou petrželkou a osmaženou cibulí se báječně hodí k uzenému masu, ale servírovat je můžete i s jitrnicí, prejtem nebo opečenou klobáskou.

Šťouchané brambory se slaninou jsou skvělé i jako příloha k masu>>>

Video se připravuje ...

Hrstková polévka

Hrstková polévka je chutná, hutná a sytá Hrstková polévka je chutná, hutná a sytá • Autor: F:O.O.D.

Sytá, hutná, plná obilovin, luštěnin a zeleniny, to je hrstková polévka. Je ideálním řešením pro chladnější dny. Obsahuje červené fazole, čočku, kroupy, mrkev, cibuli, ale i česnek a hrášek. V tomto dokonalém spojení surovin si každý přijde na své. A navíc vás báječně zahřeje.

Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp můžete podávat jako hlavní jídlo i jako moučník Rýžový nákyp můžete podávat jako hlavní jídlo i jako moučník • Autor: F.O.O.D

Vzpomínáte si na rýžový nákyp s meruňkami, který vám v dětství dělávala babička? Osvěžte si vaše vzpomínky a připravte ho jako hlavní jídlo nebo moučník. Rýžový nákyp je díky sněhu uvnitř vláčný a nadýchaný a ještě do něj využijete meruňkový kompot ze spíže. S touto dobrotou potěšíte nejen dětské mlsné jazýčky.  

Křupavé bramboráky se zelným salátem

Bramboráky se zelným salátem si zamilujete Bramboráky se zelným salátem si zamilujete • Autor: F.O.O.D

Milujete chuť dozlatova osmažených bramboráků, vůni majoránky a česneku? Pak vás recept na křupavé bramboráky se zelným salátem jistě mile potěší. V zelném salátku nesmí chybět mrkev a pořádná dávka smetanového jogurtu.

Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou

Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou vás mile překvapí Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou vás mile překvapí • Autor: F.O.O.D

Škubánky jsou dalším jídlem, které vás vrátí do dětství. Nejlépe chutnají opečené a podávané s rozpuštěným máslem. K dokonalosti postačí zasypat je mákem s cukrem a přelít ovocnou omáčkou z kompotovaných švestek. Pokud vás honí mlsná, škubánky s mákem a švestkovou omáčkou jsou správná volba!

A znáte lokše? Jsou skvělé naslano i nasladko>>>

Autor: red