Chudá jídla našich předků: 5 českých receptů, které jste možná roky nejedli
Připravte si k obědu nebo k večeři jídla, která si s oblibou dávali naši předkové. Tradiční a chutné pokrmy budete mít hotové do 40 minut. Vyzkoušejte lepenici s trhaným uzeným masem nebo se vraťte do dětství a připomeňte si kouzlo rýžového nákypu. Tyto recepty si zamilujete.
Lepenice s trhaným uzeným
Vyzkoušejte tradiční jihočeskou lepenici s trhaným uzeným
Tradiční jihočeská lepenice s trhaným uzeným tak trochu upadla v zapomnění. Šťouchané brambory s kysaným zelím, jarní cibulkou, zelenou petrželkou a osmaženou cibulí se báječně hodí k uzenému masu, ale servírovat je můžete i s jitrnicí, prejtem nebo opečenou klobáskou.
Šťouchané brambory se slaninou jsou skvělé i jako příloha k masu>>>
Hrstková polévka
Hrstková polévka je chutná, hutná a sytá
Sytá, hutná, plná obilovin, luštěnin a zeleniny, to je hrstková polévka. Je ideálním řešením pro chladnější dny. Obsahuje červené fazole, čočku, kroupy, mrkev, cibuli, ale i česnek a hrášek. V tomto dokonalém spojení surovin si každý přijde na své. A navíc vás báječně zahřeje.
Rýžový nákyp s meruňkami
Rýžový nákyp můžete podávat jako hlavní jídlo i jako moučník
Vzpomínáte si na rýžový nákyp s meruňkami, který vám v dětství dělávala babička? Osvěžte si vaše vzpomínky a připravte ho jako hlavní jídlo nebo moučník. Rýžový nákyp je díky sněhu uvnitř vláčný a nadýchaný a ještě do něj využijete meruňkový kompot ze spíže. S touto dobrotou potěšíte nejen dětské mlsné jazýčky.
Křupavé bramboráky se zelným salátem
Bramboráky se zelným salátem si zamilujete
Milujete chuť dozlatova osmažených bramboráků, vůni majoránky a česneku? Pak vás recept na křupavé bramboráky se zelným salátem jistě mile potěší. V zelném salátku nesmí chybět mrkev a pořádná dávka smetanového jogurtu.
Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou
Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou vás mile překvapí
Škubánky jsou dalším jídlem, které vás vrátí do dětství. Nejlépe chutnají opečené a podávané s rozpuštěným máslem. K dokonalosti postačí zasypat je mákem s cukrem a přelít ovocnou omáčkou z kompotovaných švestek. Pokud vás honí mlsná, škubánky s mákem a švestkovou omáčkou jsou správná volba!
A znáte lokše? Jsou skvělé naslano i nasladko>>>