Sladké s puncem českých tradic: 6 tradičních receptů, které znáte od svých babiček

26. srpna 2020 • 00:00

Vraťte se na chvíli do dětství, vzpomeňte si na dobroty, které vám s láskou připravovaly vaše babičky. Oprašte s námi tradiční recepty, které dříve nesměly chybět v žádné české kuchyni a dnes se po nich oblizujeme až za ušima. 

České buchty

Kdo by je nemiloval. České buchty jsou klasika, která tradičně voněla v neděli z kuchyní našich babiček. V každé rodině jistě najdete osvědčený recept. Pokud chcete změnu nebo vylepšit ten váš klasický, zkuste naše kynuté Honzovy buchty s povidly ovoněnými kapkou rumu. Na závěr je posypte moučkovým cukrem, jen se po nich zapráší!

Smetanové koláčky

Vyzkoušejte nepřekonatelné smetanové koláčky, které nemusíte péct jen na svatbu nebo posvícení. Pusťte se do nich klidně jen tak. Díky jejich vláčnosti, jemnosti a nadýchanosti si je zamilujete. S makovou, povidlovou a tvarohovou náplní chutnají skvěle. Ozdobte je rozinkami a mandličkami, budou tak naprosto dokonalé!

Tažený jablkový závin

Pokud nevíte, co podat vzácné návštěvě, vsaďte na tento tažený jablkový závin. Dokonalý štrúdl s tenkým a křehkým těstem, naplněný voňavou směsí jablek, cukru, skořice, nasekaných ořechů a rozinek je trefou do černého! Tažený závin je nekorunovaným králem mezi jablečnými štrúdly, proto má mnoho hospodyněk z jeho přípravy strach a raději volí kupované listové těsto. Nebojte se. Provedeme vás přípravou těsta i náplně krok po kroku, a vy se tak s i touto výzvou popasujete na výbornou.

Pražský koláč s opilými hruškami

Jeho předlohou je údajně tarte tropézienne, jehož autorem byl polský cukrář Alexandre Micka. Tento koláč se stal symbolem Saint Tropéz a údajně ho zbožňovala i Brigitte Bardot. Ten francouzský voní po pomerančových květech a vanilce, českou verzi poznáte podle skořicové drobenky. Pokud jste jej ještě nikdy nejedli, přinášíme tip na populární pražský koláč s opilými hruškami. Vláčné těsto, bohatá drobenka, nadýchaný vanilkový krém a rumem ovoněné hrušky. Dokonalý dezert na nedělní odpoledne uprostřed pozdního léta.

Opečené škubánky s mákem

Díky opečeným škubánkům s mákem se vám zaručeně vybaví vzpomínky na dětství a prázdniny u babičky. Tradiční pokrm české kuchyně je nejen vynikající, ale také rychlý a jednoduchý. Za 35 minut vykouzlíte báječný oběd ve znamení dozlatova opečených noků posypaných mákem, cukrem a politých lahodným máslem. A pokud na sladké obědy nejste, servírujte škubánky na menších talířcích nebo mističkách jako dezert.

Tvarožník s drobenkou

Na šťavnaté tvarohové dorty ve stylu cheesecake nemusíte až do New Yorku. Co takhle připravit snadný, rychlý a vláčný tvarožník s drobenkou? Jak už napovídá název, celý je připravený jen z tvarohu, másla, vajec a cukru. Na vrchu je koláč pokryt křupavou máslovou drobenkou. V létě ho můžete ozdobit čerstvými jahodami, na podzim švestkovým rozvarem.

VIDEO: Jak na pravé české buchty, aby byly jako z pohádky? Videorecept vám poradí!

Více sladkých poctivých receptů ze sezonních surovin najdete v časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky i v tištěné podobě přímo ZDE >>>

Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF