Už jste ochutnali couračku? Nahlédněte pod pokličku staročeské kuchyně

3. listopadu 2021 • 00:15

Prostá česká jídla, vařená z domácích surovin a podle tradičních receptů jsou poctivou kulinařinou, která svou skromností a plnou chutí předčí i ty nejokázalejší speciality světové kuchyně. Staročeská couračka z brambor, mléka, smetany a kysaného zelí je nestárnoucí klasika, kterou musíte ochutnat.

V české kuchyni jsou polévky velmi oblíbené a tradičně tvoří součást obědového menu. V minulosti však byly velmi často servírovány jako jediný chod a o to více se husté a vydatné polévky, jako je couračka, cenily. Název této staročeské klasiky je odvozen od kysaného zelí, které je hlavní surovinou. Setkat se však můžeme s celou řadou nářečních pojmenování, jakých se zelným polévkám v naší zemi dostalo. Když vám tak někdo nabídne k snědku cacardu, čampračku nebo třeba koži (kozí) bradu, pak, jestliže patříte mezi milovníky této košťálové zeleniny, klidně přikývněte. Nenechte se zaskočit ani názvem roztrhané rukávce, se kterým se můžete setkat na Novojičínsku. Motivačním příznakem není ani v tomto případě nic jiného než vzhled nakrájeného zelí.     

Příprava couračky je snadná, rychlá a nezatížíte jí ani rodinný rozpočet. Tato polévka je díky kysanému zelí nabitá vitamínem C, a tak je na podzimní stůl jako stvořená. Při jejím vaření však nezapomeňte na jednu důležitou věc, a sice že brambory je nutné vařit vždy odděleně od nakládaného zelí. Kyselost kvašené zeleniny totiž zamezuje jejich měknutí.  

Staročeská couračka

  • 200 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • 200 g kysaného zelí
  • 400 ml polotučného mléka
  • 30 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • 40 g másla

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, přidáme špetku soli, kmín a uvaříme doměkka.

2. Do druhého hrnce dáme na menší kousky překrájené kysané zelí a zalité vodou jej uvaříme do poloměkka.

3. V mléce rozkvedláme mouku a přilijeme ho k zelí. Za častého míchání vaříme asi 10 minut.

4. K zelnému základu přidáme uvařené brambory včetně vody, ve které se vařily, a polévku zjemníme smetanou. Nakonec vmícháme máslo a podáváme.

Autor: VDŠ