Polévky z hor: Uvařte si krkonošské kyselo, couračku, pálihubu nebo jabloneckou cibulačku

16. září 2023 • 00:00

Naše nejvyšší hory Krkonoše, které jezdí každoročně obdivovat davy turistů od nás i ze zahraničí, nejsou jen o krásné přírodě. Mnozí sem a také do sousedních Jizerských hor vyrážejí i za skvělou kuchyní. A jestli tu mají něco opravdu dobré, tak jsou to polévky!

Kuchyně v oblasti Krkonoš bývala v časech minulých vzhledem k málo úrodné půdě a drsným klimatickým podmínkám sice chudá, ale přesto velmi chutná. Nejběžnější stravou byly polévky, zejména pak oukrop, hladká ančka, kyselo z chlebového kvasu nebo bramboračka. Uvařte si některou z nich podle našich receptů.  

Bramboračku si můžete připravit podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Kyselo

Suroviny:

  • 200 g chlebového kvasu
  • 50 g másla
  • 20 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • 500 g brambor
  • 1 l vody
  • sůl
  • kmín

Kyselo Kyselo • Autor: Shutterstock

Postup: 

1. Do hrnce dáme chlebový kvas a zalijeme vlažnou vodou. Ve vodě kvas rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a houby (sušené namočené i s vodou). Vše necháme zvolna asi půl hodiny vařit.

2. Mezitím na másle osmažíme cibulku a přidáme ji do polévky. V pánvi pak umícháme vejce, aby byla hotová, ale ne moc hustá. Vložíme je do kysela, vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. 

3. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, poté oloupané a rozkrájené brambory. 

Hladká ančka

Hladká ančka Hladká ančka • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 3 brambory
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • celý pepř
  • 2 lžíce octa
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • zelená petrželka

Postup:

1. Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do vývaru společně s novým kořením, bobkovým listem, octem a celým pepřem.

2. Jakmile jsou brambory uvařené, vyjmeme koření a přidáme smetanu. Do smetany můžeme zamíchat lžíci hladké mouky a tím polévku zahustit, i když mouka není součástí tradičního receptu. Podle chuti osolíme. Brambory by měly být na povrchu díky octu tvrdší a uvnitř měkké. 

3. Na pánvičce rozpustíme máslo, půlku másla dáme do hrníčku a na druhé půlce připravíme míchaná vajíčka. 

4. Polévku nalijeme do misek, navrch dáme míchané vajíčko a zalijeme pár kapkami rozpuštěného másla. Ozdobíme petrželkou. 

Už jste si zkusili náš kvíz?>>>

Krkonošská couračka

Krkonošská couračka Krkonošská couračka • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 300 g kysaného zelí
  • 50 g cibule
  • 60 g sádla
  • 1 lžíci škvarků nebo nakrájené slaniny
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • kmín
  • 1,5 l vody
  • 500 g ve slupce uvařených brambor

Postup:

1. Zelí překrájíme, zalijeme horkou vodou, přidáme sůl, koření a uvaříme doměkka. 

2. Cibuli nakrájíme najemno, osmažíme na sádle, zaprášíme ji moukou a touto jíškou zahustíme zelný vývar. Dobře provaříme.

3. Brambory si uvaříme předem ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky. Pak je do polévky vložíme spolu se škvarky nebo nakrájenou slaninou. 

Pálihuba - polévka z Podkrkonoší

Pálihuba Pálihuba • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 250 g fazolí
  • 2 klobásy
  • hladká mouka
  • 1 cibule
  • mletá sladká paprika
  • mletá pálivá paprika
  • 3-5 stroužků česneku
  • sůl
  • sádlo
  • ocet
  • 1 zakysaná smetana

Postup:

 1. Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je slijeme, zalijeme čistou vodou, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.

2. V hrnci na tuku zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oba druhy papriky, zasypeme moukou a zamícháme. Do této cibulové jíšky vlijeme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily, přidáme nakrájenou klobásu a povaříme.

3. Dochutíme česnekem, solí, octem a na závěr vmícháme zakysanou smetanu.

Jablonecká cibulačka

Jablonecká cibulačka Jablonecká cibulačka • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 5 cibulí
  • olej
  • 1,5 l vody
  • 1 kostku masového bujónu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 krajíce chleba

Postup:

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme asi 20 minut doměkka.

2. Polévku rozmixujeme, prohřejeme, osolíme a opepříme.

3. Na oleji opečeme na kostičky nakrájený chleba a podáváme ho v polévce. 

Spoustu dalších skvělých receptů nejen z Krkonoš najdete v Krkonošské kuchařce, která je právě v prodeji>>>

Krkonošská kuchařka Krkonošská kuchařka • Autor: archiv redakce

Autor: AK, Blesk Česká kuchařka