Polévky z hor: Uvařte si krkonošské kyselo, couračku, pálihubu nebo jabloneckou cibulačku
Naše nejvyšší hory Krkonoše, které jezdí každoročně obdivovat davy turistů od nás i ze zahraničí, nejsou jen o krásné přírodě. Mnozí sem a také do sousedních Jizerských hor vyrážejí i za skvělou kuchyní. A jestli tu mají něco opravdu dobré, tak jsou to polévky!
Kuchyně v oblasti Krkonoš bývala v časech minulých vzhledem k málo úrodné půdě a drsným klimatickým podmínkám sice chudá, ale přesto velmi chutná. Nejběžnější stravou byly polévky, zejména pak oukrop, hladká ančka, kyselo z chlebového kvasu nebo bramboračka. Uvařte si některou z nich podle našich receptů.
Bramboračku si můžete připravit podle videoreceptu>>>
Kyselo
Suroviny:
- 200 g chlebového kvasu
- 50 g másla
- 20 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 4 vejce
- 100 ml smetany
- 500 g brambor
- 1 l vody
- sůl
- kmín
Postup:
1. Do hrnce dáme chlebový kvas a zalijeme vlažnou vodou. Ve vodě kvas rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a houby (sušené namočené i s vodou). Vše necháme zvolna asi půl hodiny vařit.
2. Mezitím na másle osmažíme cibulku a přidáme ji do polévky. V pánvi pak umícháme vejce, aby byla hotová, ale ne moc hustá. Vložíme je do kysela, vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme.
3. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, poté oloupané a rozkrájené brambory.
Hladká ančka
Suroviny:
- 3 brambory
- 500 ml kuřecího vývaru
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- celý pepř
- 2 lžíce octa
- 100 ml smetany
- 2 lžíce másla
- 4 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- zelená petrželka
Postup:
1. Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do vývaru společně s novým kořením, bobkovým listem, octem a celým pepřem.
2. Jakmile jsou brambory uvařené, vyjmeme koření a přidáme smetanu. Do smetany můžeme zamíchat lžíci hladké mouky a tím polévku zahustit, i když mouka není součástí tradičního receptu. Podle chuti osolíme. Brambory by měly být na povrchu díky octu tvrdší a uvnitř měkké.
3. Na pánvičce rozpustíme máslo, půlku másla dáme do hrníčku a na druhé půlce připravíme míchaná vajíčka.
4. Polévku nalijeme do misek, navrch dáme míchané vajíčko a zalijeme pár kapkami rozpuštěného másla. Ozdobíme petrželkou.
Už jste si zkusili náš kvíz?>>>
Krkonošská couračka
Suroviny:
- 300 g kysaného zelí
- 50 g cibule
- 60 g sádla
- 1 lžíci škvarků nebo nakrájené slaniny
- 30 g hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- 1,5 l vody
- 500 g ve slupce uvařených brambor
Postup:
1. Zelí překrájíme, zalijeme horkou vodou, přidáme sůl, koření a uvaříme doměkka.
2. Cibuli nakrájíme najemno, osmažíme na sádle, zaprášíme ji moukou a touto jíškou zahustíme zelný vývar. Dobře provaříme.
3. Brambory si uvaříme předem ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky. Pak je do polévky vložíme spolu se škvarky nebo nakrájenou slaninou.
Pálihuba - polévka z Podkrkonoší
Suroviny:
- 250 g fazolí
- 2 klobásy
- hladká mouka
- 1 cibule
- mletá sladká paprika
- mletá pálivá paprika
- 3-5 stroužků česneku
- sůl
- sádlo
- ocet
- 1 zakysaná smetana
Postup:
1. Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je slijeme, zalijeme čistou vodou, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
2. V hrnci na tuku zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oba druhy papriky, zasypeme moukou a zamícháme. Do této cibulové jíšky vlijeme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily, přidáme nakrájenou klobásu a povaříme.
3. Dochutíme česnekem, solí, octem a na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
Jablonecká cibulačka
Suroviny:
- 5 cibulí
- olej
- 1,5 l vody
- 1 kostku masového bujónu
- sůl
- mletý pepř
- 4 krajíce chleba
Postup:
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme asi 20 minut doměkka.
2. Polévku rozmixujeme, prohřejeme, osolíme a opepříme.
3. Na oleji opečeme na kostičky nakrájený chleba a podáváme ho v polévce.
Spoustu dalších skvělých receptů nejen z Krkonoš najdete v Krkonošské kuchařce, která je právě v prodeji>>>