Naše nejvyšší hory Krkonoše, které jezdí každoročně obdivovat davy turistů od nás i ze zahraničí, nejsou jen o krásné přírodě. Mnozí sem a také do sousedních Jizerských hor vyrážejí i za skvělou kuchyní. A jestli tu mají něco opravdu dobré, tak jsou to polévky!
Kuchyně v oblasti Krkonoš bývala v časech minulých vzhledem k málo úrodné půdě a drsným klimatickým podmínkám sice chudá, ale přesto velmi chutná. Nejběžnější stravou byly polévky, zejména pak oukrop, hladká ančka, kyselo z chlebového kvasu nebo bramboračka. Uvařte si některou z nich podle našich receptů.
Kyselo si můžete uvařit i podle videa>>>
Kyselo
Suroviny:
200 g chlebového kvasu
50 g másla
20 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
1 cibule
4 vejce
100 ml smetany
500 g brambor
1 l vody
sůl
kmín
Kyselo
• Autor:
Shutterstock
Postup:
1. Do hrnce dáme chlebový kvas a zalijeme vlažnou vodou. Ve vodě kvas rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a houby (sušené namočené i s vodou). Vše necháme zvolna asi půl hodiny vařit.
2. Mezitím na másle osmažíme cibulku a přidáme ji do polévky. V pánvi pak umícháme vejce, aby byla hotová, ale ne moc hustá. Vložíme je do kysela, vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme.
3. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, poté oloupané a rozkrájené brambory.
Hladká ančka
Hladká ančka
• Autor:
Shutterstock
Suroviny:
3 brambory
500 ml kuřecího vývaru
bobkový list
nové koření
sůl
celý pepř
2 lžíce octa
100 ml smetany
2 lžíce másla
4 vejce
1 lžíce hladké mouky
zelená petrželka
Postup:
1. Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do vývaru společně s novým kořením, bobkovým listem, octem a celým pepřem.
2. Jakmile jsou brambory uvařené, vyjmeme koření a přidáme smetanu. Do smetany můžeme zamíchat lžíci hladké mouky a tím polévku zahustit, i když mouka není součástí tradičního receptu. Podle chuti osolíme. Brambory by měly být na povrchu díky octu tvrdší a uvnitř měkké.
3. Na pánvičce rozpustíme máslo, půlku másla dáme do hrníčku a na druhé půlce připravíme míchaná vajíčka.
4. Polévku nalijeme do misek, navrch dáme míchané vajíčko a zalijeme pár kapkami rozpuštěného másla. Ozdobíme petrželkou.
2. Cibuli nakrájíme najemno, osmažíme na sádle, zaprášíme ji moukou a touto jíškou zahustíme zelný vývar. Dobře provaříme.
3. Brambory si uvaříme předem ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky. Pak je do polévky vložíme spolu se škvarky nebo nakrájenou slaninou.
1. Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je slijeme, zalijeme čistou vodou, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
2. V hrnci na tuku zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oba druhy papriky, zasypeme moukou a zamícháme. Do této cibulové jíšky vlijeme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily, přidáme nakrájenou klobásu a povaříme.
3. Dochutíme česnekem, solí, octem a na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme asi 20 minut doměkka.
2. Polévku rozmixujeme, prohřejeme, osolíme a opepříme.
3. Na oleji opečeme na kostičky nakrájený chleba a podáváme ho v polévce.
Spoustu dalších skvělých receptů nejen z Krkonoš najdete v Krkonošské kuchařce, kterou si můžete objednat ZDE>>>