Chuťovky z hor: Víte, jak se dělají topinky Sněžka, jizerský natáhlík nebo vopichová pomazánka?
Když se vypravíte do Krkonoš nebo sousedních Jizerských hor, můžete si užít nejen krásnou přírodu, v létě horské túry a v zimě lyžování. Tato oblast je proslulá i dobrým jídlem. A když vás přepadne náhlý hlad, není nic jednoduššího než si dopřát některou z místních chuťovek.
Krajové chuťovky:
Vopichová pomazánka dobré hospodyně
Znáte pomazánku sloní žrádlo?>>>
Topinky Sněžka
Suroviny:
- 4 plátky bílé veky
- 40 g oleje
- 200 g vepřové kýty
- 60 g kapie
- 60 g rajčatového protlaku
- 40 g kečupu
- sůl
- mletý pepř
Postup:
1. Plátky veky opečeme po obou stranách na části rozpáleného oleje.
2. Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a prudce ji opečeme na zbylém oleji.
3. Kapii nakrájíme najemno, promícháme s protlakem, kečupem a opečeným masem. Směs ještě krátce prohřejeme a rozdělíme na topinky.
TIP: Tyto topinky se často podávají posypané na nudličky nakrájenou šunkou a nastrouhaným čerstvým křenem. Výborné jsou i s nastrouhaným sýrem.
Jizerský natáhlík
Suroviny:
- 200 g čerstvých hub
- 1 balení listového těsta
- 150 g na plátky nakrájené šunky
- 150 g eidamu
- 2 červené kapie (mohou být i sterilované)
- 4 stroužky česneku
- 200 g čerstvých hub
- 2 vejce
- nať petrželky
- sůl
- hladká mouka na vál
- tuk na vymazání plechu
Postup:
1. Houby pokrájíme nadrobno, osolíme a vydusíme z nich vodu.
2. Těsto rozdělíme na dvě části a postupně z nich vyválíme na pomoučeném válu placky o něco málo silnější než na klasický závin. Těsto pokryjeme plátky uzeniny, posypeme směsí nahrubo nastrouhaného sýru, hub, nasekané kapie, česneku a petrželky.
3. Zabalíme jako klasický závin, ale s kruhovým průřezem. Poslední závit potřeme rozšlehanými vajíčky, aby se přilepil.
4. Ze vzniklého závinu nakrájíme mokrým nožem dva centimetry silné plátky. Narovnáme je na plech vymazaný tukem, přičemž dbáme, aby každý kousek byl mastný ze všech stran. Též potřeme každý kousek svrchu a po obvodu rozšlehanými mírně osolenými vajíčky.
5. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 ºC do zlatavé barvy. Servírujeme po vychladnutí.
Máte-li rádi krajové speciality, zkuste si náš kvíz>>>
Vopichová pomazánka dobré hospodyně
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 sýry typu Lučina
- 150 ml kysané smetany
- 40 g mandlí (lze vynechat)
- čerstvý libeček
- sůl
- špetka bílého pepře
Postup:
1. Tvaroh, sýr a smetanu utřeme na hladký krém, přidáme dvě lžíce jemně nasekaného libečku a nastrouhané mandle. Podle chuti osolíme a opepříme.
2. Na talíři pak pomocí lžičky vytvoříme z tvarohové hmoty menší kuličky a podáváme je například s kousky ovoce a ozdobené lístky libečku.
Víte, proč se této pomazánce říká vopichová? Vopich, vlstek nebo také apich se totiž říkalo libečku, který pomazánce dodává specifickou chuť.
Hoferova topinka
Suroviny:
- 250 g chleba
- 75 g oleje
- 1-2 stroužky česneku
- 25 g másla
- 75 g cibule
- 5 vajec
- sůl
- 75 g eidamu
- zelená petrželka
Postup:
1. Z tvrdší chlebové veky nakrájíme plátky, opečeme je na oleji a potřeme česnekem.
2. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přilijeme rozšlehaná osolená vejce a za stálého míchání je necháme částečně ztuhnout (ne úplně, aby nebyla vysušená).
3. Míchaná vejce rozdělíme na topinky, posypeme je nastrouhaným sýrem a necháme ještě krátce zapéct ve vyhřáté troubě, až se sýr rozpustí. Před podáváním topinky posypeme nasekanou petrželkou.
Toleranc z Podkrkonoší
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce másla
- 100 ml sladké smetany
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl
- 1 cibule
- 1 lžíce nakrájené pažitky
Postup:
1. Tvaroh utřeme se změklým máslem a smetanou. Okořeníme paprikou, osolíme, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a nakonec vmícháme nakrájenou pažitku.
2. Toleranc mažeme na tmavý chléb nebo podáváme k bramborám vařeným na loupačku. Směsí můžeme plnit i salátové okurky, papriky nebo rajčata.
Spoustu dalších skvělých slaných i sladkých krajových receptů najdete v Krkonošské kuchařce, která je právě v prodeji>>>