Když se vypravíte do Krkonoš nebo sousedních Jizerských hor, můžete si užít nejen krásnou přírodu, v létě horské túry a v zimě lyžování. Tato oblast je proslulá i dobrým jídlem. A když vás přepadne náhlý hlad, není nic jednoduššího než si dopřát některou z místních chuťovek.
1. Plátky veky opečeme po obou stranách na části rozpáleného oleje.
2. Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a prudce ji opečeme na zbylém oleji.
3. Kapii nakrájíme najemno, promícháme s protlakem, kečupem a opečeným masem. Směs ještě krátce prohřejeme a rozdělíme na topinky.
TIP: Tyto topinky se často podávají posypané na nudličky nakrájenou šunkou a nastrouhaným čerstvým křenem. Výborné jsou i s nastrouhaným sýrem.
Jizerský natáhlík
Jizerský natáhlík
• Autor:
Shutterstock
Suroviny:
200 g čerstvých hub
1 balení listového těsta
150 g na plátky nakrájené šunky
150 g eidamu
2 červené kapie (mohou být i sterilované)
4 stroužky česneku
200 g čerstvých hub
2 vejce
nať petrželky
sůl
hladká mouka na vál
tuk na vymazání plechu
Postup:
1. Houby pokrájíme nadrobno, osolíme a vydusíme z nich vodu.
2. Těsto rozdělíme na dvě části a postupně z nich vyválíme na pomoučeném válu placky o něco málo silnější než na klasický závin. Těsto pokryjeme plátky uzeniny, posypeme směsí nahrubo nastrouhaného sýru, hub, nasekané kapie, česneku a petrželky.
3. Zabalíme jako klasický závin, ale s kruhovým průřezem. Poslední závit potřeme rozšlehanými vajíčky, aby se přilepil.
4. Ze vzniklého závinu nakrájíme mokrým nožem dva centimetry silné plátky. Narovnáme je na plech vymazaný tukem, přičemž dbáme, aby každý kousek byl mastný ze všech stran. Též potřeme každý kousek svrchu a po obvodu rozšlehanými mírně osolenými vajíčky.
5. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 ºC do zlatavé barvy. Servírujeme po vychladnutí.
Máte-li rádi krajové speciality, zkuste si náš kvíz>>>
Vopichová pomazánka dobré hospodyně
Vopichová pomazánka
• Autor:
Shutterstock
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
2 sýry typu Lučina
150 ml kysané smetany
40 g mandlí (lze vynechat)
čerstvý libeček
sůl
špetka bílého pepře
Postup:
1. Tvaroh, sýr a smetanu utřeme na hladký krém, přidáme dvě lžíce jemně nasekaného libečku a nastrouhané mandle. Podle chuti osolíme a opepříme.
2. Na talíři pak pomocí lžičky vytvoříme z tvarohové hmoty menší kuličky a podáváme je například s kousky ovoce a ozdobené lístky libečku.
Víte, proč se této pomazánce říká vopichová? Vopich, vlstek nebo také apich se totiž říkalo libečku, který pomazánce dodává specifickou chuť.
Hoferova topinka
Hoferova topinka
• Autor:
Shutterstock
Suroviny:
250 g chleba
75 g oleje
1-2 stroužky česneku
25 g másla
75 g cibule
5 vajec
sůl
75 g eidamu
zelená petrželka
Postup:
1. Z tvrdší chlebové veky nakrájíme plátky, opečeme je na oleji a potřeme česnekem.
2. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přilijeme rozšlehaná osolená vejce a za stálého míchání je necháme částečně ztuhnout (ne úplně, aby nebyla vysušená).
3. Míchaná vejce rozdělíme na topinky, posypeme je nastrouhaným sýrem a necháme ještě krátce zapéct ve vyhřáté troubě, až se sýr rozpustí. Před podáváním topinky posypeme nasekanou petrželkou.
Toleranc z Podkrkonoší
Toleranc z Podkrkonoší
• Autor:
Shutterstock
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce másla
100 ml sladké smetany
1 lžička mleté sladké papriky
sůl
1 cibule
1 lžíce nakrájené pažitky
Postup:
1. Tvaroh utřeme se změklým máslem a smetanou. Okořeníme paprikou, osolíme, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a nakonec vmícháme nakrájenou pažitku.
2. Toleranc mažeme na tmavý chléb nebo podáváme k bramborám vařeným na loupačku. Směsí můžeme plnit i salátové okurky, papriky nebo rajčata.