Plevel na talíři: 10 druhů, na kterých si můžete bez obav pochutnat

27. dubna 2024 • 03:27

Plevel roste téměř všude. Některého si ani nevšimneme, jiného se stále dokola zbavujeme, protože kazí vzhled trávníku a zabírá místo na záhonech. Přitom mnohé býlí je výhodné konzumovat. Který plevel stojí za ochutnání a proč?

Spousta rostlin, které planě rostou na zahradě nebo louce, se dá jíst. A má to dokonce i mnoho výhod. Často jsou bohaté na živiny a vitamíny, vaše strava se stane rozmanitější, poznáte nové chutě, budete mít dobrý pocit, že podporujete udržitelný životní styl, a v neposlední řadě jsou tyto rostliny dostupné ve velkém množství a zadarmo!

Rostlinné životabudiče můžete najít třeba na louce>>>

Video se připravuje ...

Ptačinec žabinec

Ptačinec žabinec Ptačinec žabinec • Autor: iStock

Rostlinka se zelenými lístky a bílými kvítky patří u nás k nejrozšířenějším plevelům. Zahrádkáři nemají žabinec moc v oblibě, protože se velmi snadno a rychle rozrůstá. Nicméně tento plevel má i léčivé vlastnosti. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, posiluje imunitu, pomáhá proti kašli, odvar z něj pomáhá odhleňovat, také čistí krev a lymfu, zlepšuje kožní potíže a omlazuje. Když si ho tedy občas dáte i na talíř, určitě neprohloupíte. Mladou nekvetoucí nať, která chutí připomíná něco mezi mladým hráškem a kukuřicí, můžete přidávat do salátů, polévek, zeleninových jídel, omelet nebo si jí třeba posypat chleba s máslem. 

Popenec

Popenec obecný Popenec obecný • Autor: iStock

Popenec obecný, který také roste skoro všude, je výtečné zelené koření a také účinná léčivka. Působí proti zažívacím potížím, podporuje chuť k jídlu, má hojivé účinky. Popencový med nebo sirup je skvělý na průduškové astma a kašel. Mladé listy popence mají příjemnou vůni a lehce kořenitou chuť. Můžete je přidat do bylinkového másla či tvarohu, do polévek, omáček, salátů, pokrmů z brambor i vajec. 

Hluchavka

Bílá hluchavka Bílá hluchavka • Autor: iStock

Je známá pro své antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Listy se sbírají na jaře nebo v létě, použít je můžete čerstvé nebo sušené. Nejznámější je hluchavkový čaj, který se používá pro podporu imunitního systému a léčbu nachlazení, ale zkuste listy použít také do zeleninových a bylinkových salátů nebo do nádivek či nadrobno nakrájené do polévek a omáček. A výborné jsou do smoothie.

Pupava

Pupava trochu připomíná bodlák Pupava trochu připomíná bodlák • Autor: iStock

Rostlina s kulatými květy a charakteristickými ostny na listech a stoncích připomíná bodlák. Její kořen se využívá v bylinkářství díky pozitivním účinkům na játra a trávicí systém. Připravuje se z něj odvar, tinktura nebo extrakt. Konzumovat ale můžete také květní lůžko, které chutná podobně jako kedlubna. Ochutnejte i dužnatý kořen, z něhož se ve Středomoří připravuje pikantní salát.

Bršlice

Bršlice Bršlice • Autor: iStock

Plevel, kterému se lidově říká kozí noha, kerhák nebo husí packa, má řadu léčivých účinků. Podporuje trávení, je vhodnou prevencí proti močovým a ledvinovým kamenům, působí protizánětlivě a detoxikačně, doporučuje se při poruchách metabolismu cukrů, má pozitivní vliv na překyselení organismu, rozpouští i kyselinu močovou, a pomáhá tak při dně. Listy bršlice chutnají lehce ořechově a zároveň mírně nakysle. Hodí se jako posypka k nazdobení hotových pokrmů, do míchaných salátů nebo pomazánek nejrůznějšího druhu stejně jako do kvašené zeleniny a polévek. Pokud k listům přidáte mandle, olej, trochu soli a vše rozmixujete, získáte skvělé svěží pesto.

Jetel

Jetel červený Jetel červený • Autor: iStock

Rostlinka s krásně růžovými květy má mnoho způsobů využití pro zdraví a zejména je vhodná pro ženy. Pomáhá totiž zmírňovat projevy menopauzy a také má dobré účinky na pleť. Květy a listy jetele můžete jíst syrové jako zeleninu, samotnými květy, které mají příjemně nasládlou chuť, pak zdobit dezerty nebo je pokrájet a přidat třeba do palačinek. Anebo si z jetele připravte čaj. Má uklidňující a tonizující účinky a lze ho použít také pro podporu trávení a na průjmy.

Sedmikráska

Sedmikráska Sedmikráska • Autor: iStock

Bylina s charakteristickými bílými okvětními lístky a žlutým středem se v bylinářství využívá jako prostředek pro péči o pleť, a to jak zevně, ve formě pleťových vod a mastí, tak i vnitřně, ve formě čajů nebo extraktů. Květy i lístky sedmikrásky můžete jíst čerstvé přímo na louce nebo je přidat do salátů a polévek. Výborně se hodí na chléb s máslem či tvarohem.

Kontryhel

Kontryhel Kontryhel • Autor: iStock

Rostlina s malými žlutými květy a kožovitými listy je známá pro své hojivé a protizánětlivé vlastnosti, a zejména jako lék na ženské problémy. Je často používána v bylinkářství v podobě odvaru nebo masti k ošetření kožních podráždění, popálenin, vředů a hemoroidů. Listy i květy si můžete usušit pro další použití. Mají lehce nahořklou chuť a použít je můžete do polévek, salátů, nádivek a pomazánek. Skvělou volbou je přimíchat nadrobno nasekané listy kontryhele do doma vyráběné majonézy.

Šťovík

Šťovík Šťovík • Autor: iStock

Listy šťovíku jsou pověstné svou kyselou chutí a v kuchyni s nimi můžete doslova kouzlit. Přidejte je do salátů, polévek, omáček nebo použijte jako přísadu k masu a rybám. Kyselá chuť šťovíku přidává pokrmům osvěžující a vyváženou chuť. Jen pozor na to, že šťovík (podobně jako rebarbora) obsahuje kyselinu šťavelovou, která odbourává z těla vápník, proto není dobré šťovík konzumovat ve větším množství

Pampeliška

Pampeliška Pampeliška • Autor: iStock

Vynechat nesmíme ani tuto žlutou krásku, která mnohé zahrádkáře spíš rozčiluje. Nicméně řada lidí z  jejích květů s oblibou vyrábí na jaře med. Její kořen se tradičně využívá v bylinkářství, nejčastěji pro své močopudné vlastnosti, podporu trávení a detoxikaci. Můžete si z něj připravit čaj nebo extrakt. I na mladých listech si pochutnáte. Jsou nahořklé, chutí připomínají čekanku a výborně se hodí do salátů, ale také do polévek, pomazánek, těstovin nebo smoothie. A úžasné je z nich pesto.

Video se připravuje ...
Autor: Miluše Hentschelová, Anna Kopečková