Libeček, který nesměl chybět na zahrádkách našich babiček, zažívá svou renesanci. Není divu. Tato statná bylina má naprosto výjimečnou chuť i aroma, které dodají ten správný říz mnoha pokrmům. A protože libeček často dorůstá do úctyhodných rozměrů, přímo vyzývá k tomu, abyste ho nějak prakticky zužitkovali. Zkuste si z něj vyrobit třeba domácí maggi.
Libeček je typický svou výraznou pikantní celerovou chutí. Celer trochu připomíná i svým vzhledem, jen je mnohem větší, a pokud se rozhodnete pěstovat ho na zahrádce, počítejte s tím, že se vám hodně rozroste. Obzvlášť když mu dovolíte vykvést a následně se množit pomocí semínek. Proto je důležité rostlinu pravidelně zkracovat ještě předtím, než se objeví květy.
Libeček je výborný třeba do bramboračky>>>
Video se připravuje ...
Libeček se dá jako koření použít prakticky celý – listy, kořen i semena. Nejvíce se používají listy. Protože jsou hodně výrazné, je dobré je do jídel přidávat obezřetně, stačí malé množství. Jsou skvělé do zeleninových i masových vývarů a různých polévek, jako je například bramboračka. Přidávají se do omáček, k pečenému nebo grilovanému masu, dušené nebo zapečené zelenině i luštěninám a hodí se i do salátů.
Ideální je použít libeček v čerstvém stavu. Dá se i dobře sušit, nejlépe na tmavším teplém místě a co nejrychleji, aby si zachoval chuť. Listy lze i zamrazit.
Domácí maggi z libečku
Libečku se přezdívá přírodní maggi. S tekutým dochucovadlem, které si můžete koupit v supermarketu, toho ale moc společného nemá. Máte-li tedy dost čerstvého libečku, vyrobte si z něj čistě přírodní, aromatické a nepřesolené dochucovadlo, které můžete používat do polévek, omáček, marinád na maso nebo studených dipů.
Co budete potřebovat:
1 velký svazek čerstvého libečku
400 ml vody
1 lžičku soli
2 polévkové lžíce oleje (slunečnicového nebo řepkového)
1 lžíci majoránky (čerstvé nebo sušené) – lze vynechat
Postup:
1. Libeček důkladně omyjte a odstraňte z něj silnější stonky. Budete potřebovat jen listy a slabší stonky (listy by měly převažovat).
2. Libeček překrájejte a pak rozmixujte nebo umelte v masovém strojku (ale ne úplně na kaši). Nasypejte ho do hrnce, přidejte vodu a povařte 20 minut. Na posledních pět minut varu můžete podle chuti přidat i majoránku.
3. Směs přeceďte přes plátýnko, přidejte sůl, olej a vařte bez pokličky, dokud se neodpaří polovina tekutiny. Výsledkem by mělo být přibližně 200 ml výrazně aromatického dochucovadla.
4. Přelijte ho do vhodné sklenice, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Aby vám libečkové maggi vydrželo co nejdéle, skladujte ho v lednici.
Skvělé přírodní dochucovadlo z libečku si můžete vyrobit i bez vaření.
Co budete potřebovat:
asi 1 litr najemno nasekaných libečkových listů a stonků
1 hrst jemně nasekaných kopřiv a celerových listů (nemusí být)
2 lžíce soli
slunečnicový olej
Postup:
1. Jemně nasekané listy nasypejte do mísy, osolte a důkladně promačkejte vařečkou nebo paličkou.
2. Směs pořádně napěchujte do skleniček, aby se z listů uvolnila šťáva, a zalijte trochou slunečnicového oleje. Skleničky uzavřete a uchovávejte v lednici. Na dochucení polévek, omáček, masa nebo například i pomazánek můžete používat kromě šťávy také podrcené listy. Jen opatrně, protože směs je hodně koncentrovaná. Přidávejte ji tedy po troškách.
Domácí vegeta
Z libečku se dá vyrobit také kořenicí směs, která skvěle nahradí kupovanou vegetu. Obsahuje jen bylinky, zeleninu a trochu soli.
Co budete potřebovat:
1 cibuli
3 stroužky česneku
3 mrkve
1 celer
1 pórek
2 hrsti čerstvého libečku
1 hrst pažitky
1 hrst čerstvé petrželky
sůl
Z libečku si můžete vyrobit domácí vegetu
• Autor:
iStock
Postup:
1. Zeleninu omyjte, případně oloupejte, a nastrouhejte nahrubo. Bylinky omyjte, nechte oschnout a nasekejte.
2. Vše promíchejte v míse se solí, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a dejte sušit přibližně na šest hodin do trouby vyhřáté na 50 – 60 °C. Během sušení nechte pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost. Pokud máte sušičku potravin, sušte směs při teplotě 45 °C přibližně 3 – 4 hodiny.
Libečková sůl
Na dochucení jídel, například pečeného masa nebo grilované zeleniny, je výborná i libečková sůl, do které můžete přidat i další bylinky, třeba celerovou nať, majoránku, petržel, šalvěj nebo rozmarýn.
Co budete potřebovat:
1 střední mísu čerstvého libečku (listů)
1 šálek hrubozrnné soli
Postup:
1. Libeček nasekejte najemno (ideálně v robotu) a promíchejte s hrubozrnnou solí.
2. Směs rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení a usušte v troubě vyhřáté na 50 °C. Během sušení nechte pootevřená dvířka trouby, aby mohla unikat vlhkost.
3. Usušenou sůl po vychladnutí nasypejte do skleničky a uzavřete.
Maggi ze skalky
Máte-li rádi kromě maggi i chuť kari, pak by vás mohla zajímat ještě jedna bylinka - smil italský. Nepochází z Itálie, jak by se mohlo zdát, ale z Turecka, nicméně v oblasti Středomoří je velmi oblíbený. U nás se dá smil také pěstovat, protože je mrazuvzdorný a vyhovují mu místa, kde je dostatek slunce a tepla. Ideální jsou tedy například skalky. Vzhledem smil připomíná levanduli a rozmarýn a vydává příjemnou vůni připomínající maggi, která odpuzuje komáry. Pro nás lidi je naopak velmi příjemná, a smil se proto s oblibou využívá jako koření do polévek, k dušenému či pečenému masu, zelenině nebo do rýžových a těstovinových jídel. Také ho lze přidávat do marinád na grilované maso.
Smil italský krásně kvete a vůní připomíná maggi a trochu kari
• Autor:
iStock
I ze smilu se dá připravit domácí maggi. Stačí ho nasekat, naložit do sklenice s olejem a nechat stát 14 dnů na slunečném místě. Nakonec maggi dochuťte špetkou cukru a uchovávejte ho v lednici.