Zdravé pomazánky: 10 nejlepších receptů, které musíte ochutnat

11. února 2023 • 00:00

Chutné a hlavně zdravé, to jsou naše pomazánky! Ať už chcete zhubnout, nebo si jen bez výčitek namazat větší vrstvu na chleba, jste na správném místě. Vybrali jsme pro vás 10 receptů, kde si každý najde to své. Dokonce i milovníci masa!

Pomazánky jsou rychlé na přípravu a vždy se hodí mít nějakou v záloze v ledničce. Jestli však chcete udělat něco pro své tělo, umíchejte si je doma. Víte, co do nich dáte, ušetříte a hlavně ta chuť! Vyberte si jednu z 10 zdravých pomazánek, které jsou plné vitaminů.

Ředkvičková pomazánka

Suroviny:

  • 1 svazek ředkviček + pár ředkvičkových listů
  • 150 g čerstvého sýra
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce 30% smetany 
  • pár kapek worcesterské omáčky
  • sůl a pepř  

Postup na pomazánku najdete ZDE >>>

Video se připravuje ...

Mrkvová s pekany

Suroviny:

  • 125 g čerstvého sýra
  • 4 malé mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 1/4 malého balení majonézy nebo řeckého jogurtu
  • hrst mletých pekanových ořechů
  • sůl a mletý pepř

Mrkvová Mrkvová • Autor: iStock.com

Postup:

1. V míse smícháme čerstvý sýr s majonézou (nebo jogurtem).

2. Přidáme nastrouhanou mrkev a pekanové ořechy.

3. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.

4. Pomazánku dáme odležet do ledničky a poté servírujeme posypanou nasekanou jarní cibulkou.

Šunková

Suroviny:

  • 300 až 400 g dušené šunky
  • 2 vejce natvrdo
  • 60 g nastrouhaného celeru
  • 2 jarní cibulky
  • 1 kelímek bílého jogurtu (nebo zakysané smetany)
  • 1 lžíce hořčice

Šunková Šunková • Autor: iStock.com

Postup:

1. Šunku i vejce nastrouháme nahrubo a celer najemno.

2. Šunku, vejce a celer smícháme v míse společně s jogurtem a hořčicí. Poté přidáme najemno nasekanou cibulku.

3. Hotovou pomazánku necháme chvíli odležet v ledničce a poté můžeme ihned servírovat.

Z červené čočky

Suroviny:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • sůl a mletý pepř

Z červené čočky Z červené čočky • Autor: iStock.com

Postup:

1. Na pánvi orestujeme prolisovaný česnek s najemno nakrájenou cibulí. Trvá to asi 5 minut, dokud cibule nezhnědne.

2. Za stálého míchání přiléváme vývar a poté vsypeme čočku.

3. Vaříme přibližně 10 až 15 minut, dokud není čočka měkká a tekutina se nevstřebá.

4. Uvařenou čočku i s cibulí a česnekem přendáme do mixéru.

5. Přidáme jablečný ocet, rajčatové pyré, javorový sirup, oregano, pepř, kmín, koriandr, kurkumu, citronovou šťávu a vše rozmixujeme dohladka.

6. Poté podle chuti osolíme a opepříme.

7. Pomazánku podáváme vychlazenou a posypanou čerstvým koprem.

Česneková bez majolky

Suroviny:

  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 100 g tvarohu
  • 80 až 100 g čerstvého sýra
  • 50 g tvrdého sýra
  • sůl a pepř

Česneková Česneková • Autor: iStock.com

Postup:

1. Česnek prolisujeme nebo dobře utřeme.

2. Nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho se všemi zbylými surovinami.

3. Na závěr dochutíme solí a pepřem. Můžeme ihned servírovat.

Tuňáková 

Suroviny:

  • 120 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 150 g cottage
  • 70 g salátové okurky
  • ½ cibule
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

Tuňáková Tuňáková • Autor: iStock.com

Postup:

1. Tuňáka a cottage rozmixujeme dohladka.

2. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou vymačkanou okurku.

3. Osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.

4. Pomazánku necháme před servírováním vychladit.

Budapešťská

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 80 až 100 g čerstvého sýra
  • 100 g červené papriky
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • pažitka
  • sůl a pepř

Budapešťská Budapešťská • Autor: Profimedia.cz

Postup:

1. Papriku nakrájíme na drobné kousky.

2. Všechny ingredience smícháme dohromady a ochutíme solí a pepřem.

3. Pomazánku necháme rozležet v chladu.

Rajčatová

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1 žervé
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 hrst nadrobno nakrájených sušených rajčat
  • špetka oregana
  • sůl a pepř
  • 1 hrst čerstvé bazalky

Rajčatová Rajčatová • Autor: iStock.com

Postup:

1. Rajčata nasekáme najemno a smícháme je s ostatními surovinami.

2. Bazalku můžeme přidat pokrájenou do pomazánky nebo ji použít na ozdobení.

3. Pomazánka je nejlepší na opečeném pečivu, ale chutná i jen tak na bagetce.

Celerová s jablkem

Suroviny:

  • 1/2 malého celeru
  • 1 mrkev
  • 1/2 jablka
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce jogurtu
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl a mletý pepř
  • 1 hrst pažitky

Celerová s jablkem Celerová s jablkem • Autor: iStock.com

Postup:

1. Celer oloupeme a najemno nastrouháme.

2. Přidáme nastrouhané jablko s mrkví, kde ponecháme i slupku.

3. V míse smícháme celer s mrkví a jablkem. Přidáme tvaroh, jogurt a šťávu z citronu.

4. Promícháme a podle chuti opepříme a osolíme.

5. Nakonec vsypeme nasekanou pažitku a zamícháme.

6. Hotovou pomazánku necháme chvíli odležet a poté podáváme.

Z červené řepy

Tuhle musíte vyzkoušet >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR