Pampelišky nejsou dobré jen na med a sirup! Vyzkoušejte netradiční recepty z listů i květů

10. dubna 2024 • 02:00

Někdo je považuje za otravný plevel, někdo zase za úžasnou surovinu, která se dá výborně využít v kuchyni. A nejen na výrobu domácího medu nebo sirupu. Z listů i květů pampelišek můžete připravit i mnoho slaných delikates.

Pampeliška nebo také smetánka je především léčivka. Doporučuje se ji užívat při zánětech močových cest nebo ledvinových kamenech. Pozitivně působí na trávení, pomáhá při překyselení žaludku nebo pálení žáhy. Také má močopudné účinky. Ve francouzštině se jí dokonce lidově říká pissenlit, což v doslovném překladu znamená „čurat do postele“. Pampeliška proto bývá oblíbenou součástí různých směsí na očistu organismu. Podporuje vylučování přebytečné vody z těla, aniž by z něj vyplavovala draslík, používá se i při chronické únavě, pomáhá zmírnit revmatismus nebo potíže s játry.

Video se připravuje ...

Kdy se jí raději vyhnout?

Přestože má pampeliška spoustu pozitivních účinků, není úplně pro každého. Vyhnout by se jí měly těhotné a kojící ženy. Květy a vše, co je z nich vyrobeno, tedy i med nebo sirup, mohou způsobovat potíže lidem alergickým na pyl. Protože pampeliška odvodňuje a snižuje hladinu cukru v krvi, neměli by ji užívat ani lidé, kteří berou diuretika, léky na ředění krve nebo léky na cukrovku.

Využít se dají květy, listy i kořen

Pokud jde o kuchyňské využití, dají se z pampelišky využít všechny její části. Z květů se nejčastěji dělá již zmíněný med nebo sirup, ovšem dají se třeba i smažit. Listy, které mají diuretické účinky, jsou výborným doplňkem salátů, udělat se z nich dá i pesto nebo polévka. Ideální je sbírat pampeliškové listy ještě předtím, než rostlina vykvete. V té době jsou krásně křehké a mají příjemnou, lehce nahořklou chuť. Starší listy už bývají hodně hořké a plné mléka. Využít se dají i kořeny, které se po umytí usuší a pak se z nich připravuje odvar, který je výborný při žaludečních a střevních potížích. Usušené kořeny se také melou na prášek, který lze přidávat po troškách například do polévek nebo pečiva. Zvýší to jejich stravitelnost a dodá zajímavou chuť. Z nasucho opraženého prášku se také připravuje bezkofeinový nápoj podobný kávě.

Pampeliškové recepty, které možná neznáte

Vychutnejte si jarní pampelišky trochu jinak. Máme pro vás pár receptů, které stojí za vyzkoušení:

Smažené pampeliškové květy

Smažené pampeliškové květy Smažené pampeliškové květy • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 20–30 pampeliškových květů
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • sůl, mletý pepř
  • olej na smažení

Postup:

1. Čerstvě natrhané květy pampelišek ponořte na chvíli do studené, lehce osolené vody, pak je opláchněte v čisté vodě, položte na papírovou utěrku a lehce je osušte, abyste květy moc nepomačkali.

2. V misce rozmíchejte vejce s moukou a mlékem, těstíčko osolte a trochu opepřete.

3. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje (můžete použít i fritézu). Květy jeden po druhém namáčejte do těstíčka a usmažte je v oleji dozlatova.

4. Usmažené květy nechte odkapat na papírové utěrce, podle chuti je osolte a můžete podávat. Jsou výborné jako jarní předkrm, například s dipem ze zakysané smetany.

Pampeliškové pesto

Pampeliškové pesto Pampeliškové pesto • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky čerstvých mladých pampeliškových listů
  • 12 velkých lístků bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku lehce opražených lískových oříšků, mandlí, piniových nebo vlašských ořechů
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • citronovou šťávu (podle chuti)

Postup:

1. Omyté a osušené pampeliškové listy dejte do kuchyňského robotu a lehce rozmixujte. Přidejte bazalkové lístky, česnek, ořechy a opět rozmixujte.

2. Postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta.

3. Přidejte parmazán, sůl a pepř, důkladně promíchejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, můžete přidat i trochu citronové šťávy.

4. Pesto uchovávejte v uzavřené skleničce v ledničce, kde vydrží několik dní. Můžete ho také rozdělit do tvořítek na led a zmrazit. Je výborné do těstovin, lze ho podávat jako dip s chipsy z pita chleba, hodí se i na ochucení pečeného kuřete nebo ryby.  

Pampelišková polévka

Pampelišková polévka Pampelišková polévka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 250 g mladých čerstvých pampeliškových listů
  • 1 l vývaru
  • 1 kelímek smetany
  • 2 žloutky
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji osmahněte. Přidejte omyté a rozmixované pampeliškové listy, zalijte je vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu.

2. Ve smetaně pokojové teploty rozmíchejte žloutky, vše přilijte do vařící se polévky, ještě krátce povařte do zhoustnutí a podle chuti dosolte.

TIP: Polévku můžete podávat posypanou chlebovými krutony.

Pampeliškové listy s česnekem

Pampeliškové listy s česnekem Pampeliškové listy s česnekem • Autor: Instagram/dianesleach

Co budete potřebovat:

  • asi 400 g mladých čerstvých pampeliškových listů
  • rostlinný olej
  • 1 menší sušenou chilli papričku
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • parmazán podle chuti

Postup:

1. Pampeliškové listy ponořte na 10 minut do lehce osolené vody a pak je dobře opláchněte v čisté vodě a překrájejte na kratší kusy.

2. V hrnci přiveďte k varu asi půl hrnku vody, přidejte lžičku soli a překrájené listy a povařte je bez pokličky asi 10 minut.

3. Zatímco se listy vaří, rozehřejte na pánvi olej, přidejte podrcenou chilli papričku, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte je za stálého míchání zesklovatět. Přidejte povařené a scezené pampeliškové listy, osolte, opepřete, promíchejte a krátce prohřejte.

4. Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem a doplněné pečivem.

Pampeliškový salát s vejcem a slaninou

Pampeliškový salát se slaninou a vejci Pampeliškový salát se slaninou a vejci • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 hrsti čerstvých pampeliškových listů
  • 150 g slaniny
  • 1 cibuli
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci vinného octa
  • 2 lžičky medu
  • sůl a mletý pepř podle chuti  
  • 4 natvrdo uvařená vejce

Postup:

1. Pampeliškové listy omyjte, osušte a nasypte do mísy.

2. Slaninu nakrájejte na nudličky, zahřejte ji v pánvi a opékejte, dokud nezezlátne. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a krátce orestujte.

3. V misce rozmíchejte olivový olej, ocet, med, sůl a pepř. 

4. Do mísy s pampeliškovými listy přidejte oloupaná a na čtvrtky nakrájená uvařená vejce, opečenou slaninu s cibulí, připravenou zálivku a vše lehce promíchejte.

5. Podávejte ihned, doplněné chlebem nebo pečivem.

Pampeliškový salát s granátovým jablkem

Pampeliškový salát s granátovým jablkem a čerstvým sýrem Pampeliškový salát s granátovým jablkem a čerstvým sýrem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:         

  • 4 hrsti čerstvých mladých pampeliškových listů
  • 1 granátové jablko
  • 1 hrušku
  • 1/2 šálku čerstvého sýra
  • 1/4 šálku vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku medu
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Pampeliškové listy omyjte a dejte do mísy. Přidejte hrušku nakrájenou na tenké plátky, nasekané ořechy a zrníčka z granátového jablka.

2. V misce umíchejte zálivku z olivového oleje, citronové šťávy, medu, trošky soli a pepře. Zálivku nalijte na salát v míse a promíchejte.

3. Nakonec salát posypte rozdrobeným čerstvým sýrem a podávejte s chlebem nebo pečivem.

Vyzkoušejte i další recepty z pampelišek:

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Pampeliškový salát s medovo-hořčičnou zálivkou a slaninou

Tropické smoothie z pampeliškových listů

Pampeliškové víno

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková