Jarní domácí medy: Vyrobte si pampeliškový, sedmikráskový nebo jitrocelový

13. dubna 2024 • 04:30

Spoustu bylinek považujeme za plevel, přitom jsou zdravé a léčivé a na jaře jsou jedním z prvních zdrojů vitaminů a minerálů. Medy z nich připravené nejsou sice medem v pravém slova smyslu, na zdraví ale působí blahodárně a většinou i chutnají a vypadají podobně jako pravý med, jen jsou trochu řidší. Nepropásněte ten pravý čas a připravte si je podle našich receptů.

Pampeliška

Pampeliška je jednou z nejlepších léčivek. Má pozitivní účinky na trávení, odstraňuje z těla toxiny, ulevuje při chřipce, angíně nebo kašli, doporučuje se při zánětech močových cest a při léčbě ledvinových kamenů. Med z pampelišky může být vhodnou náhradou klasického medu pro vegany nebo ty, kteří mají na včelí med alergii. Protože ale obsahuje pyl, není naopak vhodný pro ty, kteří mají alergii na pyl. Také by se mu měly vyhnout těhotné a kojicí ženy, nedoporučuje se ani lidem, kteří užívají léky na odvodnění nebo cukrovku.

Video se připravuje ...

Vařený pampeliškový med

Co budete potřebovat:

  • 1 menší košík pampeliškových květů (asi 400 květů)
  • 1,5 l vody
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1,5 kg krupicového cukru

Postup:

1. Květy pampelišek rozložte na čistou utěrku a počkejte asi hodinu, aby z nich stihli vylézt broučci. Neomývejte je, protože byste je připravili o pyl, který je pro přípravu medu nutností.

2. Květy nasypte do většího hrnce, zalijte vodou, přidejte na plátky nakrájený citron (i s kůrou) a nakrájený oloupaný pomeranč a povařte 30 minut. Pak hrnec odstavte z ohně, nechte vychladnout, zakryjte pokličkou a uložte na 1 den na tmavé a chladnější místo.

3. Druhý den vše přeceďte přes jemné sítko a ještě dobře vymačkejte. Tekutinu nalijte do hrnce, přidejte cukr a vařte za průběžného míchání 30 minut až hodinu. Jakmile se směs začne táhnout, nalijte ji do čistých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí med ještě zhoustne.

Příprava pampeliškového medu bez vaření. Příprava pampeliškového medu bez vaření. • Autor: iStock

 Pampeliškový med bez vaření

Připravíte ho stejným způsobem, jako se na jaře dělá například sirup ze smrkových výhonků.

Co budete potřebovat:

  • 90 květů pampelišek
  • 1,1–1,2 kg krupicového cukru

Postup:

1. Květy pampelišek rozložte na čistou utěrku nebo arch pečicího papíru a počkejte asi hodinu, aby z nich stihli vylézt broučci.

2. Připravte si menší sklenice, dobře je vymyjte horkou vodou a nechte uschnout. Pak do nich začněte vrstvit střídavě cukr a pampeliškové květy, až sklenice zcela naplníte. Nebojte se květy trochu zmáčknout a dávejte pozor, aby jednotlivé vrstvy nebyly příliš vysoké, cukr by se pak hůře rozpouštěl. Poslední vrstva by měla být z cukru. Skleničky uzavřete víčky, postavte na teplé místo (ne na přímé slunce) a nechte stát několik týdnů, dokud se cukr zcela nerozpustí.

3. Tekutinu ze sklenic přeceďte přes plátýnko do čistých skleniček, uzavřete je a uložte v ledničce

TIP: Stejným způsobem si můžete připravit nevařený med z jitrocelových listů, které před vrstvením do sklenice natrhejte na kousky.

Sedmikráska

Sedmikrásky se užívají hlavně jako podpora při vykašlávání a odhlenění. Působí protizánětlivě – při onemocnění močových cest nebo zánětu ledvin. A pomohou i s jarní únavou.

Sedmikráskový med Sedmikráskový med • Autor: iStock

Sedmikráskový med

Co budete potřebovat:

  • 700 g květů sedmikrásek
  • 1–2 citrony
  • 1 kg krupicového cukru

Postup:

1. Květy zalijte litrem vroucí vody, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte stát v tmavé a chladnější místnosti 24 hodin.

2. Druhý den vše přeceďte přes sítko nebo plátýnko a dobře vymačkejte. Tekutinu přiveďte pomalu k varu, přidejte cukr a za občasného zamíchání vařte, dokud směs nezhoustne.

3. Směs naplňte do čistých skleniček, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP: Při přípravě tohoto medu můžete ke květům sedmikrásek přidat i květy pampelišek nebo pár lístků jitrocele.

Šeřík

Opojně voňavé květy šeříku se v lidovém léčitelství používají při bolestech hlavy nebo krku, na podporu zažívání nebo zrychlení metabolismu.

Med se dá připravit i z květů šeříku. Med se dá připravit i z květů šeříku. • Autor: iStock

Šeříkový med

Na přípravu šeříkového medu budete potřebovat čerstvé šeříkové květy a včelí med. Květy zbavte tuhých stonků a naplňte jimi čisté zavařovací sklenice. Zalijte je medem, promíchejte, uzavřete a nechte stát na teplém místě dva týdny. Během té doby obsah každé dva dny promíchejte. Květy lehce zkvasí a objem se zmenší.

Podběl

Jedna z prvních jarních léčivek je velmi účinná proti kašli a má silné protizánětlivé účinky. Užívá se při zánětech horních cest dýchacích i pro snadnější odkašlávání.

Podběl je jednou z prvních jarních bylinek. Podběl je jednou z prvních jarních bylinek. • Autor: iStock

Med z podbělu

Co budete potřebovat:

  • 500 květů podbělu
  • 1 citron
  • 1 kg krupicového cukru

Postup:

1. Květy podbělu rozložte asi na hodinu na čistou utěrku nebo na plech, aby z nich vylezli broučci. Pak je přesypte do hrnce, přelijte litrem vroucí vody, přidejte na kolečka nakrájený citron  a nechte 24 hodin louhovat.

2. Druhý den směs přeceďte přes sítko nebo hustší plátno do hrnce, přidejte cukr a vařte několik hodin, až začne směs houstnout. Naplňte ji do skleniček a dobře uzavřete.

Jitrocel

Lístky jitrocele jsou skvělé na hojení ran nebo při bodnutí hmyzem. Stačí je podrtit a přiložit na postižené místo. Jitrocel je velmi prospěšný i pro játra, používá se při detoxikaci krve, plic a žaludku nebo na léčbu kašle či astmatu.

Jitrocelový med Jitrocelový med • Autor: iStock

Jitrocelový med

Co budete potřebovat:

  • 400 g jitrocelových listů
  • 2 l vody
  • 2 citrony
  • 3 kg krupicového cukru

Postup přípravy:

1. Jitrocelové lístky nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Přidejte citron nakrájený na plátky, vše zalijte vroucí vodou a povařte asi minutu. Hrnec zakryjte pokličkou a nechte stát 24 hodin.

2. Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko do čistého hrnce, přidejte cukr a pomalu vařte, dokud směs nezačne houstnout. 

3. Směs naplňte do čistých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Domácím medem si můžete vylepšit třeba lívance>>>

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková