Rebarborové poklady ve skleničkách: Udělejte si džem, kompot, sirup nebo čatní

26. května 2023 • 00:00

Rebarbora je sice zelenina a při pohledu na její dlouhé stonky mnohé ani nenapadne, že by se daly chutně využít. O to víc vás může překvapit, jak skvěle chutná rebarbora sladce a možná někdy i lehce pikantně zavařená.

Správný název rebarbory je reveň kadeřavá (existuje ještě reveň dlanitá, která se používá jako léčivá rostlina). I reveň kadeřavá je velmi zdravá. Je plná vlákniny, vitaminů a také minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík nebo fosfor. Raší brzy na jaře, kdy je také nejlahodnější. Její řapíky se odlamují postupně, až do svatého Jana (24. června). Pak postupně ztrácejí svou křehkost a aroma a narůstá v nich obsah kyseliny šťavelové, která je ve větším množství jedovatá.

Video se připravuje ...

Než budete s rebarborou cokoli dělat, je nutné její řapíky zbavit listů, které jsou nepoživatelné, očistit je a oloupat z nich povrchová vlákna. Z takto připravené rebarbory si pak můžete upéct třeba koláč nebo si ji uchovat na delší dobu v podobě kompotu, zavařeniny, sirupu či pikatního čatní. Během podzimu a zimy vám budou všechny tyto dobroty připomínat krásné období jara (pokud je do té doby nesníte) a v hezkých skleničkách je můžete dát někomu i jako originální dárek.

Rebarborový kompot

Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájejte na špalíčky, naplňte do čistých sklenic a zalijte roztokem vody s cukrem, do kterého přidejte lžičku sušené citronové kůry (na 1 l vody 700 g cukru). Pro zvýraznění chuti můžete do nálevu přidat ještě 2 lžíce rumu. Sklenice uzavřete a sterilujte 20–30 minut při 90 °C.

Používáte-li při zavařování rádi koření, zkuste recept na kompot ochucený badyánem, vanilkou a pomerančovou kůrou a doplněný jahodami

Kompot z rebarbory je skvělý samotný nebo ho podávejte třeba jako dezert s vanilkovou omáčkou.

Džem z rebarbory

Co budete potřebovat:

  • 1 kg rebarbory
  • 750 g cukru
  • trochu rumu (nemusí být)

Postup:

  1. Oloupané stonky nakrájejte na malé špalíčky (můžete je i umlít), nasypte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, až pustí šťávu. Zesilte plamen a vařte doměkka, průběžně sbírejte pěnu na povrchu.
  2. Přidejte cukr a ještě chvíli povařte, pro vylepšení chuti můžete přidat trochu rumu.
  3. Horký džem naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčky a obraťte na několik minut dnem vzhůru.

Rebarbora se dá v zavařeninách skvěle kombinovat i s dalším ovocem, například s jahodami, malinami, broskvemi nebo ananasem, případně můžete kyselou chuť rebarbory vyvážit ananasovou šťávou a medem.

Rebarborový kompot nebo svařený sirup je skvělý třeba na cheesecake. Rebarborový kompot nebo svařený sirup je skvělý třeba na cheesecake. • Autor: iStock

Rebarborový sirup

Z domácího sirupu z rebarbory si v létě připravíte osvěžující limonády, můžete ho přidávat do čaje, ochucovat a zdobit jím cheesecake a další dezerty i zmrzliny a dospělí ho možná rádi vyzkoušejí jako drink v kombinaci s vychlazeným proseccem a případně i troškou ginu.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg rebarbory
  • 750 ml vody
  • 500 g cukru (může být i třtinový)
  • šťávu ze 2 citronů

Postup:

  1. Z řapíků rebarbory oloupejte tvrdou slupku, nakrájejte je na asi centimetrové kousky, nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte citronovou šťávu, přiveďte k varu a povařte 30 minut. Vše přeceďte přes jemné síto, přidejte cukr a ještě povařte 5 minut.
  2. Horký sirup nalijte do čisté lahve, uzavřete, nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.

Když sirup ještě svaříte, aby byl hustší, můžete ho použít jako sladkou polevu například na jogurt s jahodami a mátou.

Rebarborové čatní

Jeho pikantní chuť oceníte v kombinaci s grilovaným masem a naprosto dokonalé je s dobrým, dokřupava opečeným chlebem a tvrdým sýrem.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg rebarbory
  • 200 g červené cibule
  • 200 g rozinek
  • 2 řapíky celeru
  • 200 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 2 dl vinného octa
  • asi 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku soli
  • trochu pomerančové šťávy

Postup:

  1. Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájejte spolu s řapíkatým celerem na kostičky a dejte do kastrolu. Přidejte cibuli nakrájenou na půlkolečka, nastrouhaný zázvor, zastříkněte pomerančovou šťávou a povařte asi 10 minut.
  2. Přidejte omyté rozinky, cukr, ocet a sůl a vařte do zhoustnutí. Hotové čatní naplňte do čistých předehřátých skleniček a ihned uzavřete víčky. Pro delší uchování můžete skleničky ještě sterilizovat ve vodní lázni při 95 °C asi 20 minut.  

Vyzkoušejte i recept na rebarborové čatní se sušenými meruňkami, které je skvělé v kombinaci s pečivem, rozinkami a sýrem s bílou plísní.

Brzy začne i sezóna jahod. Udělejte si z nich také marmeládu>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK