Co podniknout s kedlubnami? Zkuste zelí, polévku, bramboráky nebo pizzu

19. května 2022 • 00:00

Jasně zelené nebo modré kedlubny jsou nejen zdravá, ale také neuvěřitelně všestranná zelenina a v kuchyni byste ji měli přivítat s otevřenou náručí. Je totiž výborná nejen za syrova. Zkusili jste ji někdy upéct nebo uvařit? Ochutnejte lahodné zelí z kedluben, krémovou polévku, placky, nebo si kedlubny naložte do pikantního nálevu.

Kedlubny patří stejně jako květák, brokolice, zelí nebo kapusta mezi brukvovitou zeleninu. A jsou z této skupiny nejzdravější. Obsahují spoustu vlákniny, vitaminů (hlavně C, A, B a také důležitý vitamin K, který se podílí na správném vstřebávání vápníku do kostí), hořčík, draslík, železo, sodík, vápník, fosfor nebo selen, který je důležitý pro zdravé fungování štítné žlázy.  Konzumují se sice jen bulvy, ale pokud jsou na nich mladé svěží listy, nevyhazujte je. Obsahují totiž několikanásobně víc vitaminu C a vápníku než bulvy. Můžete je nasekat a přidat například do salátů nebo pomazánek.  

Kedlubnové listy se dají i plnit jako závitky >>> 

Dejte si kedlubny s dipem nebo jako salát

Lahodná chuť mladých kedluben a jejich křupavost nejlépe vyniknou v syrovém stavu. Stačí kedlubnu oloupat, nakrájet a podávat jen tak samotnou nebo doplněnou dipem či hummusem. Nakrájenou nebo nastrouhanou ji můžete přidávat do nejrůznějších salátů. Udělejte si třeba originální salát z kedluben, jablek, ředkviček, fenyklu, vlašských oříšků a parmazánu. Nebo kedlubnu připravte na způsob zelného salátu s křenem.

Kedlubnový salát s ředkvičkami, jablky a lískovými oříšky. Kedlubnový salát s ředkvičkami, jablky a lískovými oříšky. • Autor: iStock

Naplňte je

Kulaté bulvy kedluben přímo vybízejí k tomu, abyste je vydlabali, naplnili něčím dobrým a pak zapekli. Klasickou nádívkou bývá mleté maso, výborné jsou kedlubny plněné křupavou slaninou, jáhlami, ricottou a voňavým rozmarýnem.

Udělejte z nich zelí

Větší kedlubny jsou ideální na přípravu kedlubnového zelí, které má jemnější chuť než to klasické a perfektně se hodí k české klasice – pečené huse nebo kachně s knedlíky. 

Uvařte z nich polévku

Když kedlubny uvaříte, ztratí svou štiplavost a vynikne jejich jemná a nasládlá chuť. Když přidáte ještě smetanu, získáte během chvilky a jen s minimem surovin skvělou polévku. Velmi úsporná a přitom chuťově skvělá je také jednoduchá krupicová polévka z kedluben nebo kedlubnovo-bramborová polévka s vaječnou zavářkou.  

Mladými kedlubnovými lístky můžete posypat polévku. Mladými kedlubnovými lístky můžete posypat polévku. • Autor: iStock

Kedlubnová omáčka umí překvapit

Z kedluben se dá připravit i skvělá omáčka na způsob koprovky. Podávat ji můžete s bramborem a natvrdo uvařeným nebo ztraceným vejcem, případně s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Zkuste kedlubnovou pizzu

Napadlo by vás, že se dá kedlubna dát i na pizzu? Ano, dá a je to skvělé! Kombinace chřestu, špenátu a dvou druhů sýru vás příjemně překvapí.

Zapékání kedlubnám svědčí

Nebojte se kedlubny ani zapékat. Ve spojení s lahodným sýrem a smetanou získají jemnou a krémovou chuť a křupavou kůrku. A neuškodí jim ani spojení s další příbuznou zeleninou – kapustou. Recept na gratinované kedlubny s kapustou vás přesvědčí, že s kedlubnami se dají dělat opravdové divy.

Nahradí i brambory

Kedlubny lze propašovat i do slaných placek nebo bramboráků, v nichž skvěle zastoupí brambory.

Naložte je

Chuť kořeněného nálevu kedlubnám opravdu svědčí. Díky němu se promění v pikantní chuťovku, kterou můžete doplnit grilované maso, saláty nebo třeba sendviče. Kedlubny naložené spolu s mladými lístky a ředkvičkami chutnají skvěle na opečeném chlebu s plátky pečeného hovězího masa.

Skvělá příloha v podobě pyré

Uvařené kedlubny lze také rozmixovat a zjemnit smetanou. Získáte tím originální pyré na způsob bramborové kaše, které můžete podávat třeba s dokřupava opečenými rybími filety.

Autor: AK