Pampeliškový med a sirup: Podrobný návod, jak si je vyrobit doma

25. dubna 2023 • 12:00

Krásně žluté pampelišky rostou na jaře téměř všude, a i když jsou všeobecně považovány za plevel, mají spoustu pozitivních účinků na zdraví, které stojí za to využít. Připravte si z nich právě teď domácí léčivý med nebo sirup.

Už samotný název smetanka lékařská napovídá, že je pampeliška léčivá a ukrývá v sobě mimořádnou sílu přírody. Pomáhá posilovat imunitní systém, odstraňuje z těla toxiny, podporuje dobré trávení, ulevuje při chřipce, angíně nebo kašli.

Na podporu trávení můžete využít i další jarní bylinky>>>

Video se připravuje ...

Nevýhodou pampelišky je, že se její květy nedají moc dobře nasušit do zásoby. Proto už naši předci vymysleli účinný způsob, jak její léčivé účinky zachovat v jiné podobě – například jako med nebo sirup. Pokud tedy na pampelišky někde narazíte a nebude to přímo u silnice, nasbírejte si jich pořádný pytel.

Jak vyrobit pampeliškový med

Není to med v pravém slova smyslu, protože ho nevyrábějí včely, přesto chutná velmi podobně, i když je štiplavější. Má i velmi podobnou barvu, jen je trochu řidší. A může být navíc vhodnou náhradou klasického medu pro vegany nebo ty, kteří mají na včelí med alergii. Protože ale obsahuje pyl, není naopak vhodný pro ty, kteří mají alergii na pyl. Také by se mu měly vyhnout těhotné a kojící ženy, nedoporučuje se ani lidem, kteří užívají léky na odvodnění nebo cukrovku.

Pampeliškovým medem můžete polévat domácí vafle Pampeliškovým medem můžete polévat domácí vafle • Autor: iStock

Pampeliškový med je skvělý na chleba s máslem, toasty, lívance, vaflepalačinky, můžete jej použít stejně jako med v čaji a nápojích.

Přestože pampelišky rostou od jara až do podzimu, nejlepší je sbírat je v době zhruba od konce dubna do půlky května. Snažte se na ně vyrazit v době, kdy je venku jasno a slunečno a pokud možno po ránu. Právě v tu dobu jsou květy nejrozvitější a mají hodně nektaru. Ideální je, když si je můžete natrhat na vlastní zahradě, nebo alespoň najděte nějaké čisté místo v přírodě. Květy trhejte nejlépe do košíku nebo do prodyšné plátěné tašky, aby se nezapařily.

Co budete potřebovat:

  • 1 menší košík pampeliškových květů (asi 400 květů)
  • 1,5 l vody
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1,5 kg krupicového cukru

1. Květy pampelišek namočte asi na 5 minut do studené vody, aby se z nich vyplavili broučci a pyl. Pak je sceďte, nasypte do většího hrnce a přidejte na plátky nakrájený citron (i s kůrou) a nakrájený oloupaný pomeranč. Přilijte vodu a povařte 30 minut. Pak hrnec odstavte z ohně, nechte vychladnout a uložte na 1 den na tmavé a chladnější místo.

2. Druhý den vše přeceďte přes jemné sítko, tekutinu nalijte do hrnce, přidejte cukr a vařte za průběžného míchání 30 minut až 1 hodinu. Jakmile se směs začne táhnout, nalijte ji do čistých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí med ještě zhoustne.

Pampeliškový sirup

Domácí sirup z pampelišek je hodně podobný pampeliškovému medu, jen je řidší. Má příjemně sladkou chuť a můžete ho použít na přípravu domácí limonády, na přelití palačinek, vaflíovesné kaše nebo třeba sladkých pohárů.

Co budete potřebovat:

  • 4 hrsti pampeliškových květů (asi 100 květů)
  • 600 ml vody
  • 250 g cukru
  • citronovou a pomerančovou šťávu podle chuti

1. Pampeliškové květy rozložte na čistou utěrku a počkejte asi hodinu, aby z nich mohl vylézt všechen hmyz. Pak květy přesypte do hrnce, zalijte vodou a vařte pod pokličkou na mírném ohni přibližně hodinu. Nechte vychladnout do druhého dne.

2. Druhý den obsah hrnce přeceďte, květy dobře vymačkejte a tekutinu nalijte do čistého hrnce. Přidejte cukr a zahřejte, až se cukr rozpustí. Nakonec přimíchejte podle chuti citronovou a pomerančovou šťávu. Horký sirup nalijte do vhodné sklenice a po vychladnutí uložte do lednice.

Jde to i bez vaření

Pampeliškový sirup se dá udělat i bez vaření a díky tomu si zachová v plné míře všechny zdravotní účinky. Můžete ho použít do limonád, do čaje, smoothie i na doslazení různých dezertů.

Co budete potřebovat:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g krupicového cukru
  • 200 ml vody

1. Pampeliškové květy natrhejte na menší části, rozložte je na čistou utěrku a počkejte asi hodinu, až z nich vylezou broučci.

2. Pak květy přesypte do skleněné nádoby, přisypte cukr, nádobu uzavřete nebo zakryjte fólií a nechte takto stát dva dny na slunečném místě, například na parapetu. Občas nádobu otočte, aby se cukr dostal ke všem květům.

3. Po dvou dnech přilijte vodu, promíchejte a nechte ještě den stát.

4. Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko a skladujte v lednici.

Využít se dá i kořen pampelišky, třeba na přípravu čaje>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK