Bylinky nemusí jen léčit. Na které byste si měli dát pozor?

18. července 2023 • 00:00

Bylinky jsou výbornými pomocníky v kuchyni a při léčbě mnoha zdravotních neduhů. I ty nejzdravější mohou ale v určitých případech škodit. Na které byste si měli dát pozor a co vám mohou při dlouhodobém a nadměrném užívání způsobit?

Přestože bylinky pocházejí z přírody, měli bychom si při jejich užívání dát pozor na tři věci. Tou první je možná alergie. Každá bylinka obsahuje spektrum různých látek, které mohou vyvolat všelijaké alergické reakce. I když nemusí být nijak závažné, přesto vás mohou potrápit. Nejčastěji se objevují v podobě žaludečních potíží nebo vyrážky. Pokud se jim chcete vyhnout, je dobré si o užívání konkrétní bylinky zjistit ověřené informace nebo se poradit s lékařem. Silným alergenem je například heřmánek.

Víte, které bylinky pomáhají proti nadýmání?>>>

Video se připravuje ...

Dalším rizikem je kombinace bylinek s léky. To se týká například třezalky nebo kozlíku, ale třeba i mateřídoušky nebo řebříčku, což jsou dvě bylinky, které by se neměly užívat spolu s antibiotiky. Pokud nějaké léky užíváte, i v tomto případě je dobré poradit se nejdříve s lékařem. Bez konzultace s lékařem by většinu bylinek neměly užívat ani těhotné nebo kojící ženy a obezřetní buďte i v případě malých dětí.

Nežádoucí účinek bylinek může nastat také v případě, že některou z nich konzumujete ve velkém množství nebo dlouhodobě.

U kterých bylinek je dobré mít se na pozoru?

Kopřiva

Kopřiva patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Využívají se hlavně její detoxikující, močopudné a posilující účinky. Používá se například k léčbě zánětů močových nebo dýchacích cest, při vysokém krevním tlaku, průjmech, vyčerpání, silné menstruaci, podporuje krvetvorbu, pomáhá i na akné, různé svědivé vyrážky nebo ekzémy. Nebojte se kopřivy zakomponovat do svého jídelníčku, udělejte si z nich třeba zdravý sirup nebo bramboráčky. Je to opravdová vitamínová bomba.

Na co si dát pozor: Potíž může nastat při nadměrné konzumaci kopřiv, což znamená například popíjení kopřivového čaje po litrech. To by pak mohlo způsobit průjem, podráždění žaludku, tvorbu ledvinových kamenů, také nadměrné odvodňování a vyplavování draslíku z těla nebo zhoršení křečových žil. O užívání kopřivy by se s lékařem měli poradit také lidé užívající léky na ředění krve a ti, kteří mají alergii na pyl a užívají antihistaminika.

Máta

Také u máty se vyplatí být obezřetní, přestože je v kuchyni velmi oblíbená a používá se do mnoha pokrmů, od nápojů přes omáčky, saláty až po dezerty. Důvodem není jen to, že je zkrátka dobrá, ale také její pozitivní účinky na trávení. Využívá se také při léčbě nachlazení, pomáhá zmírnit kašel, rýmu, bolest v krku nebo i bolest hlavy, menstruační bolesti a blahodárně působí na paměť.

Na co si dát pozor: Při dlouhodobém užívání může máta způsobit tvrdnutí jater a také snižuje vnímavost těla vůči pozitivním účinkům nejen máty samotné, ale i ostatních léčivých bylinek.

Třezalka Třezalka • Autor: iStock

Třezalka

Krásně žlutě kvetoucí třezalka je bylinka, která funguje jako přírodní antidepresivum. Skvěle pomáhá při depresích, nespavosti, podporuje duševní rovnováhu, také se využívá při potížích s játry nebo žlučníkem.

Na co si dát pozor: I třezalka má svá negativa, která se navíc mohou projevit již při krátkodobém užívání. Protože způsobuje citlivost pokožky vůči UV záření, nikdy by se neměla užívat před pobytem na slunci, protože by mohla způsobit i těžké popáleniny. Také by se neměla kombinovat s antidepresivy, léky podporujícími srážlivost krve nebo léky proti migréně (může způsobit nežádoucí vedlejší účinky) a vždy je nutné konzultovat její užívání v kombinaci s dalšími léky, protože snižuje jejich účinnost. Při dlouhodobém užívání může třezalka způsobit zvýšení hladiny cholesterolu, poruchy srdečního rytmu a také zhoršení šedého zákalu. A pokud neplánujete rodinu, je také dobré vědět, že třezalka potlačuje účinky klasické hormonální antikoncepce.

Kostival

Kostival především pozitivně působí na zdraví kloubů, šlach a tkání, proto se z něj připravují různé masti, krémy a tinktury zmírňující bolesti kloubů a svalů, spáleniny, omrzliny, bércové vředy nebo další kožní potíže.

Na co si dát pozor: Přestože kostival lidé v minulosti používali i vnitřně, například při poruchách trávení, je dobré se tomu způsobu užití vyhnout. Kostival, obzvlášť jeho kořen, totiž obsahuje sloučeniny, které mohou poškodit játra. Zcela vyhnout by se měly kostivalu těhotné a kojící ženy.

Mateřídouška

Mateřídouška zklidňuje mysl, urychluje hojení ran, pomáhá při kašli, bolestech kloubů, zánětech močových cest nebo průjmu.

Na co si dát pozor: Ani tato krásná a voňavá bylinka by se neměla užívat dlouhodobě a ve větších dávkách, protože má poměrně velkou sílu. A nikdy by se neměla užívat spolu s antibiotiky, jejichž účinky pak může výrazně snížit nebo naopak zvýšit.

Šalvěj je nezbytnou součástí receptu s telecím masem zvaného saltimbocca Šalvěj je nezbytnou součástí receptu s telecím masem zvaného saltimbocca • Autor: iStock

Šalvěj

Voňavá šalvěj dokáže zklidnit bolest v krku, žaludek, střeva i nervy, uklidnit bolavý zub nebo zabránit nadměrnému pocení. Její příjemně nahořklá chuť se využívá v kombinaci s masem, také do omáček nebo paštik.

Na co si dát pozor: Šalvěj obsahuje poměrně silnou silici, která ve velkém množství způsobuje nespavost, dokonce i halucinace spojené s návaly horka, zimnicí, nevolností, zvracením, někdy až ztrátou vědomí.

Řebříček

Skromný řebříček obecný, který roste skoro na každé mezi, se v léčitelství využívá po dlouhá staletí. Je považován za jednu z ženských bylinek, protože pomáhá při bolestivé, nepravidelné nebo velmi silné menstruaci a dalších gynekologických potížích. Má močopudné a protizánětlivé účinky a využívá se i při léčbě trávicích nebo kožních potíží.

Na co si dát pozor: Ve vyšších dávkách nebo při dlouhodobém užívání může řebříček způsobovat bolesti hlavy, závratě, časté močení nebo sníženou srážlivost krve. Vyhnout by se mu měly také těhotné a kojící ženy.

Kozlík lékařský

Tato bylinka má blahodárný vliv na nervy, pomáhá při nespavosti a také snižuje tlak. V kuchyni se přidává do polévek nebo k dušenému masu.

Na co si dát pozor: Po delším užívání může kozlík vyvolat nežádoucí výkyvy psychiky a také bolesti hlavy způsobující až nevolnost.

Podběl

Přehánět byste to neměli ani s konzumací podbělu, který je výborný při léčbě kašle, bolesti v krku, chřipce nebo nachlazení.

Na co si dát pozor: Pokud byste podběl konzumovali dlouhodobě a ve větším množství, může způsobit zvýšení krevního tlaku, možná je i alergická reakce v podobě kopřivky, nevolnosti, otoků nebo dušnosti, také poškození jater a některé zdroje uvádějí, že podběl při dlouhodobé konzumaci může zvyšovat i riziko vzniku rakoviny.

Oregano se používá například do těstovin. Oregano se používá například do těstovin. • Autor: iStock

Oregana si dejte, co hrdlo ráčí

Samozřejmě jsou i bylinky, které můžete užívat dlouhodobě a v podstatě bez jakéhokoli rizika zdravotních potíží. Je to například meduňka, která pomáhá při migrénách, depresích, menstruačních bolestech nebo průjmech. Udělejte si z ní léčivý sirup nebo marinádu na grilované maso. Ani oregana, které je výborné do těstovin nebo polévek, se nemusíte bát. Pomůže vám v případě kašle, zahlenění, různých zánětů nebo plísní. A žádné vedlejší účinky nemá ani řepík, který je výborný na ledviny, žlučník nebo játra a je vhodný i pro kojence, nebo vitamínem C nabitý šípek, z kterého se dělá výborná zavařenina

Video se připravuje ...
Autor: AK