Lososový tatarák: Rady a tipy, jak připravit ten nejlepší

25. prosince 2023 • 04:15

Losos je ideální rybou pro tepelnou úpravu i konzumaci za syrova. Má příjemnou vůni, barvu i chuť, proto je součástí mnoha druhů sushi, sashimi nebo oblíbeného tataráčku. Připravte si ho jako předkrm nebo chuťovku nejen na Vánoce nebo Silvestra!

Patříte k těm, kteří místo tradičního českého kapra připravují na Štědrý den raději lososa? Nejste sami! Přednost mu dává čtvrtina Čechů, mezi lidmi mladšími pětatřiceti let dokonce celá třetina. Důvodů je hned několik. Nemá drobné kosti, maso není cítit rybinou, obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínu D a vitamínů ze skupiny B.

Ať už ale pořídíte celou rybu nebo třeba jen celé filety, zůstanou vám při porcování zbytky, které by bylo nehospodárné vyhodit, obvykle jde o úzkou ocasní část nebo ořez z kostry. Losos přece jen nepatří k nejlevnějším. Využít je můžete třeba na přípravu polévky, pomazánky nebo mezi milovníky ryb oblíbeného tataráku z lososa, který, pokud je správně připravený, je skutečnou delikatesou.

Video se připravuje ...

Z čeho lososový tatarák připravit

Použít můžete v podstatě kteroukoliv část ryby, zbavenou kůže a kostí, nejlepší je ale zvolit tu, kde je maso nejméně tučné, tedy ocasní. Tou lidé v prodejně často opovrhují, je na ní totiž nejméně masa a v ní nejvíc kostí. Maso z nich ostrým nožem ale snadno naškrabete. V případě, že zpracováváte celou rybu na filety nebo podkovy, vystačíte si s různými odřezky a „zbytky“. 

Na čem ale skutečné záleží, je čerstvost. Maso by mělo vonět oceánem a na dotek být tuhé. Jakmile ucítíte zápach rybiny, raději z něj tatarák nedělejte. Nejlepší je nechat si filety v obchodě nakrájet z celé ryby, u níž vidíte i barvu kůže a očí.

Krájet, nebo rozmělnit?

Na tom se neshodnou ani přední světoví šéfkuchaři. Udělejte to proto podle toho, jak to bude vyhovovat vám a vašim případným hostům. Někdo nedá dopustit na tataráček z najemno rozmělněného rybího masa. Můžete ho naškrabat nožem, nasekat sekáčkem nebo třeba využít malý kuchyňský elektrický sekáček. Jiný zase dává přednost hrubšímu tataráčku z lososa nakrájeného na drobné kostičky. Připravíte ho tak, že maso nejdřív nakrájíte na tenké plátky, ty pak na proužky a následně na malé stejnoměrné kostičky.

Správné ochucení dodá šmrnc

Samotná chuť čerstvého masa z lososa je velmi jemná a lahodná, aby byl ale tatarák z něj skutečně delikátní, je třeba ji přidáním několika ingrediencí vyladit k dokonalosti. Co kuchař, to jiný recept, použijte tedy ty suroviny, které vám chutnají. Chybět by rozhodně neměla najemno nakrájená cibulka (skvělá je šalotka nebo červená cibule), čerstvě vymačkaná citronová šťáva, sůl a pepř. Vynikající jsou také kapary. Někdo tatarák dochucuje trochou dijonské hořčice, přidává se i najemno nakrájená červená nebo žlutá paprika, kyselé okurky či na kousky nakrájené avokádo.

Hodí se také čerstvé bylinky, nejčastěji se používá kopr, výborný je ale i estragon, pažitka nebo třeba bazalka. I tady ale platí, že všeho moc škodí. Příliš mnoho koření by přebilo přirozenou chuť ryby, takže pozor na to. Nikdy například nekombinujte víc druhů bylinek, vyberte si vždy jen jednu. Milovníci asijské kuchyně zase mohou do masa přidat trochu nastrouhaného zázvoru, wasabi, lžíci sójové omáčky a nasekaný čerstvý koriandr.

Nepodceňte způsob servírování

Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Určitě si proto trochu vyhrajte i při servírování hotového losového tataráku. Pokud ho jen každému na talířek „nakydáte“ na hromádku lžící, nedivte se, že většina lidí nebude mít vůbec chuť se do něj pustit. Použijte nějaké tvořítko, tatarák do něj lžící nandejte a umačkejte. Nebojte se popustit uzdu fantazii, jako spodní vrstvu použijte třeba nasekané avokádo. Pak už ho jen dozdobte nějakou tou čerstvou bylinkou, několika lístky polníčku, pár kapkami olivového oleje, plátkem citronu a podobně.

K lososovému tataráčku se obvykle podávají topinky z bílého pečiva, vynikající je ale i nasucho opečený tmavší chléb či pečivo. Tatarák můžete servírovat i na jednohubkách, je ale potřeba připravit je těsně před podáváním.

Z uzeného lososa si můžete udělat výbornou pomazánku>>>

Video se připravuje ...

Autor: red