Od pondělí do pátku: Rychlé a krásně barevné večeře, které vás budou bavit
Taky už vás nebaví zimní pošmourné dny? Vneste do nich trochu barev a chutí! Máme pro vás tipy na jednoduché večeře plné zeleniny, na které je radost pohledět. A ještě si na nich pochutná celá rodina!
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Farmářská pánev
Úterý: Krůtí prsa plněná lučinou
Středa: Vegetariánské plněné papriky
Čtvrtek: Polévka z červené řepy
Pátek: Salát s hovězím masem
Rychle se dá připravit i kuřecí čína>>>
Farmářská pánev
Suroviny:
- 2 stroužky česneku
- 4 jarní cibulky
- 4 hrsti špenátu
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g šunky od kosti
- 8 vajec
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Česnek oloupeme, rozmáčkneme nožem a nakrájíme na plátky. Cibulky zbavíme konečků a nakrájíme je na kolečka. Špenát omyjeme a osušíme.
2. Rozpálíme pánev, rozehřejeme na ní polovinu oleje, přidáme polovinu cibule, a jakmile začne sklovatět, přidáme jeden stroužek česneku. Poté přidáme půlku špenátu a necháme ho lehce zavadnout. Promícháme a ve špenátu uděláme čtyři důlky, do nich dáme polovinu šunky od kosti a vyklepneme do ní čtyři vejce. Necháme je na pánvi ztuhnout a pak vše osolíme a opepříme.
3. Stejným způsobem připravíme ze zbylých surovin i druhou omeletu. Obě omelety rozkrojíme na půlky a podáváme je s celozrnnými tortillami.
Krůtí prsa plněná lučinou
Suroviny:
- 500 g krůtích prsou
- 100 g schwarzwaldské šunky
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- 120 g lučiny
- 2 lžíce olivového oleje
- malá hrst čerstvé bazalky
- mletý pepř
- sůl
- cukr podle potřeby
Postup:
1. Krůtí prsa rozkrojíme na čtyři silnější plátky a každý nařízneme podélně tak, abychom vytvořili kapsu. Lučinu rozdělíme na čtyři stejné díly a vložíme je do vytvořených kapes. Naplněné maso osolíme, opepříme a obalíme plátky šunky.
2. Na pánvi rozpálíme olej a krůtí kapsy na něm opečeme ze všech stran.
3. Rajčata zahřejeme v kastrolu a ochutíme je bazalkou, solí a pepřem, případně i troškou cukru, pokud jsou příliš kyselá. Přidáme k nim opečené maso a krátce společně podusíme. Podáváme s rýží nebo čerstvým pečivem.
Vegetariánské plněné papriky
Suroviny:
- 4 červené papriky
- 180 g kuskusu
- 400 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
- malá hrst černých oliv bez pecek
- 160 g sýru Feta
- 100 g cukety
- 160 g žluté papriky
- 140 g cherry rajčátek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule šalotka
- několik lístků čerstvé bazalky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuskus zalijeme vroucím vývarem a necháme asi deset minut pod pokličkou stát. Veškerá tekutina by se během té doby měla vsáknout do kuskusu.
2. Mezitím omyjeme červené papriky, rozkrojíme je na půlky a zbavíme semeníků. Rozložíme je na plech s papírem na pečení, zakápneme olivovým olejem a dáme na chvíli do trouby vyhřáté na 180 °C, aby změkly.
3. Olivy nakrájíme na kolečka, fetu a žlutou papriku na kostky, cuketu na čtvrtkolečka a cherry rajčata na měsíčky. Na zbylém olivovém oleji orestujeme šalotku nakrájenou nadrobno a poté přidáme cuketu, papriku i rajčata. Chvíli společně opékáme a pak přidáme i olivy a fetu. Stáhneme oheň, vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a vsypeme nakrájenou bazalku.
4. Hotovou směsí naplníme půlky paprik, vrátíme je do trouby a pečeme asi 30 minut.
TIP: Takto můžete plnit a zapékat také lilek nebo velká rajčata, případně cibuli.
Polévka z červené řepy
Suroviny:
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 40 g másla
- 800 g červené řepy
- 1 l kuřecího vývaru
- 1 lžíce medu
- šťáva z 1/2 citronu
- mletý pepř
- sůl
Na ozdobení:
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 10 g ředkviček
- hrst rukoly
Postup:
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a společně je orestujeme v hrnci na másle. Přidáme oloupanou řepu nakrájenou na kousky, zalijeme vývarem a necháme vařit doměkka.
2. Když je řepa měkká, polévku osolíme, opepříme, dochutíme medem a citronovou šťávou. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme ji ozdobenou kopečkem bílého jogurtu, na plátky nakrájenými ředkvičkami, půlkou vařeného vejce a rukolou.
Salát s hovězím masem
Suroviny:
- 400 g hovězí svíčkové
- 400 g mražených fazolových lusků
- 1 brokolice
- 2 větší mrkve
- 40 g pražených arašídů
- 40 g sezamového oleje
- 20 g rybí omáčky
- 15 g třtinového cukru
- chilli paprička
- limetková šťáva
- 2 jarní cibulky
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Hovězí maso opepříme, zprudka ho ze všech stran opečeme v pánvi (nejlépe grilovací) na čtvrtině sezamového oleje a dáme stranou.
2. V pánvi rozehřejeme další čtvrtinu sezamového oleje a orestujeme na něm fazolové lusky, brokolici rozebranou na růžičky, mrkev nakrájenou na nudličky a arašídy.
3. Zbylý sezamový olej smícháme s rybí omáčkou, cukrem, kouskem nasekané chilli papričky a limetkovou šťávou. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, opečené maso nakrájíme na tenké plátky a obojí přidáme spolu se zálivkou do pánve. Promícháme, krátce prohřejeme a ihned podáváme.
TIP: Skvělou chuť dodá salátu čerstvý koriandr.
Brokolici využijete i do skvělé polévky>>>