Od pondělí do pátku: Rychlé a krásně barevné večeře, které vás budou bavit

5. února 2024 • 04:16

Taky už vás nebaví zimní pošmourné dny? Vneste do nich trochu barev a chutí! Máme pro vás tipy na jednoduché večeře plné zeleniny, na které je radost pohledět. A ještě si na nich pochutná celá rodina!

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Farmářská pánev

Úterý: Krůtí prsa plněná lučinou

Středa: Vegetariánské plněné papriky

Čtvrtek: Polévka z červené řepy

Pátek: Salát s hovězím masem

Rychle se dá připravit i kuřecí čína>>>

Video se připravuje ...

Farmářská pánev

Farmářská pánev Farmářská pánev • Autor: časopis Dieta

Suroviny:

  • 2 stroužky česneku
  • 4 jarní cibulky
  • 4 hrsti špenátu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g šunky od kosti
  • 8 vajec
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Česnek oloupeme, rozmáčkneme nožem a nakrájíme na plátky. Cibulky zbavíme konečků a nakrájíme je na kolečka. Špenát omyjeme a osušíme.

2. Rozpálíme pánev, rozehřejeme na ní polovinu oleje, přidáme polovinu cibule, a jakmile začne sklovatět, přidáme jeden stroužek česneku. Poté přidáme půlku špenátu a necháme ho lehce zavadnout. Promícháme a ve špenátu uděláme čtyři důlky, do nich dáme polovinu šunky od kosti a vyklepneme do ní čtyři vejce. Necháme je na pánvi ztuhnout a pak vše osolíme a opepříme.

3. Stejným způsobem připravíme ze zbylých surovin i druhou omeletu. Obě omelety rozkrojíme na půlky a podáváme je s celozrnnými tortillami.

Krůtí prsa plněná lučinou

Krůtí prsa plněná lučinou Krůtí prsa plněná lučinou • Autor: časopis Dieta

Suroviny:

  • 500 g krůtích prsou
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 120 g lučiny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • malá hrst čerstvé bazalky
  • mletý pepř
  • sůl
  • cukr podle potřeby

Postup:

1. Krůtí prsa rozkrojíme na čtyři silnější plátky a každý nařízneme podélně tak, abychom vytvořili kapsu. Lučinu rozdělíme na čtyři stejné díly a vložíme je do vytvořených kapes. Naplněné maso osolíme, opepříme a obalíme plátky šunky.

2. Na pánvi rozpálíme olej a krůtí kapsy na něm opečeme ze všech stran.

3. Rajčata zahřejeme v kastrolu a ochutíme je bazalkou, solí a pepřem, případně i troškou cukru, pokud jsou příliš kyselá. Přidáme k nim opečené maso a krátce společně podusíme. Podáváme s rýží nebo čerstvým pečivem.  

Vegetariánské plněné papriky

Vegetariánské plněné papriky Vegetariánské plněné papriky • Autor: časopis Dieta

Suroviny:

  • 4 červené papriky
  • 180 g kuskusu
  • 400 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • malá hrst černých oliv bez pecek
  • 160 g sýru Feta
  • 100 g cukety
  • 160 g žluté papriky
  • 140 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule šalotka
  • několik lístků čerstvé bazalky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuskus zalijeme vroucím vývarem a necháme asi deset minut pod pokličkou stát. Veškerá tekutina by se během té doby měla vsáknout do kuskusu.

2. Mezitím omyjeme červené papriky, rozkrojíme je na půlky a zbavíme semeníků. Rozložíme je na plech s papírem na pečení, zakápneme olivovým olejem a dáme na chvíli do trouby vyhřáté na 180 °C, aby změkly.

3. Olivy nakrájíme na kolečka, fetu a žlutou papriku na kostky, cuketu na čtvrtkolečka a cherry rajčata na měsíčky. Na zbylém olivovém oleji orestujeme šalotku nakrájenou nadrobno a poté přidáme cuketu, papriku i rajčata. Chvíli společně opékáme a pak přidáme i olivy a fetu. Stáhneme oheň, vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a vsypeme nakrájenou bazalku.

4. Hotovou směsí naplníme půlky paprik, vrátíme je do trouby a pečeme asi 30 minut.

TIP: Takto můžete plnit a zapékat také lilek nebo velká rajčata, případně cibuli.

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy Polévka z červené řepy • Autor: časopis Dieta

Suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • 800 g červené řepy
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • mletý pepř
  • sůl

Na ozdobení:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 10 g ředkviček
  • hrst rukoly

Postup:

1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a společně je orestujeme v hrnci na másle. Přidáme oloupanou řepu nakrájenou na kousky, zalijeme vývarem a necháme vařit doměkka.

2. Když je řepa měkká, polévku osolíme, opepříme, dochutíme medem a citronovou šťávou. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme ji ozdobenou kopečkem bílého jogurtu, na plátky nakrájenými ředkvičkami, půlkou vařeného vejce a rukolou.

Salát s hovězím masem

Salát s hovězím masem Salát s hovězím masem • Autor: časopis Dieta

Suroviny:

  • 400 g hovězí svíčkové
  • 400 g mražených fazolových lusků
  • 1 brokolice
  • 2 větší mrkve
  • 40 g pražených arašídů
  • 40 g sezamového oleje
  • 20 g rybí omáčky
  • 15 g třtinového cukru
  • chilli paprička
  • limetková šťáva
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Hovězí maso opepříme, zprudka ho ze všech stran opečeme v pánvi (nejlépe grilovací) na čtvrtině sezamového oleje a dáme stranou.

2. V pánvi rozehřejeme další čtvrtinu sezamového oleje a orestujeme na něm fazolové lusky, brokolici rozebranou na růžičky, mrkev nakrájenou na nudličky a arašídy.

3. Zbylý sezamový olej smícháme s rybí omáčkou, cukrem, kouskem nasekané chilli papričky a limetkovou šťávou. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, opečené maso nakrájíme na tenké plátky a obojí přidáme spolu se zálivkou do pánve. Promícháme, krátce prohřejeme a ihned podáváme.

TIP:  Skvělou chuť dodá salátu čerstvý koriandr.

Brokolici využijete i do skvělé polévky>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK