Od pondělí do pátku: Svěží večeře z chřestu, brambor a další zeleniny

20. května 2024 • 04:37

Konečně jsme se dočkali! Sezona nových brambor, chřestu a další jarní zeleniny začala. A my pro vás máme pět jednoduchých receptů na každý pracovní den v týdnu. Užijte si čerstvé chutě jara!

Jaro je ideální doba pro čerstvé a lehké večeře, které využívají to nejlepší, co sezona nabízí. Brambory, chřest a další jarní zelenina jsou nyní na vrcholu své chuti a výživnosti. Přinášíme vám pět receptů, jeden na každý všední den, v nichž je můžete skvěle využít.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Bramborové gnocchi s chřestem a citronovou omáčkou

Úterý: Krémová polévka z jarní zeleniny

Středa: Bramborový salát s chřestem

Čtvrtek: Risotto s chřestem a hráškem

Pátek: Pečené brambory s bylinkovým pestem a grilovanou zeleninou

Uvařte si ze zeleného chřestu výbornou polévku>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Bramborové gnocchi s chřestem a citronovou omáčkou

Začněte týden s domácími bramborovými gnocchi. Přidejte k nim chřest orestovaný na pánvi a vše zalijte jemnou omáčkou. Tento pokrm nejen lahodně chutná, ale je i vizuálně působivý.

Bramborové gnocchi Bramborové gnocchi • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g brambor (ideálně moučných)
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 300 g chřestu
  • 50 g másla + na opečení chřestu
  • šťávu z 1 citronu
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je, ještě teplé rozmačkejte a nechte vychladnout. Přidejte mouku, vejce, sůl, pepř a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj dlouhé válečky, nakrájejte je na menší kousky a každý lehce zploštěte vidličkou. Vložte je do vroucí osolené vody a jakmile vyplavou na hladinu, vyjměte je pomocí děrované naběračky. 

2. Chřest očistěte, nakrájejte na menší kousky a na pánvi krátce opečte na másle. Přidejte gnocchi a opatrně promíchejte.

3. V kastrůlku zahřejte máslo s citronovou šťávou a když se rozpustí, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte. Touto omáčkou zalijte gnocchi s chřestem, promíchejte a podle potřeby dosolte. Podávejte ihned. 

Úterý: Krémová polévka z jarní zeleniny

Pro hřejivý úterní večer připravte krémovou polévku plnou jarní zeleniny, jako je mladý hrášek, mrkev a nové brambory.

Jarní polévka Jarní polévka • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 200 g mladého zeleného hrášku (vyloupaného)
  • 2 středně velké mrkve
  • 4 nové brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany na vaření
  • olej
  • čerstvý kopr
  • mletý pepř
  • sůl
  • zakysanou smetanu a opražená semínka (dýňová, lněná...) k podávání

Postup:

1. Mrkev a brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a orestujte v hrnci na oleji, dokud trochu nezměknou. Přidejte hrášek a zeleninový vývar a vařte, dokud není zelenina měkká.

2. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Přilijte do ní smetanu, dochuťte ji solí, pepřem a nasekaným koprem a podávejte ji ozdobenou kopečkem zakysané smetany a nasucho opraženými semínky. Aby byla sytější, můžete ji doplnit krutony, anebo k ní podávejte pečivo. 

Středa: Bramborový salát s chřestem

Variací na bramborový salát je mnoho. Zapomeňte na ten vánoční a udělejte si svěží jarní verzi s chřestem a zeleným hráškem.

Bramborový salát s chřestem Bramborový salát s chřestem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 400 g malých nových brambor
  • 200 g zeleného chřestu
  • 200 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 3  lžíce olivového oleje
  • 50 g sušených rajčat
  • 1  hrst nasekané zelené petrželky
  • sůl

Na zálivku:

  • 100  ml olivového oleje
  • 1  lžičku dijonské hořčice
  • 1  lžíci medu
  • 2  lžíce vinného octa
  • mletý pepř
  • sůl 

Postup:

1. Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Chřestu odlámejte dřevnaté konce, vložte ho na 2–3 minuty do vroucí osolené vody a ihned zchlaďte v ledové vodě. Hrášek prolijte horkou vodou (pokud použijete čerstvý, povařte ho pár minut v osolené vodě a zchlaďte ledovou vodou).

2. Ingredience na zálivku dejte do menší zavařovací sklenice, dobře uzavřete a důkladně protřepejte, aby se všechny suroviny spojily a vznikla hladká emulze.

3. Uvařené brambory sceďte, pokrájejte na poloviny a opečte je na pánvi s olejem dozlatova. 

4. Ve větší míse smíchejte opečené brambory, chřest a hrášek, přidejte pokrájená sušená rajčata, petrželku a vše promíchejte se zálivkou.

Čtvrtek: Risotto s chřestem a hráškem

Udělejte si italské krémové risotto v osvěžující verzi s chřestem, hráškem a trochou citronové kůry. A nezapomeňte na pár hoblinek parmazánu na závěrečné ozdobení.

Risotto s chřestem a hráškem Risotto s chřestem a hráškem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g rýže arborio
  • 500 g chřestu
  • 200 g mladého hrášku
  • 1 malou cibuli nakrájenou najemno
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 30 g másla
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • šťávu a kůru z 1 citronu
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Chřest omyjte, zbavte dřevnatých konců a stonky nakrájejte na 3 cm dlouhé kousky. Chřestové špičky odložte stranou.

2. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte rýži a míchejte, dokud není průhledná. Přilijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Pak postupně přidávejte vývar, vždy po naběračce, počkejte, až se odpaří a pak přidejte další. Takto vařte, dokud rýže není skoro měkká.

3. K rýži přidejte hrášek a chřest (kromě špiček) a vařte dalších 5 minut. Asi dvě minuty před koncem přidejte k rýži i chřestové špičky.

4. Do hotového risotta vmíchejte máslo, parmazán, citronovou šťávu a kůru. Podle potřeby ho osolte, opepřete a podávejte.  

Pátek: Pečené brambory s bylinkovým pestem a grilovanou zeleninou

Páteční večer si zaslouží něco speciálního. Pečené brambory podávejte s domácím bylinkovým pestem (například z bazalky a petrželky) a s grilovanými kousky jarní zeleniny, jako jsou cukety, papriky a chřest. 

Brambory s bylinkovým pestem a grilovanou zeleninou Brambory s bylinkovým pestem a grilovanou zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 600 g menších brambor
  • 1 cuketu nakrájenou na plátky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na proužky
  • 1 svazek chřestu
  • olivový olej
  • sůl

Na pesto:

  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 hrst zelené petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g piniových oříšků
  • 50 g parmazánu
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl

Postup:

1. Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtiny, osolte, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 40 minut, dokud nejsou brambory měkké a zlatavé.

2. Cuketu, papriku a chřest pokapejte olivovým olejem a opečte ze všech stran na grilovací pánvi nebo na grilu. 

3. Všechny přísady na pesto dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud je pesto moc husté, přidejte do něj trochu vody.

4. Pečené brambory podávejte s osolenou grilovanou zeleninou a pestem. 

TIP: Před podáváním můžete ještě zeleninu posypat nastrouhaným parmazánem nebo rozdrobeným sýrem feta.

Špek a víno k večeři

Tapas z lokálních surovin můžete ochutnat v restauraci Špek a víno Tapas z lokálních surovin můžete ochutnat v restauraci Špek a víno • Autor: spekavino.cz

Pokud nestíháte nebo zrovna nechcete vařit, můžete si bohaté a osvěžující chutě jara dopřát například v pražském vinném tapas baru Špek a víno v srdci Dejvic. Jak už název napovídá, k výbornému jídlu vám tu nalijí i sklenku vína od vybraných českých vinařů. Nebo si můžete vaše oblíbené kousky objednat až domů. Těšit se můžete na prvotřídní lokální suroviny, jako je tuzemský špek, česká slanina, krémové sýry a další tradiční suroviny z dob Rakouska-Uherska. Ať už se rozhodnete pro večeři s rodinou, degustaci vína s přáteli, nebo výběr cateringu pro nadcházející akci, oslavte jaro tím nejlepším, co může Česko nabídnout.

Autor: Jana Dvořáková, red