Od pondělí do pátku: Svěží večeře z chřestu, brambor a další zeleniny
Konečně jsme se dočkali! Sezona nových brambor, chřestu a další jarní zeleniny začala. A my pro vás máme pět jednoduchých receptů na každý pracovní den v týdnu. Užijte si čerstvé chutě jara!
Jaro je ideální doba pro čerstvé a lehké večeře, které využívají to nejlepší, co sezona nabízí. Brambory, chřest a další jarní zelenina jsou nyní na vrcholu své chuti a výživnosti. Přinášíme vám pět receptů, jeden na každý všední den, v nichž je můžete skvěle využít.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Bramborové gnocchi s chřestem a citronovou omáčkou
Úterý: Krémová polévka z jarní zeleniny
Středa: Bramborový salát s chřestem
Čtvrtek: Risotto s chřestem a hráškem
Pátek: Pečené brambory s bylinkovým pestem a grilovanou zeleninou
Uvařte si ze zeleného chřestu výbornou polévku>>>
Pondělí: Bramborové gnocchi s chřestem a citronovou omáčkou
Začněte týden s domácími bramborovými gnocchi. Přidejte k nim chřest orestovaný na pánvi a vše zalijte jemnou omáčkou. Tento pokrm nejen lahodně chutná, ale je i vizuálně působivý.

Co budete potřebovat:
- 500 g brambor (ideálně moučných)
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 300 g chřestu
- 50 g másla + na opečení chřestu
- šťávu z 1 citronu
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je, ještě teplé rozmačkejte a nechte vychladnout. Přidejte mouku, vejce, sůl, pepř a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj dlouhé válečky, nakrájejte je na menší kousky a každý lehce zploštěte vidličkou. Vložte je do vroucí osolené vody a jakmile vyplavou na hladinu, vyjměte je pomocí děrované naběračky.
2. Chřest očistěte, nakrájejte na menší kousky a na pánvi krátce opečte na másle. Přidejte gnocchi a opatrně promíchejte.
3. V kastrůlku zahřejte máslo s citronovou šťávou a když se rozpustí, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte. Touto omáčkou zalijte gnocchi s chřestem, promíchejte a podle potřeby dosolte. Podávejte ihned.
Úterý: Krémová polévka z jarní zeleniny
Pro hřejivý úterní večer připravte krémovou polévku plnou jarní zeleniny, jako je mladý hrášek, mrkev a nové brambory.

Co budete potřebovat:
- 200 g mladého zeleného hrášku (vyloupaného)
- 2 středně velké mrkve
- 4 nové brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 ml smetany na vaření
- olej
- čerstvý kopr
- mletý pepř
- sůl
- zakysanou smetanu a opražená semínka (dýňová, lněná...) k podávání
Postup:
1. Mrkev a brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a orestujte v hrnci na oleji, dokud trochu nezměknou. Přidejte hrášek a zeleninový vývar a vařte, dokud není zelenina měkká.
2. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Přilijte do ní smetanu, dochuťte ji solí, pepřem a nasekaným koprem a podávejte ji ozdobenou kopečkem zakysané smetany a nasucho opraženými semínky. Aby byla sytější, můžete ji doplnit krutony, anebo k ní podávejte pečivo.
Středa: Bramborový salát s chřestem
Variací na bramborový salát je mnoho. Zapomeňte na ten vánoční a udělejte si svěží jarní verzi s chřestem a zeleným hráškem.

Co budete potřebovat:
- 400 g malých nových brambor
- 200 g zeleného chřestu
- 200 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 3 lžíce olivového oleje
- 50 g sušených rajčat
- 1 hrst nasekané zelené petrželky
- sůl
Na zálivku:
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžíci medu
- 2 lžíce vinného octa
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Chřestu odlámejte dřevnaté konce, vložte ho na 2–3 minuty do vroucí osolené vody a ihned zchlaďte v ledové vodě. Hrášek prolijte horkou vodou (pokud použijete čerstvý, povařte ho pár minut v osolené vodě a zchlaďte ledovou vodou).
2. Ingredience na zálivku dejte do menší zavařovací sklenice, dobře uzavřete a důkladně protřepejte, aby se všechny suroviny spojily a vznikla hladká emulze.
3. Uvařené brambory sceďte, pokrájejte na poloviny a opečte je na pánvi s olejem dozlatova.
4. Ve větší míse smíchejte opečené brambory, chřest a hrášek, přidejte pokrájená sušená rajčata, petrželku a vše promíchejte se zálivkou.
Čtvrtek: Risotto s chřestem a hráškem
Udělejte si italské krémové risotto v osvěžující verzi s chřestem, hráškem a trochou citronové kůry. A nezapomeňte na pár hoblinek parmazánu na závěrečné ozdobení.

Co budete potřebovat:
- 300 g rýže arborio
- 500 g chřestu
- 200 g mladého hrášku
- 1 malou cibuli nakrájenou najemno
- 100 ml bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 30 g másla
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- šťávu a kůru z 1 citronu
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Chřest omyjte, zbavte dřevnatých konců a stonky nakrájejte na 3 cm dlouhé kousky. Chřestové špičky odložte stranou.
2. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte rýži a míchejte, dokud není průhledná. Přilijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Pak postupně přidávejte vývar, vždy po naběračce, počkejte, až se odpaří a pak přidejte další. Takto vařte, dokud rýže není skoro měkká.
3. K rýži přidejte hrášek a chřest (kromě špiček) a vařte dalších 5 minut. Asi dvě minuty před koncem přidejte k rýži i chřestové špičky.
4. Do hotového risotta vmíchejte máslo, parmazán, citronovou šťávu a kůru. Podle potřeby ho osolte, opepřete a podávejte.
Pátek: Pečené brambory s bylinkovým pestem a grilovanou zeleninou
Páteční večer si zaslouží něco speciálního. Pečené brambory podávejte s domácím bylinkovým pestem (například z bazalky a petrželky) a s grilovanými kousky jarní zeleniny, jako jsou cukety, papriky a chřest.

Co budete potřebovat:
- 600 g menších brambor
- 1 cuketu nakrájenou na plátky
- 1 červenou papriku nakrájenou na proužky
- 1 svazek chřestu
- olivový olej
- sůl
Na pesto:
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 hrst zelené petrželky
- 2 stroužky česneku
- 50 g piniových oříšků
- 50 g parmazánu
- 100 ml olivového oleje
- sůl
Postup:
1. Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtiny, osolte, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 40 minut, dokud nejsou brambory měkké a zlatavé.
2. Cuketu, papriku a chřest pokapejte olivovým olejem a opečte ze všech stran na grilovací pánvi nebo na grilu.
3. Všechny přísady na pesto dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud je pesto moc husté, přidejte do něj trochu vody.
4. Pečené brambory podávejte s osolenou grilovanou zeleninou a pestem.
TIP: Před podáváním můžete ještě zeleninu posypat nastrouhaným parmazánem nebo rozdrobeným sýrem feta.
Špek a víno k večeři

Pokud nestíháte nebo zrovna nechcete vařit, můžete si bohaté a osvěžující chutě jara dopřát například v pražském vinném tapas baru Špek a víno v srdci Dejvic. Jak už název napovídá, k výbornému jídlu vám tu nalijí i sklenku vína od vybraných českých vinařů. Nebo si můžete vaše oblíbené kousky objednat až domů. Těšit se můžete na prvotřídní lokální suroviny, jako je tuzemský špek, česká slanina, krémové sýry a další tradiční suroviny z dob Rakouska-Uherska. Ať už se rozhodnete pro večeři s rodinou, degustaci vína s přáteli, nebo výběr cateringu pro nadcházející akci, oslavte jaro tím nejlepším, co může Česko nabídnout.